Торањ у Пизи слави 850. рођендан – и даље је крив

Торањ у Пизи, саграђен пре 850 година, један је од најбољих примера рада и умешности средњовековних неимара. Обележавање овог значајног датума почело је у августу 2023. и трајаће годину дана.

Занимљивости 07.09.2023 | 15:55
Торањ у Пизи слави 850. рођендан – и даље је крив

Ове године обележавају се два важна јубилеја Кривог торња у Пизи. Изградња је почела 1173, пре тачно 850 година, а званична инаугурација била је пре 650 година – 1373. године.

Када је пре 850 година постављен први камен темељац нико није могао да зна да ће након само пет година торањ почети да се криви, што ће га учинити познатим у читавом свету. Торањ је још ту захваљујући великој бризи светски познатих стручњака који међусобно сарађују на његовом очувању.

"Надам се да ће још дуго издржати. На располагању нам је група сјајних експерата и нагиб се смањује као и попуштање тла. Имамо одличне извештаје и чинимо све да  торањ остане ту где јесте", рекао је Андреа Маестрели, председник организације задужене за одржавање (Л’Опера делла Примазиале Писана).

Торањ је висок 57 метара, подигнут је близу катедрале Санта Марија Асунта, а грађен је два века управо због честих прекида радова на нестабилном терену.

Неколико пута је било ризика од рушења, да би се данас вратио на угао који је имао пре око 200 година, захваљујући опругама које га придржавају и другим заштитним мерама које би требало да омогуће да торањ остане на свом месту још најмање три века.

"Неколико пута сам се попео на сâм врх. Врло добро се сећам када је затворен по хитном поступку, а имао сам ту част и да се међу првима попнем када смо га опет отворили. Свих ових година доводио сам овде значајне личности. Очекује нас велики посао, много радова да обновимо и улепшамо зону", рекао је Ђузепе Конти, градоначелник Пизе.

Тоскана је једно од најомиљенијих мета европских туриста. Број странаца који су је посетили ове године био је за 22 одсто већи него претходне.

Пизу највише, поред туриста из Европе, посећују Американци, Мексиканци, Немци и Холанђани. Криви торањ у Пизи је један од најпознатијих споменика на свету.

Плато чудеса на коме се торањ налази представља прави средњовековни урбанистички драгуљ са  катедралом, крстионицом, звоником и гробљем познатим као Кампо Санто (Свето поље).

Наредних годину дана ово место биће богато дешавањима, а град Пиза домаћин гостима из целог света који желе да се придруже рођенданском слављу славног Кривог торња.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар