Имовину тајкуна истраживаће функционер СНСД-а

Само два кандидата испуњавају опште и посебне услове за функцију шефа Сектора за утврђивање поријекла имовине и посебног пореза Пореске управе РС, открива Цапитал.

Република Српска 06.09.2023 | 20:02
Имовину тајкуна истраживаће функционер СНСД-а

То су актуелни вршилац дужности помоћника директора ПУ Републике Српске за Сектор за утврђивање поријекла имовине и посебног пореза Жељко Вучић и дугогодишњи службеник Сектора за контролу, истраге и обавјештајне послове Крста Жарковић.

Њих двојица данас су имали заказане интервјуе у Агенцији за државну управу Републике Српске, али Жарковић је одустао од трке за ту функцију и није уопште дошао на интервјуу.

То значи да ће дугогодишњи функционер бањалучког СНСД-а Жељко Вучић из в.д. статуса прећи у пуни мандат и остати на функцији коју су медији назвали „српски Елиот Нес“ по узору на службеника америчког министарства финансија из тридесетих година прошлог вијека који је највећег мафијаша тог доба Ал Капонеа стрпао иза решетака због утаје пореза.

Поред ове функције, данас су пред Агенцијом за државну управу били интервјуи за још три помоћника директора у сједишту Пореске управе Републике Српске, као и за челне људе три Подручна центра ПУРС.

Дејан Мајкић из Бањалуке једини је кандидат за помоћника директора за Сектор за информационе технологије, док услове за помоћника директора за Сектор за услуге пореским обвезницима испуњавају Александра Вранчић из Лакташа и Перса Паић из Приједор.

Александра Вранчић пријавила се и на конкурс за мјесто помоћника директора за централну обраду пореских докумената, а у трци за ту функцију су и Миодраг Марковић из Добоја и Мирко Миличевић из Лакташа.

Вранчићева је конкурисала и за мјесто помоћника директора за Подручни центар Бања Лука, а поред ње кандидати су Вјекослав Пејашиновић и Милован Штрбац из Бањалуке.

Кандидати који испуњавају услове за помоћника директора за Подручни центар Зворник су Драгица Жугић и Милан Томић из тог града, док су се за шефа Подручног центра Бијељина пријавили Крста Жарковић који није био на интервјуу ни за ову функцију, затим Владимир Радуловић, Младен Савић и Никола Ћевриз из Бијељине.

Подсјећамо, Цапитал је крајем фебруара ове године када је на снагу ступио Закон о испитивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину објавио да су Вучић и Жарковић најозбиљнији кандидати за функцију помоћника директора ПУРС за Сектор за утврђивање поријекла имовине и посебног пореза.

Директор ПУРС Горан Маричић истакао је тада за наш портал да ће се утврђивању поријекла имовине приступити на начин који је једнак за све и вршити системско прикупљање података о покретностима и непокретностима свих грађана у Српској и у иностранству.

„Тај посао је већ у току и када база у потпуности буде успостављена, приступиће се анализи ризика и уколико се појави сумња да одређено лице нема доказа за нагли раст вриједности имовине, ићи ће се у другу фазу поступка, а то је контрола. Дакле, приступ ће бити системски, односиће се на све грађане, а не само на појединце“, поновио је Маричић.

Он је поновио и да неће бити селективног приступа у примјени закона и да се неће ићи од куће до куће и гледати ко има колико аута или непокретности и од којег материјала су му кућа или ограда, нити ће се циљано ићи у контролисање људи за које се у јавности зна да су богати и слично.

(Цапитал) Фото: Цапитал

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

11903

06.09.2023 20:06

То је толико озбиљно као кад би задужио лисицу да чува кокоŝињац?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

07.09.2023 11:03

Зар му неки вјерује. Све је пљацка и подмицивање. Полудјет цемо висе од ове пљацке.

Name

бакаyоко10

06.09.2023 20:20

Хоце ли кренут од политицара СНСД ,вјероватно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тоти

06.09.2023 20:40

Мало сутра

Name

СТАТИСТИЦАР

06.09.2023 20:35

КО ГОД ИМА ЗНАЊЕ И СТРУЦНОСТ,И КО ЦИЈЕНИ СЕБЕ,НЕТРЕБА ДА УЗИМА НИКАКВЕ ФУНКЦИЈЕ КОЈЕ ВЛАДТ КОНТРОЛИСЕ,БИЦЕ ПИЈУНИ И ЛYТКЕ НА КОНОПЦУ,РАДИЦЕ ОНАКО КАКО ИМ СЕ НАРЕДИ,И МИМО ЗАКОНА,А СА САКОМ ТАБЛЕТА ЦЕ ИЦИ НА ПОСАО И ТО ДОК БУДУ ТРЕБАЛИ И СЛУСАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милунка

06.09.2023 20:42

Дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

06.09.2023 20:53

Таквом су обезбиједили све дипломе, да буде спреман, за те прилике. Не вијерујем затрованим Из СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

06.09.2023 20:58

Ово је као да се повјери лисици да чува кокошке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАХАХА

06.09.2023 21:07

То је исто као повјерити пироману да ти цува куцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чича

06.09.2023 21:16

Врана врани не копа очи отето проклето

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

06.09.2023 21:32

У том тиму треба бити страних стручњака као и стручњака из опозиције.

Name

"нагли раст" имовине

06.09.2023 23:08

Сваки грађанин ове напаћене државе може набројати 10-20 људи из свог мјеста који су имали нагли раст од 90их па на овамо. Два човјека су изрекли суштину пост комунистичког профитерства на еx YУ просторима. Љ. Ћ. Ројс:"ко је јамио, јамио је." В. Илић :"да су мало крадуцкали, па да им толеришемо."

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

07.09.2023 02:26

Наравно да закон није против тајкуна већ против обичног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зиле

07.09.2023 04:43

конобар са приједорском дипломом и криминалном каријером да има толика овласцења, страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гледај

07.09.2023 11:15

Које интелектуалне фаце?

ОДГОВОРИТЕ