Уби нас неправда - Свињска куга не важи исто за све!

Семберски хорор филм - бацање живих свиња у јаме, побуне мјештана, еутаназија око 34.000 свиња.

Република Српска 06.09.2023 | 16:25
Уби нас неправда - Свињска куга не важи исто за све!

"Епидемија Афричке куге свиња која је похарала Семберију може послужити као одличан сценарио за снимање неког хорор филма", рекао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и додао:

"Увозници свиња - ГМ Пром Доњи Магнојевић, Агро Стевановић Средња Чађавица и Франко Џеп Брезово Поље, мудро ћуте, њихов увоз нико није контролисао, Управа за индиректно опорезивање ћути и дан данас и скрива имена увозника, све личи на ону стару добру ’’државну комбинацију’’. Семберски домаћин је увучен у тамни вилајет, и за тај тамни вилајет биће окривљена недужна дивља свиња, и ником ништа! Не само што су Семберију увукли у тамни вилајет, него је још и ’’чизмом’’ сабијају све дубље и дубље, оставивши је без помоћи и подршке, без помоћи у људству, без помоћи у механизацији, без помоћи у финансијском смислу! Без икакве помоћи је на милост и немилост остављена Семберија!!!", написао је Петровић на фејсбуку.

Петровић је подсјетио да је буџет Града Бијељина претрпио и трпи огроман финансијски удар, те да је све пренапрегнуто до граница пуцања.

"Механизацију имамо какву имамо, бољу немамо, ради се у неусловима! Људство је на измаку снага, већ два и по мјесеца људи на високим температурама, под опремом, окупани у зноју, измазани крвљу, загушени смрадом, спроводе еутаназију на хиљаде свиња, руке се људима тресу од подизања и товарења свија од којих неке имају више од 200кг, психички је постало неиздрживо, људи су преморени. При том, једни те исти људи раде, немају замјену, нико се не пријављује да ради за дневницу од 150КМ, претежак је посао, и психички и физички", истакао је градоначелник Бијељине.

"На сву ту муку, безобразни људи узимају па сликају, те види ’’цури овдје крв’’, те види ’’возе откривене свиње’’, те види ’’каква су им возила’’, па господо шта очекујте ако се еутаназира на хиљаде свиња, наравно да ће бити крви, и како то и чиме покрити на хиљаде свиња, механизацију бољу немамо, људства довољно немамо! Други се буне, нико неће јаме у својима селима, ниједна локација им не одговара!".

Петровић је такође подсјетио да се експертска група састала прије неки дан, те упитао да ли је неко чуо нешто паметно од њих.

"Еутаназирано на хиљаде свиња, о чему су разговарали, шта су паметно закључили, шта су предузели? Републичка цивилна заштита се послије само двије недјеље повукла, ни трага ни гласа од њих! Теоретичари завјере кују неке своје, само њима познате теорије, питају се гдје је куга на великим фармама. Ево отишло је закључно са јучерашњим даном 33.688 свиња, Семберија је опустошена, и мале и велике фарме!", истакао је Петровић и додао:

"Актуелно је афричка куга свиња поново доказана на фарми ЗП Комерц, неопходно је еутаназирати око 3000 товљеника. И ако сте мислили да је све ово написано престрашно и да горе не може, преварили сте се, увијек може горе! Власник фарме ЗП Комерц Љубиша Росић, захтјева да се еутаназија не обави на његовој фарми под изговором да ће на тај начин и друге преостале свиње бити заражене. Тражи да голоруки, измучени радници и припадници Цивилне заштите товаре живе свиње, да добро сте прочитали живе свиње и то товљенике и то око 3000 товљеника,  па да се онда те живе свиње са висине од 4 м бацају у јаме, да се најприје поломе им кости, а да онда наши измучени ветеринари улазе у те јаме и врше еутаназију! Ово је брутално нехумано, мучење животиња, и више се то не може назвати еутаназијом, већ крволочним мучењем и убијањем! Ово је злочин према људима, према онима који су остали на терену, према онима који су пред Богом измучени и на измаку снага!", категоричан је Петровић.

Градоначелник је такође подсјетио да је то већ једном покушано, те да се на терену видјело да је неисправно у сваком смислу и да други пут неће.

"Ја не дозвољавам људима, моје наређење је НЕ! А Ви господине Росићу морате бити свјесни да је готово извјесно да ће вам преостале свиње бити захваћене заразом, спроводила се еутаназија на лицу мјеста или не, јер сада је већ  јасно као дан да се вирус шири ваздухом и да нема спаса када имате толики број свиња и када се већ једном вирус појавио на фарми! Нећу дозволити више мучење и ризиковање живота људи који раде на еутаназији и укопу свиња!", поручио је Петровић.

Петровић је написао да Љубиша Росић не жели ни састанак са мјештанима у вези са мјестом јаме за укоп свиња, јер, каже да то није његова брига већ брига Града.

"Гријешите господине Росићу и Ваша је брига, када имате тако велику фарму онда морате бити и друштвено одговорни! С обзиром на то да је ЗП Комерц "државна прича", да је Љубиша Росић миљеник владајуће коалиције, онда тражите да бар вас преузме републички ниво, нека се бар око Вас потруде и ангажују из Републичке цивилне заштите, када су већ семберског, поштеног домаћина оставили на цједилу!", поручио је Петровић.

"Једнога дана мораће да одговарају они који су за појаву Афричке куге свиња одговорни, они који су ћутали и ћуте, они који су бјежали као кукавице, они који немају свој став, они који су узели из уста хљеб семберском домаћину!", закључио је Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине.

(БН) Фото: БН

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Ђорђе

06.09.2023 16:51

Када ће хапсити овог Додика? Јуче НАТО прође транзитом, рек'о "дошли по свога", али још није издао Републику Српску. Ми, ако нисмо колонија, овог Додика треба хитно ухапсити, али изгледа јесмо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кап у мору

06.09.2023 16:57

Ово је стварно хорор! У срцу Европе. Вјерујем да неце бити заборављено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравко

06.09.2023 20:27

А зар није могло све да иде барем у чварке? То је сад ријеткост а кошта много.

Name

Зна се

06.09.2023 17:17

Који су ОДГОВОРНИ,НЕСАВЈЕСНИ,И БИЈЕДНИ. ПОЛТРОНИ ЦРВЕНЕ СЕКТЕ,КОЈИ НЕ МОГУ ОПРОСТИТИ СВОЈ ПОРАЗ,ПОШТЕНИМ ГРАЂАНИМА СЕМБЕРИЈЕ,ШТО РЕКОШЕ,СУДБОНОСНО,НЕ,ВЛАДАЈУЋОЈ СЕКТИ!!! ШТО НЕ ДОЗВОЛИШЕ,ДА ПРОЂУ МУТНЕ ОПСТРУКЦИЈЕ СНСД-а,И ЊИХОВИХ САТЕЛИТА,У ЖЕЉИ ДА СВРГНУ НАЈБОЉЕГ,НАЈПОШТЕНИЈЕГ,НЕПОТКУПЉИВОГ,ЉУБИШУ ПЕТРОВИЋА!!! ЗАЛУД ИМ ЖЕЉЕ,И СНОВИ...ЗАЛУД ПРИЈЕТЊЕ,И СИЛА...ПОШТЕНИ СЕМБЕРЦИ СТАМЕНО И ЧВРСТО СТОЈЕ НА БРАНИКУ СВОЈЕ БИЈЕЉИНЕ,СВОЈЕ СЕМБЕРИЈЕ,И НИКО ИХ НИКАДА ПОБИЈЕДИТИ НЕЋЕ!!! ОНА,ШАЧИЦА БИЈЕДНИХ,СИТНИХ ДУША,НЕ ЗНАЧИ НИШТА. ЖИВЈЕЋЕ КАО ПАРАЗИТИ,ШТО И ЈЕСУ,И КАД СЕ ПРОБУДЕ,ОСЈЕТИТ ЋЕ КАКО ЈЕ БОЛНО ТО БУЂЕЊЕ...ААААЛИИИИИ,ПРЕКАААСНО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

06.09.2023 17:32

То вам режим смијешта уз помоћ својих пулена у скупштини. Није прошао опозив начелника и свете се народу. Јасно као дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драги

06.09.2023 18:08

Одкако се појавила свињска куга Стевандиц само јањетину брсти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

06.09.2023 18:38

Немојте тако градонацелнице-па господину Росицу це владајуца свита те свиње да плати барем два пута висе од тренутне вриједности.тако да сто се њега тице опет му они висе помогли него град.а народ ко народ,сути и гледа,и нисмо ми за боље..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан

07.09.2023 07:44

Пошто је заватио бар 10 хиљада дулума државне и отете земље, зашту ту негдје их не закопа. Загадио је и Вршане и Магнојевић и Драгаљевац и Брезово Поље и Црњелово. И зашто његови радници нису вршили утовар, макар оних 50 које је довео из Турске и Индије? Профитер, а ови који су увозили свиње су му рођаци. Све повезано и замршено. Али се о томе не смије причати, зато дрвље и камење на Петровића.

Name

Лука

06.09.2023 18:40

Засто се ови које наводите не санкционису са казнама од 200.000км па на висе па да слузе за пример осталим мајмунима који у будуцности покусају исто. Онда није тацно да је дневница 150км ппсто иде преко омладинске задруге добије се 82 км и ко је будала да му пола одузимају. Онда нормално да народ пота сто цури крв и сто је откривено тако смо и сирили даље кугу. Крај моје куце продје камион смрди страсно а крви по путу страсно . То је требало добро затворити а не овако безвезе се ради . И онда кад мислите да це бити исплата у мом домацинству је еутаназирано пре готов 2 мјесеца а новца на видику од тога је се зивело не ссмо ја него стотине домацинства . Та прица је само млацење у празно де нека дела уцините ви сваљујете на дрзаву они на вас градску а једино ми сељаци испастамо нити ви нити Додик испастате. За поцетак исплатите паре и санкционисите ове дегене ове 3 фирме док народ није узео правду у своје руке, па ненојте после да питате сто ово сто оно кад нисте на време интервенисали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ристић

06.09.2023 18:45

Треба нама градонацелник као сто је био Мицо...да се о проблемима цути,сакрива и задузује... Ево имамо постеног цовека,домацина,који хоце да ради,ал није то за нас...ми смо народ багра и нисмо за боље од Мице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

06.09.2023 20:44

РЕ ЛУКА.ВЛАДА И МИНИСТАРСТВО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПО ЗАКОНУ ЈЕ ДУЗНО ДА УКЛАЊА БОЛЕСНЕ ЗИВОТИЊЕ,ДА ОБЕЗБИЈЕДИ ВИЗИЛА ОДГОВАРАЈУЦА ЗА ОДВОЗ СВИЊА И ЗАКОПАВАЊЕ,ЊИХ НЕМА НИ НА ВИДИКУ,НЕ САМО У БИЈЕЉИНИ ВЕЦ И У ДРУГИМ ОПСТИНАМА,А МИНИСТАРСТВО ЈЕ ДУЗНО ПО ЗАКОНУ ДА ВРСИ УПЛАТУ АУТИНИСИРАНИХ СВИЊА ДОМАЦИНСТВИМА,МИСЛИЛИ СУ ДА ТО ПОКРИЈУ СА ОРВА 3 МИЛИОНА,КУГА СЕ РАДИРИЛА ДАЉЕ,ОНИ НИ ОРСТОМ НЕ МРДАЈУ ДА СЕ УКЉУЦЕ У ИСПЛАТУ.МИНИЦ ПОБЈЕГАО У МИСИЈУ РУПУ,ЗОРА СЕ ГАЊА ГДЈЕ ПОДИЦИ КОЈИ КРЕДИТ,А ДОДИК СЕ ИГРА ПОКЕРА СА СМИТОМ,ОТИСЛО СВЕ ДО ВРАГА.САМО СЕЉАЦКА БУНА МОЗЕ ПОМОЦИ,САМО ИДРЕДИТИ КО ЦЕ БИТИ МАТИЈА ГУБЕЦ.

Name

Стоја

06.09.2023 18:46

Велики поздрав и подршка градоначелнику такав човјек се рјетко рађа имамо ми лолова колико хоћеш ал поштеног нема само Љубиша најбољи❤️🙏

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија

06.09.2023 18:47

Ја заиста нисам ни очекивао да ће министарство пољопривреде РС одговорно , компетентно рјешавати проблем свињске куге .Умјесто да су " сви аларми" упаљени болешчура је препуштена локалној власти .Не дај Боже да је људска куга исто или слично било би .С обзиром на драматично стање сматрам да треба тражити помоћ од градова из БиХ али и иностранства , ужасна катастрофа .Нека је Бог на помоћи Семберцима , лијеп поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранка

06.09.2023 18:47

Па оставите господину Росицу његове свиње, кад их вец неда, па нек ради ста хоце с њима. Имате ви около јос да радите док он додје на ред а то би могло потрајати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајило

06.09.2023 18:52

То је циљ владе Републике Српске. Унуштити Семберију и Семберског сељака и осветити им се за све претрпљеле поразе на изборима поготово освета за Љубишину убједљиву побједу на неуспјели опозив од стране СНСД -а и њихових следбеника. Не треба заборавити изјаву Цик предсједника како Бијељина и др. Петровић неће добити ништа па да је Ајнштајн, као ни друге општине чији начелник или градоначелник није њихов, тј.. из редова СНСД-а и њихове коалиције. То управо сада спроводе својом неодговирношћу и не жељом помоћи Семберцима. Јадно је то и биједно од једног човјека који жели да контролише сву Републику Српску и све институције у њој; Судство, полицију локалну заједницу, школство, спорт, културу, цркву итд... Дакле, мишљења сам да је ово искључиво политички и покушај да се окриви др. Петровић за све што се дешавало у вријеме Афричке куге а у исто вријеме праве кривце прогласити жртвама и дебело их новчано наградит за штету коју су нанијели цијелом Семберском народу. Имате ли ишта људскога у себи господо из власти. Ничија није до зоре па неће ни ваше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

06.09.2023 20:01

уби нас црвена куга звана снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

06.09.2023 21:56

Ти си једини поштен и искрен градоначелник. Тешко се борити са фукаром. Надам се да ће народ напокон схватити да ћемо нестати уколико на власт не додају такви као што си ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца

07.09.2023 11:23

Сву подрску овог света Имате Градонацелнице....

ОДГОВОРИТЕ