Хирурзи јој заборавили у стомаку предмет величине тањира!

Једна Новозеланђанка је 18 месеци патила од хроничног бола након царског реза јер су у њеном стомаку хирурзи заборавили хируршки инструмент величине тањира. Алекис ретрактор, или АWР, остављен је у мајци након што је њена беба рођена у градској болници у Окланду 2020.године.

Занимљивости 06.09.2023 | 15:29
Хирурзи јој заборавили у стомаку предмет величине тањира!

Након почетних истрага случаја, Те Вхату Ора Ауцкланд, бивши Окландски здравствени одбор, тврдио је да није пропустио разумну вештину и бригу према пацијенткињи која је имала 20 година.

Али у понедељак, новозеландска комесарка за здравље и инвалидност, Мораг Мекдауел, открила је да Те Вхату Ора Ауцкланд крши кодекс права пацијената.

“Постоји значајан преседан да се закључи да када се страни предмет остави у пацијенту током операције, нега је пала испод одговарајуц́ег стандарда“, наводи се у Мекдауеловом извештају. 

Извештај описује да је жена подвргнута заказаном царском резу ради забринутости због превијања постељице.

“Алекис ретрактор за рану (АВР), уређај који се користи за повлачење ивица ране током операције, остављен је у њеном стомаку након царског реза. То је довело до тога да је жена патила од хроничних  болова у стомаку све док уређај није случајно откривен на ЦТ скенирању абдомена.

Екстра велики АВР, “величине тањира за вечеру“ и дизајниран да повуче резове до 17 цм у пречнику, није био детектован рендгенским снимком.

Alekis retraktor

На крају је уклоњен из стомака жене 2021. године, отприлике 18 месеци након почетне процедуре и бројних посета њеном лекару опште праксе. Једном приликом, њен бол је био толико јак да је посетила одељење хитне помоц́и у градској болници у Окланду извештава гардијан.

Број свих хируршких инструмената коришц́ених у процедури није укључивао АВР, вероватно „због чињенице да Алекис ретрактор не улази у рану у потпуности јер половина ретрактора треба да остане изван пацијента и тако не би бити у опасности да буду задржани“, рекла је медицинска сестра комисији.

У изјави, др Мике Схепхерд, директор операције Те Вхату Ора групе за Те Тока Тумаи Ауцкланд, извинио се због грешке.

„У име наше здравствене службе за жене у Те Тока Тумаи Ауцкланд и Те Вхату Ора, желео бих да кажем колико нам је жао због онога што се десило пацијенткињи и да признам утицај који ц́е ово имати на њу и њену породицу.

(<а хреф="хттпс://занимљивостидана.цом/занимљивости/хирурзи-јој-заборавили-у-стомаку-предмет-велицине-тањира.хтмл">занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар