Пали смо на испиту, нема комуникације у ВСТС

Биљана Симеуновић поднијела је оставку на позицију потпредсједнице Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) због опструкција директора и Секретаријата Вијећа, те недостатка комуникације којом јој је онемогућно обављање послова предвиђених Законом о ВСТВ-у.

Босна и Херцеговина 06.09.2023 | 12:40
Пали смо на испиту, нема комуникације у ВСТС

Биљана Симеуновић поднијела је оставку на позицију потпредсједнице Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) због опструкција директора и Секретаријата Вијећа, те недостатка комуникације којом јој је онемогућно обављање послова предвиђених Законом о ВСТВ-у.

Предсједник ВСТВ-а Халил Лагумџија казао је у отварању првог дана сједнице Вијећа да је добио писмени поднесак о оставци потпредсједнице Биљане Симеуновић, која је достављањем Секретаријату ступила на снагу. Он је тражио да се поднесак у којем је кратко образложење њене одлуке достави и другим члановима Вијећа како би били упознати.

“Везано за Секретаријат, било је врло неугодних ситуација. Мој посао је оно за што ме ви овластите, и то пише у закону, међутим, ту је постојао велики отпор. (…) Нећу да преузмем на себе одговорност за нешто што не могу да обављам, не могу вршити надзор над Секретаријатом јер то директор не одоброва“, казала је Симеуновић кратко у образложењу члановима Вијећа.

Она је додала да дан у канцеларији проведе без могућности обављања радних задатака и да таквим поступањем не жели завршити посљедње године своје правне каријере.

“Нећу да ме се изједначава с том врстом политике, радим савјесно и имам углед. Желим да се из тог дијела измакнем. Вријеме могу корисно искористити као тужилац, а не овако”, казала је она.

Лагумџија је казао да жали због ситуације у коју су се довели, и њене одлуке, да је раније покушавао питати да ли се превише мијеша у рад Подвијећа, на шта је добијао одговор да би се више требао мијешати.

Члан Вијећа Сањин Богунић је подржао став Симеуновић, додајући да је он и раније говорио да постоји лоша комуникација и врло лоша реакција предсједника Вијећа Лагумџије у погледу рјешавања тих ситуација.

“Имамо, предсједниче, проблем у комуникацији и не могу то крити више, имамо проблем с вашим нечињењем. Ви нисте вршили притисак никад, једноставно нисте такав човјек, али вашим нечињењем довели сте до оваквих ситуација“, казао је он.

Мустафа Шабић је рекао да у овом тренутку Вијећу не треба оставка Симеуновић. Иако, како каже, није видио све наводе и чињенице из поднеска, Шабић је замолио потпредсједницу да бар до сутра не подноси оставку, уколико није “неки специјални разлог”.

“Неке ствари треба потиснути, и ја гутам неке ствари, али због напретка државе и самог ВСТВ-а“, казао је он.

Други чланови Вијећа су замолили Симеуновић да размисли и повуче одлуку о оставци, док је Лагумџија казао да сви предложе оне који су се спремни кандидовати на позицију потпредсједника ВСТВ-а БиХ.

“Пали смо на испиту, нисмо успјели да сједнемо. Није се покушао ријешити проблем и остајемо без једног члана предсједништва. Надам се да ћемо извући неку поуку”, рекла је потпредсједница Санела Горушановић-Бутиган.

(<стронг>Детектор.ба) Фото: Н1

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ненад

06.09.2023 14:14

Зато сто сте сви добро плацени е зато нема комуникације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

06.09.2023 15:07

Србима и Хрватима, бити у заједницким слузбама је напорно, неугодно, и врло цесто немогуце. Сваки дан су спремни сметати, манипулисати, лагати, све са циљем да склепају градјанску дрзаву, са доминацијом Босњака. Па се као цуде они и странци, сто два народа дозивљавају дејтонку, као омцу око врата. Они имају јасан циљ, помазу им неки амбасадори, и илегални свабо. И на крају, ако се деси распад дејтонке, сви це други бити криви осим оних сто терају два народа да крену својим путем. Немогуца творевина, иде у неповрат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

06.09.2023 15:35

Зашто РС зовеш "дејтонка,јест да је настала потписивањем мировног споразума,али ипак бар реци ентитет или РС.И још нешто кажеш Србима и Хрватима тешко у државним институцијама,а без штеле и партијске књижице не можеш ни помислити на посао у некој државној институцији.

Name

О чему ти

06.09.2023 16:08

Нешић неки дан поставља слику из кабинета како на радном мјесту са свим савјетницима у радно вријеме гледа утакмицу Србије. Кад су муслимански празници, сваки пут и Срби и Хрвати разгуле с посла у 12, институције зјапе празне. И по чему си ти закључио да је некоме неугодно?

Name

ре мирослав

06.09.2023 16:51

вецина = доминација ста је ту спорно. наталитет вам је =0

Name

Ре Мирослав

06.09.2023 21:07

Мани се ти Хрвата Мирославе. Гледај свог посла, не покушавај замутити воду увлачећи Хрвате у Додикове игранке.

Name

Реалнос

06.09.2023 15:14

То тијело је корумпирано.до.сржи никаквог ефекта од ВТС

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

06.09.2023 16:18

То тијело је корумпирано. Као и Власт из које су поникли. Заиста је глупо све ово. Оде 30 година у крађи Власти и манипулисање на Националној основи. Једно радили друго причали Народу и обогатили себе. Боље би било да се заиста мирно разиђемо. Свако ће свој "ТОР" боље чувати и изграђивати. Само плаћамо и БЕЛОСВЕТСКЕ ИЗРАБЉИВАЧЕ. Све нам похапаше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакрдија

06.09.2023 16:20

Тијело у цијем саставу је адвокат. И тај адвокат уцествује у избору судија И тузилаца. Хм. О моралним И струцним "квалитетама" цланова је сувисно И коментарисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Везисти

06.09.2023 16:24

Прицају људи да нико од тих запослених правника нема везе с мозгом, да су досли преко везе и да само ту сједе. Једног дана це моци прицати да у каријери ниједан одрадјен предмет немају.

ОДГОВОРИТЕ