Вијетнамац тврди да није спавао од 1962. године 

Осамдесетгодишњи Вијетнамац тврди да је престао да спава 1962. Ни сам не зна зашто, али каже да не знају ни љекари. Он само жели да спава.

Занимљивости 04.09.2023 | 21:56
Вијетнамац тврди да није спавао од 1962. године 

Несаница није пријатна, то зна свако ко је икада искусио. Тхаи Нгоц тврди да није спавао 61 годину.

Све је почело током Вијетнамског рата, који је трајао од 1955. до 1975. године. Тајланђанин, који је још био тинејџер када је почео рат, није имао проблема са спавањем, али је једног дана 1962. једноставно престао да спава, преноси портал ладбибле.цом. Нгоц  је у интервјуу свјетском путнику и yоутуберу Дреwу Бинскyју казао да се сјећа да се те године прехладио, али не зна да ли му је то изазвало несаницу, а ни љекари то нису могли потврдити. Пробао је многе ствари, од традиционалних лијекова до великих количина алкохола, али не може спавати. У почетку се надао да ће несаница нестати, али сада траје већ шест деценија, навео је.

Тхаи Нгоц са супругом живи врло једноставним животом у малом селу на југу Вијетнама. Прави и продаје пиринчано вино за живот. Он је у интервјуу Бинском рекао да је потпуно задовољан својим животом, само жели да спава.

Нгоц тврди да је “најближе сну” ако попије мало више пиринчаног вина. “Онда се искључим на сат или два. Лежим, али не заспим. Одмарам се мало”, рекао је. Додао је да не сматра да несаница лоше утиче на њега. “Не знам да ли је несаница утицала на моје здравље, али и даље сам здрав и могу радити на фарми нормално као и други”.

Нгоцова породица и његови пријатељи и комшије такође тврде да никада нису видели како 80-годишњак заиста спава. Нгоцова супруга је рекла да је у почетку била забринута због мужевљеве несанице, али се на крају навикла да он не спава.

А како Нгоц проводи сате када сви други спавају? Обично кува вино од риже или ради нешто по кући. Сам је рекао да се не умара као већина људи, а енергију добија пијући зелени чај и пиринчано вино.

Нгоца никада није прегледао специјалиста за спавање. Неки лијечници вјерују да Вијетнамац можда спава, али није свјестан тога. Како је казао Викас Wадхwа из Слееп Сервицес Аустралиа, аустралијског центра за истраживање спавања, који је такође извјештавао о неиспаваном Вијетнамцу, неки несаници не разликују од будности, па можда Нгоц накратко заспи током дана, али једноставно није свјестан тога. Ова кратка, али интензивна дријемања, могу бити довољна да Нгоц живи нормално, додао је Wадхwа.

Стручњаци који проучавају сан кажу да нико не зна тачно зашто људи (и друга створења) спавају, нити је јасно колико дуго особа може без сна.

Најдужи рекорд је 264 сата или нешто више од 11 дана. Међутим, ефекти дуготрајног будног стања без сна појављују се релативно брзо.

Ефекти налик на пијанство појављују се након само 24 сата, који се само погоршавају како се вријеме без спавања повећава. Након три дана људи обично почну да халуцинирају и више нису у стању да реално сагледавају свијет око себе.

Према мишљењу стручњака, хронични недостатак сна може повећати ризик од деменције, високог крвног притиска, гојазности, дијабетеса, можданог удара, кардиоваскуларних болести, као и код депресије и других поремећаја расположења.

(Н1/фото: Сцреенсхот/YОУТУБЕ)

Коментари / 0

Оставите коментар