Након Ђоковића, бањалучка арена угошћава Додика

Тренутно се овај простор полако трансформише у једну од локација за кошаркашки турнир, који ће се ове седмице одржати поводом 50 година постојања клуба КК „Игокеа“ из Лакташа на чијем челу је Игор Додик, син предсједника РС.

Република Српска 04.09.2023 | 16:32
Након Ђоковића, бањалучка арена угошћава Додика

Арена изграђена за потребе „Српска опен“ ни четири мјесеца након завршетка тог тениског турнира није прешла, како је најављено, у руке Града Бањалука, нити је познато ко је њен власник. Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић каже да би „најприродније било да Град“ руководи овим објектом који је коштао око 50 милиона КМ, али није могао потврдити да ће то тако на крају и бити.

Изградња централне арене за тениско такмичење је изазвала бројне полемике у јавности због бројних неправилности, а од априла углавном зјапи празна. Већином су се могли видјети радници који су завршавали грађевинске радове на објекту или који су уклањали све оно што је подсјећало на разлог за изградњу самог објекта.

Тако је уклоњена шљака за тениски терен, која је била постављена у арени за АТП тениски турнир „Српска опен“ и све оно што је указивало на ово такмичење. Тренутно се овај простор полако трансформише у једну од локација за кошаркашки турнир, који ће се ове седмице одржати поводом 50 година постојања клуба КК „Игокеа“ из Лакташа на чијем челу је Игор Додик, син предсједника РС.

Након тога је за крај мјесеца планирано одржавање турнира у малом фудбалу под називом „Бања Лука опен”. Све ће се то одржавати у арени којом и даље управља Тениски савез РС иако је то само требао бити случај за вријеме одржавања тениског турнира „Српска опен“.

Наиме, по окончању грађевинских радова овај објекат је привремено дат на управљање Тениском савезу РС за потребе организације тениског турнира „Српска опен“.

Трајни статус објекта се према најавама надлежних, требао ријешити по завршетку турнира, односно требао је бити предат на управљање Граду Бањалука. То се још није догодило иако је турнир одржан у априлу, прије више од четири мјесеца.

Предавање овог спортског објекта у руке Града, је константно најављивао градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, али сада више није тако конкретан као прије. Овај пут даје неодређене изјаве.

Он је за ЦАПИТАЛ рекао да би „најприродније било да Град“ руководи овим објектом, али није могао потврдити да ли ће тако на крају и бити.

„У току је вјештачење објекта које треба да прикаже колико је тачно било улагање Града у сам објекат, а колико Владе РС како би се знао биланс свега. На бази тог вјештачења Тениски савез РС али и Влада РС ће дати једну врсту приједлога како би управљање над тим објектом требало изгледати, а и Град ће дати своје гледиште и мишљење“, рекао је Станивуковић.

Објаснио је да би на бази свега тога, требала бити позната власничка структура између Владе РС, Града и Савеза, односно приказано право располагања и управљања над објектом.

Додао је да се нада да ће тај докуменат, који припрема републички ниво, бити спреман током овог мјесеца и да ће он бити упућен Скупштини града Бањалука на изјашњење.

„Припрема документа је у финалној фази и очекујем да ће бити спреман за засједање Скупштине у овом мјесецу, како би имали приједлог управљачке структуре и начина управљања овом ареном. Преурањено је да нешто кажем, док не добијем тај документ, јер би се само могао бавити инсинуацијама, али најприродније је да Град тиме руководи. Исто тако немам ништа против да Влада или Савез у неком свом домену у томе учествују. Као Град сам отворен да већи дио капацитета искористимо за оно што треба Граду и да видимо да ли има још неких идеја. Један дио људи се јављао да жели да изнајми простор за фитнес, велнес и угоститељске садржаје али ми не можемо тим људима дати повратну информацију док се не заврши та процедура“, навео је он.

Подсјетио је да је Бањалука уложила 15 милиона КМ у тај простор, тачније тај новац је отишао на изградњу дворане/арене, околног трга и саобраћајнице те на уређење парка.

„Највише наших средства је отишло на околну инфраструктуру, више него у саму дворану. Сада вјештаци процјењују колико је уложено у дворану и одредиће се колико је средства Град уложио“, рекао је он али није могао прецизирати колико градског новца је потрошено на саму дворану/арену.

Док се чека тај докуменат Станивуковић каже да је најважније да тај објекат буде у максималној функцији и да ће се зато у наредном периоду одржати по један кошаркашки и фудбалски догађај.

Упућени у ову тему поручују да ће вјештачење показати колико је у објекат уложио Град, а колико Влада РС те да се на основу улагања Владе жели осигурати да Тениски савез РС добије на кориштење одређени дио арене.

„Не треба занемарити ни друге спортске клубове и савезе који су изразили интерес да добију одређене просторије на кориштење“, поручио је наш саговорник.

Он сматра да ће Град преузети управљање над објектом, јер је изграђен на градској земљи, али да се прије тога жели и одредити „ко ће који дио објекта користити и под којим условима“.

„Треба се направити ред под којим условима се то даје тим организацијама те које ће бити њихове обавезе. Исто тако постоји одређен интерес да се ту организују разни фитнес и велнес садржаји па треба одредити и како ће то функционисати“, навео је наш саговорник.

За сада је тешко рећи колико је тачно потрошено на „Српска опен“ укључујући изградњу арене, околне инфраструктуре те на саму организацију турнира, јер разни нивои власти који су учествовали у финансирају упорно одбијају да објаве те информације. У питању су средства Владе РС и Града Бањалука која су улагана преко Тениског савеза РС.

Иако су пред одржавање турнира у априлу из Тениског савеза РС поручивали да ће по окончању такмичења положити рачуне јавности и објаснити гдје је „свака марка отишла“, то се још није догодило. Редакција ЦАПИТАЛ-а је више пута тражила те информације од Савеза и поред обећања да ће нам доставити тражене податке, то се није догодило.

Тачне податке о улагању нема ни први човјек Бањалуке. Он тврди да може причати само о новцу који је дао Град. Појаснио је да је Град дао пет милиона КМ из редовних буџетских средства и 10 милиона КМ кредита у сва улагања на том подручју.

Према процјенама за потребе овог турнира потрошено је између 45 и 50 милиона КМ јавног новца.

Подсјећамо, портал ЦАПИТАЛ је од самог почетка писао о неправилностима везаним за изградње тениског комплекса на којем се одиграо АТП 250 турнир „Српска опен“.

Кроз серији текстова смо указивали да су нетранспарентно уложени десетине милиона марака јавног новца, без тендера, а да су дозволе издаване накнадно, у „ходу“, док је трајала изградња арене.

(Цапитал/фото: Цапитал, Сцреенсхот/Игор Додик/Тwиттер)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

ђиђи миђи

04.09.2023 16:52

Опет трпате милионе у рупу без дна. Сад је шљака, сад је паркет, сутра ће бити блато за кориду бикова. ДОКЛЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

04.09.2023 21:01

То за кориду прави приједлог.

Name

Борац

04.09.2023 21:10

Исти це бити власник као Боске. То је драско знао и раније,само је лагао народ.

Name

Јово Добојлија

04.09.2023 17:11

МИЛИНА БОЗИЈА ИМАМО БАЊАЛУКА ОПЕН А НЕМАМО НИ ЈЕДНЕ ФАБРИКЕ ИЗГРАДЈЕНЕ ДА ЗАДРЗИМО ОМЛАДИНУ КОЈА ИДЕ ДА РИНТА КОД СВАБЕ,,НЕ БОРИТЕ СЕ ,БАГРО КАКО ДА ЗАДТЗИТЕ ОМЛАДИНУ НЕГО САМО КАКО ДА ЈЕ ОПЉАЦКАТЕ..НАЈСРЕТНИ ЈЕ ОНАЈ КО МОЗЕ ДА ПОБЈЕГЕ СТО ДАЉЕ ОД ВАС И ВАСЕ МАФИЈАСКЕ ДРЗАВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.09.2023 17:52

Додао би само, поред њемачке иду и у ФБиХ.

Name

Мијо

04.09.2023 17:15

Правите спортске терене само зато сто преко тога мозете сто висе да опљацкате новца и сто висе покрадете ,то вам је циљ.. Много милијарди улозено је у опен Бањалуку и Јахорина за разно разне глупости од који осим вас народ нема никакве користи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

04.09.2023 17:22

Богу Хвала!.давно отисли одатле.никад висе назад.ми смо сретни људи.милина све то посматрати из даљине.Бозе здравља само!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не окрећи се . . .

05.09.2023 08:15

И ми смо срећни што сте ви сретни

Name

Истина

04.09.2023 17:56

Додикистан,он влада и пљачка а народ враћа кредите. Браво за народ,одличан избор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додици себи направили терене

04.09.2023 17:56

Таман поред дворца који има татица заврсава управо, а у којем це Иго и Кеа да доприносе стабилности РС... хехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

04.09.2023 22:36

Каква вјештачења, какви бакрачи? На Ђајићеву жалост, бит ће како се договоре Миле и Драшко. Сарадња двије породице.

Name

Мики

04.09.2023 17:56

Браво за спорт и честитке Игокеи.Додику свака част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.09.2023 09:31

Ти ни бриге а ни памети.

Name

Србо

04.09.2023 18:13

Добро Миле каже ,овдје треба живјети, толико смо моћни да направимо објекат, и онда имамо три дешавања годишње различита, тако да лагано можемо и подлогу уклонити, баш јефтино за одржавање а и исплативо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џабе

04.09.2023 18:14

Џабе вам је све ви сте своју културу показали на РТС кад је најстарији Додик рекао за породицу Ђоковић да је то поприлична циганија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

04.09.2023 18:59

ОПЕТ ЋЕ "НЕКО" ДА ИЗВРШИ ПРОЦЈЕНУ ПРАЊА НОВЦА И УЗИМАЊА МИЛИОНА ЗА НИКАКАВ УРАЂЕН ПОСАО. А ЦВИЈАНОВИЋИ СУ ТУ ДЕБЕЛО НАПЛАТИЛИ ЗА ПОСАО КОЈИ НИШТА НЕ ВРИЈЕДИ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

04.09.2023 19:04

И у старом Риму је било хљеба и игара само да се остане на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

разочарана

04.09.2023 19:14

Ах, кошарка а ја помислила да ће Додо имати серију концерата. Вријрме је да из шатора изађе и на правпј бини запјева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

04.09.2023 19:44

Немате шта вјештачити, зна се чије је то 1/1,краљево

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

04.09.2023 19:51

Лијечење комплекса на лме БЛуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

04.09.2023 20:29

И треба Додик да користи,ко је то други заслузио.

Name

+

04.09.2023 21:08

Мало се ради у РС. Нема фабрика. Додик рече. Добро се живи. Још увијек има довољно ДИЈЕЦЕ да им се све одузме из џепа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

04.09.2023 21:34

У Лозници направљен фудбалски стадион по свим ФИФА стандардима и костао је 40милиона КМ (и са свим њиховим уградњама и постотцима) Додусе ми смо наспрам њих запад па је вјероватно материјал и сатница радника код нас пуно скупљи О овим вјестацењима на којима се ставља акценат нема потребе коментарисати Оцигледно је да је све направљено без и једног папира и дозволе (док сада гатају ко је ста и колико дао)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

05.09.2023 02:59

Цуј малог: ”Милорад снимљен” - па он се уствари диви свом оцу, да ствар буде гора, како је то искомплексирано и јадно. Морамо зауставити генерацијску политику, да га не би наслиједио мозда…

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

05.09.2023 23:34

Миле и Жељка најавили да ће правит и ски центар на Мањачи па ништ.

ОДГОВОРИТЕ