Вербални сукоб пред камерама због радничких права

“Имали смо чак интенцију Владе да се умањи одређени обим права”, рекао је Марић напомињући да су оба синдиката тражила увођење горње границе за исплату накнаде за превоз радницима.

Република Српска 04.09.2023 | 16:24
Вербални сукоб пред камерама због радничких права

У Министарству управе и локалне самоуправе потписан је посебан колективни уговор за запослене у органима управе у Републици Српској. Да се заправо не ради о неком посебном чину због којег је било која од страна задовољна најбоље се видјело на конференцији за медије, али и на изразима лица главних актера, те на вербалном вербалном сукобу пред камерема ресорне министарке и једног од синдикалаца.

Министарка Сенка Јујић је настојала ситуацију ублажити па је одмах на почетку казала како је с радошћу потписан посебан колективни уговор те како су неке од новина право запослених и обавеза послодавца да једном у три године обезбиједи здравствени преглед за све запослене, али и увођење горње границе за накнаду запосленима за превоз која сада износи 60 километара.

Својеврсно отријежњење уприличио је Божо Марић, предсједник Синдиката управе Републике Српске који је истакао како закључени уговор није донио никакве новине радницима.

“Имали смо чак интенцију Владе да се умањи одређени обим права. Влада је усвојила закључак којим би се умањио износ накнаде за јубиларне награде, а да се ни једним питањем нисмо дотакли сузбијања злоупотреба које су бројне”, рекао је Марић напомињући да су оба синдиката тражила увођење горње границе за исплату накнаде за превоз радницима. Такође, напоменуо је, повећан је број дана годишњег одмора за самохране родитеље и обим права по основу плаћеног одсуства за раднике са тешким обољењима и доноре органа.

Овим се рјешава проблем непостојања посебног колективног уговора због чега су, радници у Цивилној заштити изгубили око 600 КМ, јер је претходни посебни колективни уговор оборио Уставни суд Републике Српске.

Бранко Зеленовић из Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби рекао је како је захтјев оба синдиката било повећање цијене рада и коефицијената свим радницима.

“Влада Републике Српске и Министарство правде и локалне самоуправе немају слуха за то, а посебно немају начелници и градоначелници. Начелници и градоначелници немају намјеру уопште да повећавају плате радницима док ми на нивоу Републике не донесемо посебне колективне уговоре”, рекао је Зеленовић и апеловао на Владу да се што прије закључе уговори за запослене у локалним самоуправама и јавним службама.

Синдикат управе раније је, због бројних питања, а и лошег положаја радника у јавној управи, најављивао врућу јесен у Републици Српској и раднике на улицама.

“Пошто видим да се многи зноје, ја мислим да тек долазе температуре. Ја сам чак у петак имао један некоректан позив да ли ми одустајемо од протеста због овог колективног уговора. Ево сад да кажем да министарка донесе и колективни уговор за локал и за јавне службе ми не одустајемо од сабора. Сабор ће бити одржан у понедјељак са почетком у 12 часова у Банском двору на којем ће учествовати пет синдиката и ево сад могу да кажем да је опција излазак на улицу”, рекао је Марић и позвао Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби који дјелује у оквиру Савеза синдиката Републике Српске да им се придруже оцјењујући да је све што је до сада било рађено, рађено је против радника.

Након оваквог излагања министарка Јујић одлучила је да допуни своју изјаву тврдњом да закључивањем данашњег уговора није дошло до умањења права радника, да су уведена нека нова права и да су досадашња прецизирана.

На конференцији за медије опонирао јој је Божо Марић који је ракао да су људи који немају колективни уговор препуштени сами себи, те да се незаконито чека да Савез општина и градова Републике Српске саопшти свој став. Такође је напоменуо да то није имао прилику да каже министарки, јер се она током вођења преговора није ни појављивала пред синдикалцима.

Јујићева се потом позвала на одредбе Закона о локалној самоуправи којим је прописано да се сви закони и општи акти који се односе на права запослених у локалним самоуправа морају бити достављени на изјашњење Савезу општина и градова Републике Српске и органа локалних самоуправа, те да министарство није против потписивања два спорна уговора, већ да је по сриједи поштовање законских одредаба.

“Видите ми имамо проблем што неко сматра да су правни прописи Шведски сто и да се узима коме шта одговара”, рекао је Марић истичући да је Закон на који се позива министарка прописао да колективни уговор потписује ресорно министарство и синдикат, на шта се поново јавила министарка Јујић истичући да је та тврдња тачна, али да се уговор закључује уз претходно изјашњење Савеза општина и градова.

(Н1инфо

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Ах

04.09.2023 16:58

Само ви себи из јавне управе, направите олаксице, ко сиса реалан сектор, нема везе сто је минималац 750 и пензије 300, онда убједјујете младе да неиду у Њемацку,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

04.09.2023 18:25

Ако мислите да радничка права постоје у јавном сектору а не у реалном сектору, врло брзо ћете видјети горку истину да не можете дуго бити паразити. На западу сви радници имају једнака права од обавезног годишњег од 5 седмица, слободни викенди, уплате у здраствено и пензионо. Проблем је што у реалном сектору не постоји синдикат јер газде ће вам рећи да то не постоји и да је то изумрли комунистички производ.

Name

Тоти

04.09.2023 18:42

Па ти ниси слусао ста предсједник казе на Јахорини младима из рс узгред да напоменем у првим редовима (вулицка сулиц љубојевиц )како је младима боље у рс него у њемацкој сведској или негдје на западу.Питам га јел овај данасњи закон вриједи за младе ако вриједи нема ста даље коментарисати.

Name

Ре: Драган

04.09.2023 20:44

Газда це реци да је то комунистицки производ, знајуци да радник није никад цуо за највеце или најутицајније Синдикате на свијету, као сто су Француски, Њемацки, па и Италијански. Све саме комуњаре ;) Ста мисли газда, колико би и свабе постовале прописано и ко би уопсте дао та права радницима, да се Синдикати нису изборили, а дрзавни органи обезбједили проводјење прописа

Name

Борац

05.09.2023 11:00

Сенка јуиц,митровиц,сулиц,сераниц,вулицка,стевандиц,цубриловиц,дјокиц,клокиц,....па они се спрдају са народом.

Name

Доста уцене

04.09.2023 17:35

Има људи на Бироу са дипломом, али И са радним искуством.Мислите сто сте процитали три закона да сте незаменљиви.Зграде се по малим опстинама распадају,путеви узасни, а господа би да им се повеца плата за испијање каве и лазна боловања која трају месецима и годинама.Имам заврсен факултет,никад у прилици да имам сталан посао.Радим потплацене низеквалификоване послове по два,три месеца.Болесна идем на посао јер у противном нема продузења уговора.Коме се не свидја јавни сектор нек уступи своје место.Има људи који це то знати ценити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас тако

05.09.2023 07:55

Засто не објаве примања у јавном сектору. Засто се не казе ко прима топли оброк и регрес. Замислите, људи имају мјесецно сто марака на име регреса у појединим опстинама. А онда се трази повецање плате. Засто се свима не да топли оброк и регрес или нек се свима укине. А канцеларијски радници имају најбоље услове за рад. Добро гријање, слободан излаз с посла, кад и колико зеле, слузбена аута....

Name

"радницима"

04.09.2023 18:18

ухљеби и НЕРАДНИЦИ сте ви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За"радницима"

04.09.2023 19:56

Нису сви, има нас много који свој посао добро одрађујемо. Не можете никад све у исти кош трпи.

Name

РЕ

04.09.2023 23:29

Наравно да вас има, али све мање, и све више носите нерадника НА ГРБАЧИ!

Name

За Ре,

05.09.2023 09:59

Могу ти речи да се први пут у слажем се са тобом.

Name

обрисани

04.09.2023 18:51

Хахахаххаааа...Мозете имати докторате из свих науцних области,али док не постанете друг"цлан",с тим својим дипломама мозете да брисете ...е.Видите како се ухљеби и нерадници боре, за јос мало незарадјеног новца.Не требало им дабогда.Осим за таблете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узалуд све

04.09.2023 19:12

Нема овдје бољитка, пропаст зива

ОДГОВОРИТЕ
Name

само покушај да будем слободан

05.09.2023 07:24

...о какви правима,ови лопови млате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

рођо

05.09.2023 09:06

О којим радничким правима ви из ткз. синдиката причате.? Борите се само онолико колико вам је потребно да останете предсједници синдиката јер имате привилегије, вас радници не занимају.Бавите се политиком, "удварате" политичарима, замајавате раднике и трошите раднички нивац без икакве контроле. Зашто се не борите за радничка права радника који раде у приватном сектору? Знате сви да се тамо плате исплаћују у два дијела, минималац преко рачуна а остатак у коверти и то раде готово сви па и тамо гдје су власници предузећа министри или људи који раде у државним институцијама. Знате ли да жене чим сазнају послодавци да су остале у другом стању добивају отказ (случај Корта и не само ту). Предсједник Синдиката ТиТЕ Гацко је предсједник политичке странка у Гацку, предсједник Уније синдиката РС, предсједник КУД Зеленгора Гацко, Предсједник женског ОК Гацко члан разно разних удружења, човјек "експерт" нема шта, почео од СДС-а преко СНСД-а дошао до Нешићеве странке. Док год се овакви људи боре за радничка права све ће тих права бити мање и мање. Има она народна - крепаји кењче док гора не зазелени".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р.Српска

05.09.2023 18:19

Плата део у коверти.Исплатило се заврсити дрзавни факултет.И да додам да је сада у моди да разни родјаци,зетови,снаје послодаваца се запосљавају у јавни сектор а,за тези потплацени посао ангазују образоване раднике да раде за њих.Никада неце бити уредјен овај ентитет Р.Српска .Назалост одредјени део становника није ово заслузио.Промена није могуца јер овде нема ни праве опозиције ни позиције вец каријериста зељних фотеље И новца а, не добре заоставстине.Никада се није испитало прекло имовине насих послодаваца.

Name

Блам

05.09.2023 09:14

Са платама од 800 км и пезијом.од 700 немозе се живети или назвати пристојном животом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ива

05.09.2023 10:52

Народе не причајте глупости ја радим у државној фирми сем викенда немам ништа и оног минималца немојте се лагати и допустити да се лаже из синдиката треба сви да изађу покрали су нас а вас све скупа слагали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

05.09.2023 12:22

Јел Мариц био активиста СНСД и један од главних људи у кампањи Милицевица за градонацелника Добоја?Какве он везе има са синдикатом и правима радника?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ива

05.09.2023 18:03

Никакве само нас упропастише гамад синдикална

Name

Ива

05.09.2023 19:08

Нема тога синдиката кои не ради за свој џеп.Срамотно је то што народ кои ради живи како живи синдикат је само шећерна водица која узима сваки мјесец од радника на минималцу 6 км а од оних са већим платама кои су у синдикату до20 км гдје те паре иду нити помажу болесном радницима нити исплаћују за смрт неког члана породице до душе исплате 100 км и купе вјенац.Синдикат треба распустити ми свакако немамо новца низашта

ОДГОВОРИТЕ