Шта доноси нови Колективни уговор за јавну управу?

У Бањалуци је данас потписан Посебан колективни уговор за запослене у републичким органима управе којим није дошло до умањења права, али су уведена нова, док су нека прецизирана.

Република Српска 04.09.2023 | 15:12
Шта доноси нови Колективни уговор за јавну управу?

Посебан колективни уговор за запослене у органима управе Републике Српске потписала је министарка управе и локалне самоуправе Сенка Јујић са предсједницима Синдиката управе Божом Марићем и Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Бранком Зеленовићем.

Јујићева је изјавила да је једна од новина у колективном уговору право запослених, односно обавеза послодавца, да у оквиру три године једном обезбиједи здравствени преглед за све запослене у његовој надлежности.

- Новина је и ограничавање горње границе када је ријеч о превозу запослених, а до сада та граница није постојала. Сад је то сведено на 60 километара од мјеста становања до радног мјеста и то је био искључиво захтјев и једног и другог синдиката - рекла је Јујићева.

Према њеним ријечима, Министарство не бјежи од тога да се преговори наставе и да се закључи посебан колективни уговор за запослене у јединицама локалне самоуправе, те да се процедуре морају испоштовати.

Предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Бранко Зеленовић изразио је задовољство што је овај синдикат данас био учесник у потписивању Посебног колективног уговора, али је додао да оба синдиката траже повећање цијене рада за запослене у локалној самоуправи и повећање коефицијената свим радницима.

Рекао је да градоначелници и начелници немају намјеру да повећавају плате запосленима у локалној самоуправи, док се на нивоу Републике не донесе посебан колективни уговор којим се уређује стање у локалним заједницама.

(Срна) 

Предсједник Синдиката управе Божо Марић сматра да Посебан колективни уговор није донио новине за раднике, наводећи да су повећали број годишњих одбора за самохране родитеље, за тешка обољења.

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СТАТИСТИЦАР

04.09.2023 16:20

ЗАСТО БИ СЕ ЗАПОСЛЕНИМ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ ПЛАЦАО ПУТНИ ТРОСАК ДО 60 КМ УДАЉЕНОСТИ ОД МЈЕСТА СРАНОВАЊА ДО ПОСЛА,ПРИВАТНИЦИ ПРИЗНАЈУ ДО 20 КМ А НЕКИ НИКАКО,КО ХОЦЕ ДА РАДИ НА УДАЉЕНОСТИ ОД 60 КМ НЕКА НАДЈЕ СТАН И ПЛАЦА КИРИЈУ КАКО СЕ РАФИЛО УВИЈЕК А И ДАНАС У МНОГИМ ЗЕМЉАМА.ЈОСВИМ УПЛАТИТЕ УЗ ПУТ И ХОТЕЛСКУ СОБУ ДА СЕ УСПУТ МАЛО ОДМОРЕ.ГЛАБАЈТЕ ОВАЈ БУДЗЕТ ,НЕЦЕТЕ ДУГО,АКО ОВАКО НАСТАВИТЕ СЕ ПОНАСАТИ РАСИПНИЦКИ ПОМЕСЦЕТЕ И ПОСЉЕДЊИ ГРАМ ИЗ БРАСЊАРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

04.09.2023 17:26

Зиве у БЛ,а пријаве се у Градисци или Мг,и на име превоза добијају 400 км, многи тако раде!!

ОДГОВОРИТЕ