Москва отворена за разговоре о договору о житу

- Председник Русије Владимир Путин рекао је данас председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану да је Москва отворена за разговоре о Црноморском споразуму о житу.

Свијет 04.09.2023 | 13:53
Москва отворена за разговоре о договору о житу
Русија је одустала од споразума у ​​јулу, годину дана након што је споразум постигнут посредством Уједињених нација и Турске, жалец́и се да  нису испоштоване одредбе о извозу руског жита и ђубрива и да је украјинско жито у недовољним количинама одлазило у земље којима је најпотребније, пренео је Ројтерс.
 
Говорец́и на почетку састанка у црноморском летовалишту Сочију, Путин је рекао Ердогану да се нада да ц́е завршили разговоре о чворишту природног гаса у Турској и да ће разговарати о споразуму о житу.
 
"Знам да намеравате да покренете питање споразума о житу", рекао је Путин Ердогану.
 
Он је истакао да је Русија отворена за преговоре о том питању.
 
Ердоган је рекао да свет чека на вести о питању коридора.
 
"Сви чекају шта ц́е произац́и из нашег данашњег састанка", рекао је он.
 
Председник Турске је нагласио да верује да ц́е порука на конференцији за новинаре након састанка бити важан корак за цео свет, посебно за афричке земље.
 
Русија и Украјина су међу неколико кључних пољопривредних произвођача на свету и главни произвођачи пшенице, јечме, кукуруза, уљане репице, уља од уљане репице, сунцокрета и сунцокретовог уља.
 
Како је пренела агенција РИА Новости, Председник Русије је напоменуо да пројекат изградње нуклеарне електране Акују у Турској напредује по плану, а да је пуштање у рад првог блока планирано за 2024. годину.
 
"Као што сам рекао, у енергетском сектору се крећемо веома самопоуздано, постигнути су договори између главних добављача са обе стране. Надам се да ће тако бити. То ћемо бити сведоци тога у блиској будућности", додао је Путин.
 
Говорећи о билатералним односима, председник Турске је напоменуо да Москва и Анкара пролазе кроз "потпуно другачији период".
 
"Веома смо задовољни што је наш спољнотрговински обим тренутно 62 милијарде долара и крећемо се ка нашем циљу од 100 милијарди долара", додао је Ердоган.
 
Лист "Милијет", позивајући се на неименоване изворе, објавио је да ће Ердоган током сусрета изразити спремност да делује као посредник у решавању сукоба у Украјини.
 
(Тањуг) Фото: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Курцун Кариноглу

04.09.2023 14:27

Можеш бити до зуба наоружан, али ако немаш шта папати, мрка капа !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стањцани не вриједи

04.09.2023 17:26

Ниста ако ниси сила. Русија је у том погледу слозила коцкице по питању застите руског свијета, политицки, војно, економски а најјаца планетарна сила у погледу ресурса као и много цега....