Жена преживјела удар грома - љекари у чуду

У цијелом свијету око 300.000 људи годишње буде погођено громом. Иако већина нажалост изгуби живот, има и оних који преживе. Туристкиња која је ове године љетовала у Хрватској током протеклих олуја била је једна од њих.

Регион 02.09.2023 | 21:51
Жена преживјела удар грома - љекари у чуду

Туристкиња из Њемачке, Нели Петер љетовала је у Хрватској. Међутим, усљед великих олуја које су ову земљу задесиле недавно, Нели је због удара грома завршила у болници. Љекари у карловачкој болници кажу да им је први пут да су примили пацијента ког је гром ударио, те су због тога морали да се прелистају литературу.

Њемачка туристкиња испричала је своје невјероватно искуство.

Нели Петер рекла је да се једног дана спремала олуја и да су се она и њен супруг хтјели што прије да се смјесте у кампу на Мрежници.

– Хтјела сам само да запалим цигарету након дугог пута. Изашла сам напоље и више се ничега не сјећам. Једино што памтим јесте да су ме тражили поред аута и да сам чула свог мужа како ме дозива и виче “Нека неко дође да помогне” – рекла је она.

Њен муж, који је прошао неповријеђено, испричао је догађај.

– Хтјела је да запали цигарету испод дрвета и одједном је сијевнуло, све је постало свијетло – рекао је њен супруг Уве Петер.

Иако је био поред, није знао да ли је гром његову жену погодио директно, међутим због онога што је видио када је свјетлост прошла, све му је било јасно.

– Не знам, све је исијавало свјетлошћу као у филму. Кад је свјетлост прошла, жена ми је лежала на поду, ципеле су биле негдје испред ње. Спаљена одјећа јој се димила. На одјећи су биле рупе – рекао је он за Нову ТВ.

Међутим, жена није видјела свјетло, није чула звук и није осјетила ништа тада. Када се пробудила, осјетила је велику бол.

Оно што је додатно све шокирало, јесте то да је Нели имала сребрну огрлицу око врата, а на огрлици је био вјенчани прстен. Огрлица јој се урезала, а прстен је оставио траг на тијелу – на грудима гдје је висио прстен сада се налази опекотина која је боли.

– Осјетила сам и опекотине на глави. Велика волтажа прошла ми је кроз тијело – напоменула је и додала да је права срећница јер чак 25.000 мање срећних људи ове године неће преживјети удар грома.

Какве су посљедице удара грома, када особа преживи, испричао је доктор из ОБ Карловац.

– У литератури постоје објашњене компликације, неке чак и након година да људи имају неких неуролошких симптома или стварање тромбозе. Ипак, не може се знати да ли је то баш због грома. Не можемо да знамо хоће ли се то код ње јавити. Знамо само да је госпођа јако добро прошла с обзиром на то шта јој се догодило – рекао је доктор Камал Ал Рајаби из ОБ Карловац.

Томислав Маревић, начелник сектора за приправност ДУСЗ, објашњава шта треба да учинимо када грми.

– Кад примјећујемо да долази грмљавина, да нам је јако близу, људи говоре да им се у тим тренуцима коса наелектрише. Тада требамо знати да је и око нас све наелектрисано. Тада је најбоље да отворимо уста, чучнемо и да се притајимо. Уста отворимо да нам не страда бубна опна – објашњава он.

(Српскаинфо/фото: хеалио)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Громовник

02.09.2023 22:19

Па тако је, само кажеш муњи да мало сачека док зинеш, чучнеш и притајиш се. Онда нека пуца како јој воља. 😃

ОДГОВОРИТЕ
Name

Накит

03.09.2023 11:00

Поготово драго камење се не носи у сетњу, одбаци упаљац телефон итд. никада уз велико дрво, воду, мозе само грмље,гуменецизме и гумене кабанице су еxтра...

ОДГОВОРИТЕ