Преминуо Бил Ричардсон - један од твораца "Дејтона"

Конгресмен Бил Ричардсон, један од твораца Дејтонског споразума, али и човек који је годинама био главни дипломатски ватрогасац Беле куће, преминуо је у 75. години. Био је амерички амбасадор при УН, министар енергетике, а 2007. године окушао се у трци за шефа Беле куће.

Свијет 02.09.2023 | 21:04
Преминуо Бил Ричардсон - један од твораца "Дејтона"

Бил Ричардсон је био у Београду, разговарао са Милошевићем и тај папир (страница и по основних принципа који су водили ка Дејтонском споразуму) се угојио на више страница, па је онда дошао Холбрук и тај папир је постао књига, рекао је својевремено у РТС-овој емисији "Сведок" некадашњи председник СР Југославије, Милан Милутиновић.

Некадашњи амерички амбасадор при Уједињеним нацијама, конгресмен, дежурни ватрогасац у администрацији Била Клинтона и неуспешни председнички кандидат, Бил Ричардсон био је један од кључних дипломата који су припремали документе за конференцију у Дејтону.

Осим у Босни и Херцеговини, где се састајао са највишим представницима обе стране у сукобу, Ричардсон је био амерички изасланик у неколико великих криза, укључујући Северну Кореју, Кубу, Ирак, Нигерију и Мјанмар.

Ричардсон и Милошевић су се састали у Београду 17. марта 1995. године и тај сусрет сматра се почетком директних контаката тадашњег председника Србије и Клинтонове администрације.

Према документима са тог састанка, Ричардсон је српском председнику рекао да је америчка политика према њему почела да се мења, те да га САД виде као кључног играча за постизање мира у региону.

Ричардсон је Милошевићу рекао и да Бил Клинтон "мора да се извуче" из сукоба на просторима бивше Југославије пре председничких избора 1996. године, те да од њега мора да добије конкретне предлоге пре повратка у Вашингтон.

Хроничари тврде да је тај састанак био први корак ка миру који је у новембру дефинисан у америчкој бази Рајт-Петерсон у Дејтону, објавио је РТС.

(БН) 

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Доказ

02.09.2023 21:19

...да је С.Милошевић био главни адут САД и Запада за покретање сукоба и главни да се исти прекину. Амерички човјек 99,9%!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

02.09.2023 23:07

Па шта би ти, да није било тако, ти данас неби имао "државу", "дејтонска БИХ", куд ћеш боље ! Није ваљда да ти то не паше, ми Срби, лако ћемо вратит Југославију ако ти ово не паше ,само реци !

Name

Ненад-Нострадамус

02.09.2023 21:23

Бога ми неце бити добро када је умро Тито пропала дрзава.А сада умро Дејтон знаци оде опет дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

02.09.2023 22:30

Ви једва цекате? 😂 признај

Name

Ненад-Нострадамус

03.09.2023 20:28

Не цекам ја ниста само мислим да је БиХ немогуца дрзава све док у њој зиве лос и лосији народ мислим на Србе и муслимане.Незна се ко висе коци напредак БиХ.

Name

Агенда

02.09.2023 23:06

"Златна милијарда" у коју спадајау САД, Западна Европа, Аустралија, Зеланд, Јапан и Ј. Кореја а СВИ остали били у НАТО, ЕУ или не нису предвидјени и за њих се имало специјалан план.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово је

03.09.2023 10:29

Споредни лик, главни су давно отегли "папке".

ОДГОВОРИТЕ