Изазови савременог предузетника: Како изабрати правни облик и доћи до финансијске подршке?

У дигиталном добу, када је свијет све повезанији, често се сусрећемо са инспиративним причама предузетника који мијењају свијет око себе. И док ове приче мотивишу многе да се упусте у свијет предузетништва, постоји суштинско питање са којим се сваки будући предузетник у Босни и Херцеговини сусреће: да ли започети посао као самостални предузетник (обрт) или као д.о.о.?

Босна и Херцеговина 01.09.2023 | 14:21
Изазови савременог предузетника: Како изабрати правни облик и доћи до финансијске подршке?

Одабир правног облика пословања само је један од многих корака на путу предузетничког успјеха. Поред сјајних пословних идеја, предузетници се морају суочити са комплексностима тржишта.

Познавање правног оквира и пореских захтјева постаје неизбјежно за опстанак сваке пословне идеје. У данашње вријеме, гдје се предузетнички дух манифестује кроз фрееланцере, еЦоммерце трговине и друштвене медије као продајне канале, разумијевање законских основа постаје кључна компонента успјешног пословања.

Када предузетници у БиХ разматрају покретање свог посла, често се суочавају с дилемом око правног облика. Појам „обрт“ у ФБиХ или „самостални предузетник“ у РС односи се на исти правни облик пословања. Ова опција омогућава појединцима да воде посао у своје име, пружајући флексибилност која је посебно привлачна онима који тек почињу своје предузетничко путовање.

С друге стране, за оне који теже већој правној заштити и структурираном приступу, постоји друштво с ограниченом одговорношћу - д.о.о. Иако са собом носи додатне административне изазове, д.о.о. пружа додатну сигурност, што га чини изузетно погодним за веће пословне пројекте или када је циљ привући инвеститоре.

Одабир правог облика пословања може бити изазован. Упоредимо кључне карактеристике самосталног предузетништва/обрта и д.о.о.:

  • Регистрација: Самостално предузетништво и обрт познати су по једноставној регистрацији и нижим трошковима. Регистрација траје око 15 дана, док је за д.о.о. поступак дужи и често укључује ангажман адвоката или нотара.

  • Књиговодство: Обртници и самостални предузетници воде поједностављене пословне књиге, што смањује трошкове, д.о.о. захтијева детаљније књиговодство.

  • Опорезивање: Предност самосталног пословања је начин опорезивања, посебно када је у питању ПДВ. Обртници и самостални предузетници плаћају порез на стварно наплаћене приходе, док д.о.о. ПДВ обрачунава на све издане рачуне.

  • Одговорност: Док д.о.о. одговара до висине оснивачког капитала, власници обрта и самостални предузетници одговарају својом комплетном имовином.

Уз све ове разлике, важно је бити свјестан ентитетских специфичности. На примјер, док се самостални предузетник у РС-у може бавити вањском трговином, обртник у ФБиХ тренутно то не може.

У свијету предузетништва, изазови се не своде само на избор правног облика пословања. Предузетници се често суочавају са питањима о почетном капиталу, управљању готовинским токовима и ширењу пословања. На срећу, на тржишту Босне и Херцеговине постоје ресурси и подршка прилагођена овим питањима.

Од едукативних радионица до финансијске подршке, многе организације и друштва нуде рјешења прилагођена стварним потребама предузетника. Микрокредитно друштво Микрофин је једно од њих.

Не само да пружа могућност кредитирања како би олакшало прве кораке у свијету пословања, већ разумије важност и динамику пословања предузетника. Управо због тога, Микрофин је креирао посебне понуде које омогућавају брзу реализацију кредита за све пословне потребе у само 24 часа.

Ако вам је потребна хитна реализација или желите брзо улагати у свој бизнис, Микрофин нуди флексибилна и транспарентна рјешења која се могу прилагодити вашим специфичним потребама.

За више информација о начинима подршке предузетницима, укључујући и могућности које пружа Микрокредитно друштво Микрофин, препорука је да се детаљније информишете у најближој пословници и пронађете најбољу опцију за своје пословне потребе. Увијек имајте на уму да су информисаност и савјетовање са стручњацима кључни прије доношења било каквих пословних одлука.

(ПР)