Нови предмет Хуманост и безбједност стиже у школе у Републици Српској

Развијање животних вјештина код ученика, управљање емоцијама, самопоштовање, толеранција, стварање критичког мишљења – све ово ће бити теме о којима ће ученици у Републици Српској да се образују у склопу новог предмета, хуманост и безбједност.

Република Српска 01.09.2023 | 09:34
Нови предмет Хуманост и безбједност стиже у школе у Републици Српској

Предмет се са почетком школске године, 1. септембра, експериментално уводи у 20 основних и 20 средњих школа у РС, и то у завршне разреде основних и прве разреде средњих школа.

Ријеч је о факултативном предмету, који се неће оцјењивати. Уводи се као дио мјера фокусираних на спречавање вршњачког насиља, након масовног убиства у београдској школи "Владислав Рибникар" у мају.

Како је раније саопштено из Министарства просвјете и културе РС, у плану је увођење видео-надзора у школе и ђачке домове који га немају, као и увођење школских полицајаца.

Како ће изгледати настава?

Седмично ће се у школама одржавати један час хуманости и безбједности, а држаће га наставници који предају друштвене науке, појашњавају из Републичког педагошког завода (РПЗ) РС.

"Они ће проћи обуку. Свакако да је ријеч о факултативном програму који нема уџбеника, али ћемо добити адекватну литературу, кроз разне приручнике које ћемо врло брзо припремити", рекао је за Радио Слободна Европа (РСЕ) директор Завода Предраг Дамјановић.

Школе које су изабране за пројекат ће на почетку школске године обавијестити ученике о том програму, након чега ће бити формиране групе.

Дамјановић додаје да је стручни тим припремио програм који је прослијеђен Министарству просвјете и културе на одобравање.

"Разрађен је по областима, прва област је хуманост, друга је безбједност у школи и друштвеној заједници, трећа је хуманост и безбједност на дјелу. Пошто је факултативни програм, настојаће се да се избјегава класично предавање, да више буде кроз радионички тип наставе", изјавио је Дамјановић.

Ученици ће моћи да уче о емпатичној и асертивној комуникацији, личној и друштвеној одговорности, развијању адекватних облика понашања у физичком и виртуелном окружењу, како да уоче проблеме у школи и друштвеној заједници и како да их ријеше.

Директор РПЗ истиче да ће у експерименталној фази процијенити како функционише предмет, те ако се процијени добрим, "не види разлог да у неком наредном времену не буде и обавезан предмет".

Сматра да неће бити додатних трошкова, јер ће бити ангажовани наставници који су већ у радном односу.

Једна од 20 основних школа у РС која ће изучавати овај предмет је Основна школа "Свети Сава" у Билећи.

Директорица ове школе Људмила Милошевић, за РСЕ је рекла да ће фокус бити на менталном здрављу ученика, изградњи емпатије, те избјегавању насиља у њиховој комуникацији.

Истакла је да ће наставници договарати активности са ученицима.

"Наставницима и ученицима ће на неки начин бити дата слобода у избору тема као и активности, а те активности су планиране да се могу одрадити у виду разних радионица, манифестација, хуманитарних акција", појаснила је она.

Директори школа са којима је разговарао РСЕ нису детаљније упознати са предметом. Ипак, поздрављају његово увођење.

Љубан Бајић, предсједник Актива директора средњих школа Бања Лука и директор Грађевинске школе, сматра да "нема једне активности" која може ријешити проблем безбједности.

"Све активности које се раде у правцу сигурности, безбједности, хуманости уопште, развијање свијести код дјеце и ученика ће помоћи. Све могуће педагошке и васпитне мјере које се могу пружити од предшколског до високог образовања", сматра Бајић.

Додаје да се ради о сасвим новој идеји, те да је важно да има ефекта, а да њена имплементација неће бити проблем.

Директор ОШ "Свети Сава" у Бањој Луци и предсједник Актива директора основних школа Бање Луке Мирослав Попржен, за РСЕ оцјењује да је овакав предмет потребан школству у РС.

"Чак не само факултативно, већ наредних година то лијепо испланирати и увести га у редовну наставу, да ли укомбиновати са предметом демократија и људска права... можда направити какву смислену комбинацију и наставни план и програм за такав предмет", казао је Попржен.

Једна измјена коју би он увео је пребацивање предмета у нижи разред, пети или шести. Сматра да постоји начин да се ова област "провуче" и кроз друге предмете.

Шта кажу психолози?

За разлику од директора, психолози тврде да се ова област може обрадити у оквиру других школских предмета, који се могу модификовати.

"Говоримо да су дјеца преоптерећена, а уводимо нови предмет, нема потребе за тим", изјавила је за РСЕ Ђурђица Јеличић, психолог у бањалучкој Основној школи "Иво Андрић".

Она истиче да постоји час одјељенске заједнице који се одржава једном седмично, те да би боља опција била два часа седмично са модификованим темама.

"Они кроз часове одјељенске заједнице обрађују теме које се тичу и хуманости и безбједности. Па, у корелацији са осталим предметима, из српског језика, рецимо кад анализирају пјесме, штива, лектире, много је тема које се обрађују на тај начин", истиче Јеличићева.

Она пореди увођење новог предмета са причом о дизању ограда око школа, те истиче да ограде не значе да су дјеца безбједнија.

"Треба сензибилисати наставни кадар да се много пажње обраћа на васпитни моменат, да се разумију контексти из којих дјеца долазе, породично, како би се могло радити. А у школи већ постоји тим који ради са локалном заједницом, Центром за социјални рад и Центром за ментално здравље. Имамо доста већих ствари које се раде у школи, само се сада треба додатно едуковати", нагласила је Јеличић.

Подсјећа да су након трагедије у Београду увели превентивни програм, да су им родитељи долазили на часове као предавачи, те су учили технике дисања и релаксације стреса.

'Вредности и врлине' у школама Србије

Сусједна Србија је након масовног убиства у београдској школи увела сличан предмет, Вредности и врлине, који ће у школској 2023/24. години бити слободна наставна активност у тамошњим основним школама.

Одлука о увођењу новог предмета је донесена након вишемјесечног истраживања.

Нагласак у овом предмету ће бити развој позитивних људских особина, изградња односа заснованих на поштовању и солидарности, као и уважавање различитости.

Изборни предмет ће похађати ученици од петог до осмог разреда, а наставу ће водити педагози и психолози.

Ученици неће бити оцјењивани, неће бити класичних предавања ни контролних радова, него ће се током часова причати о актуелним темама, гледаће се пригодни филмови, водити разговори о умјетности, књижевности и музици, те ће се доводити гости из тих области који би требало да подијеле своја искуства са дјецом.

(РСЕ) Фото: Весна Анђић РФЕ/РЛ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Гиго

01.09.2023 10:09

Боље да сте увели некадашњи предмет "Домаћинство" ту је све од хуманости до куцног одгоја и рада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прво едуковати

01.09.2023 10:19

Младе родитеље и наставнике, све оно сто је прескоцено код те генерације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

01.09.2023 11:03

Шта ће нам тај предмет када су нам сви политичари црвене камариле хумани и безбкедни хоћу рећи обезбјеђени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиционар

01.09.2023 11:04

Све раде наопако, нису дјеца крива већ држава, медији и родитељи што значи да треба мјењати законе,увести контролу медија и родитеља...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боа

01.09.2023 11:15

Овај нови предмет је највећа глупост! Све врлине и хуманост се стичу у породици, школи на часовима српског језика и књижевности, историји, веронауци... Као и демократија и ова глупост ће излапити после неколико година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

01.09.2023 11:25

И хуманост, а и сигурност ће се дјеци објашњавати од стране политички подобних наставника на примјеру појединаца који не раде, али су мултимилионери (и чланови), у поређењу са онима који раде и немају ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

01.09.2023 11:45

Одох да се убијем

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

01.09.2023 15:15

Што је учити домаћинство. И уредно школе завршавати. Лакше је богате ловити. Са факултетима и право радећи, се нестигну ни удати. Има више других и рађају, па им требају хуманитарне помоћи.

Name

Гарфилд

01.09.2023 11:58

Са којом купљеном дипломом ће се овај назови премет предавати?!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јдјд

01.09.2023 12:22

Главна ствар у животу око које се све врти је НОВАЦ тај предмет никад постојао није нити ће кад а требао би,ово тренутно образовање је само испирање мозгова дјеци и припрема робова за рад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

01.09.2023 12:47

Па јесте нормални висе дјеца у основној сколи имају предмета него ови сто иду на факултет јос поред сколе родитељи морају писати задацу са дјецом по пар сати зато онда уопсте иду у сколу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

01.09.2023 13:46

Одавно је требало увести сличан предмет,хуманост је најважнија у овоме друштву,а ње има врло мало или никако,дјеца су будућност и треба их учити да буду људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

01.09.2023 14:26

Хоће ли тај предмет Милорад предавати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.09.2023 20:20

Не прочитах да уводе и предмет корупција .

Name

Искуство

01.09.2023 15:16

Нема шансе да некоме усадите да буде хуман, неке врлине се могу усадити а неке не, хуман човјек се роди, исто тако, идиот и кретен се роди такав !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

01.09.2023 20:19

Добро ће ићи уз вјеронауку.Смањују градиво гдје је потребно знање ,логика,уводе глупости.

ОДГОВОРИТЕ