Закон о играма на срећу донио бенефите приватним фирмама

Од усвајања Закона о играма на срећу у Републици Српској прошло је више од цетири године. Тада су представници власти тврдили да је циљ новог закона јачање Лутрије Републике Српске, међутим представници опозиције сматрају да су измјене закона довеле само до, како наводе, богаћења приватних фирми блиских власти.

Република Српска 31.08.2023 | 20:00
Закон о играма на срећу донио бенефите приватним фирмама

Прије четири и по године званичници су тврдили да ће нови закон помоћи Лутрији Републике Српске да поправи финансијске показатеље. Међутим, представници опозиције указују да је након тога неуставно основана фирма Електронска видео лутрија која као партнера у причу укључује фирму коју су основале, како наводе, особе блиске врху власти, па умјесто да у највећој мјери профитира држава приватне фирме се богате преко Лутрије Републике Српске.

"Ради се о фирми Сенет која је повезана са породицом Радишић, иначе кумом од Милорада Додика.  За сад су изгубили пет милиона, али више судских процеса је у току и мислим да ће Република Српска због криминала, корупције и монопола изгубити огроман новац", каже народни посланик Листе за правду и ред Небојша Вукановић.

Он пита и како фирма која је изабрана за партнера остварује вишеструко већу добит од Лутрије? Овај несразмјер у профиту доказују и упоредни подаци.

Према подацима портала Капитал Лутрија је у 2021. остварила губитак од 287 хиљада марака, а годину касније профит од милион и 128 хиљада марака. Електронска видео лутрија је у 2021. години остварила добит од 2,1 милион, а у 2022. добит од 2,3 милиона марака.

У истим годинама фирма Сенет прво остварује добит од 2,7, а сљедеће године зарађује чак 4,1 милион марака.

Из Лутрије одговарају да се од измјена закона финансијски резултат поправља. Међутим, нису одговорили на питање да ли су задовољни омјером у којем фирма Сенет зарађује вишеструко више од њих?

"Дакле, примјена новог закона омогућила је Лутрији РС не само да губитак из протеклих година претвори у наведени добитак, него је добила прилику да са главним партнером Државном лутријом Србије прошири сарадњу на креирању нових игара и технолошко унапређење нових путева уплате наших игара, о чему ћемо ускоро имати више прилике да говоримо", саопштено је из Лутрије Републике Српске. 

Пријређивање игара на срећу, сматрају економисти, у свим државама представља трајан извор зараде, због чега би приход државе морао бити значајно већи од постојећег.

"Очигледно је да би се морало ући у пословање Лутрије Републике Српске и видјети шта су разлози тако малих прихода и по ком основу су дате концесије односно права изнајмљивања апарата и прикупљања средстава по том основу. Ја лично мислим да ту треба да уђу озбиљни експерти и да установе гдје се одливају паре које би требале остати у Лутрији", сматра економиста Зоран Павловић. 

Недавно је објављена и информација да је Лутрија изгубила вишемилионски спор са кладионицом Премијер и да мора да плати пет милиона марака. И овај спор је настао након измјена Закона о играма на срећу и давања монопола Лутрији на приређивање електронских игара на срећу.

(БН) Фото: Цапитал

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

БАЊА ЛУКА

31.08.2023 20:08

ОТВОРЕНА ЈАВНА ПЉАЧКА НАРОДА... 11

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

31.08.2023 21:20

Сад кад су поставили свог директора у Управи за игре на срецу це бити ко зна колика зарада Сенету. Просли директор је добро радио посао, а овај је досао да погаси све остале приредјиваце и Сенету дозволи да ради, то се зна, само ме занима да ли је могуце да сви цуте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

31.08.2023 22:39

Добро радио кад је тебе и остале пустао за малу корист да радите на црно? Зато ти је био добар

Name

Реее

31.08.2023 22:42

Бице касно кад затворе све

Name

Стоп

31.08.2023 22:42

Кумовима и багри

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

31.08.2023 23:07

Ја се залазем да се прогласи Монархија да се висе несикирамо за изборе. Кад год Председник нас несто добро за себе направи ви сви одмах скоците. Ајде мало Њемацка па радите пустите цовјека кад му је Бог дао.

Name

Драган

31.08.2023 23:35

Цијела Бањалука то зна.Али овај несретник све зна па отоме је писао ЦАПИТАЛ вец две године.Али овај мора сваком лонцу бити поклопац

Name

Контра М

01.09.2023 02:00

Ста лупас, просли директор је урадио све добро и по закону, зато и није одговарао Радисицима. Сад су поставили свог радника, свеједно ради за њих и добро се зна да ради за Сенет, и вец увелико пописује терминале за њих са својом двојицом партнера. сад је јос добио задатак да погаси ово мало конкуренције сто је остало Сенету. Зиви били па видјели