Нови подухват љекара београдског Института "Дедиње"

Први пут у Србији , без отварања грудног коша истовремено оперисана митрална валвула и уграђен бајпас.

Република Српска 31.08.2023 | 15:35
Нови подухват љекара београдског Института "Дедиње"

У ери убрзаног увођења веома значајних савремених кардиохируршких и васкуларних процедура, пре неколико дана, у Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње" изведена је миниинвазивна операција двеју срчаних болести, за пацијента врло комфорном методом проласка кроз међуребарне просторе, уместо пресецања грудне кости тешком хирургијом.

Седамдесетдвогодишњи пацијент из Ниша подвгнут је операцији митралног залистка и коронарног крвног суда (МицроЦаб). Операција је успешно завршена, а пацијент се већ након пет дана вратио свакодневним обавезама.

Овакав захват значајно олакшава постоперативни ток, па је опоравак знатно бржи и лакши за пацијенте, омогућавајући им да се већ након неколико дана врате свакодневном животу и навикама. Захваљујући савременој опреми и условима рада, ентузијазму, знању и искуству тима здравствених радника Института ,,Дедиње", који су чинили кардиохирурзи асс. др Игор Живковић, др. Богдан Окиљевић, др Милица Ивановић, анестезиолог, доц. др Драгана Унић Стојановић, инструментарка Јелена Марковић и перфузиста Стеван Митровић, операција је успешно завршена и пацијент је отпуштен кући на даљи опоравак. 
 
- Оваквом операцијом хирурзи не секу нити једну кост у телу пацијента, што знатно смањује трауму. Малим резом узели смо најбоље проходан крвни суд за бајпас, најчешће је то унутрашња грудна артерија мамарија. Дакле са леве стране, у четврти међуребарни простор, направили смо један рез дужине пет центиметара, кроз који смо извукли крвни суд ушивајући га на срце, правећи тако аортокоронарни бајпас и  додатну количину крви у срчаном мишићу.

Истовремено са друге, десне стране грудног коша, тачније, кроз међуребарне мекоткивне структуре, прошли смо до срца и заменили митралну валвулу, односно митрални листић који је био болестан.

Суштина овог захвата јесте да током операције нисмо нарушили коштану структуру грудног коша, респираторна функција је поприлично очувана након кардиохирушке процедуре, што је за пацијента јако битно.

Такви болесници веома брзо могу да легну на бок, без обзира што имају инцизију, зато што су на тим местима мека ткива, а она мање боле од коштаних структура. Болесник се након свега осећао добро, врло брзо смо га скинули са машине која је мењала функцију плућа, односно респиратор, и све је прошло како треба.

Код таквих болесника, ми смо до сада овакав проблем решавали отварањем грудног коша и пресецањем грудне кости, што, самим тим, отежава и продужава опоравак болесника и представља највећу трауму у његовом организму – објашњава кардиохирург асс. др Игор Живковић и додаје да након оваквог миниинвазивног захвата пацијенти могу врло брзо да се врате нормалним физичким активностима, као што су: вожња аутомобила, подизање било каквог терета, рад у кућним условима и слично.

Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” наставља са увођењем најсевременијих метода минимално -инвазивне хирургије, који пацијентима доноси значајне благодети – умањење бола у постоперативном времену и бржи опоравак,саопштио је Институт за кардиоваскуларне болести "Дедиње".

(БН) Фото: Институт за кардиваскуларне болести "Дедиње" 

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

+

31.08.2023 15:53

Браво људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

31.08.2023 17:55

Све похвале за докторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

31.08.2023 21:16

СВАКА ЧАСТ, АЛ ЗАР СЕ ТО НЕ РАДИ ВЕЋ ДУЖЕ ВРИЈЕМЕ У НАЈБОЉОЈ КЛИНИКИ У РЕГИОНУ И ШИРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелен

31.08.2023 21:49

Имамо ипак институције које су на високом нивоу, слава Богу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

31.08.2023 22:08

Свака част људи. Политичарима за рад , не треба ни марку дати. Какви вриједни су ово и слични послови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

31.08.2023 22:42

Да ли се иједан доктор застидео који се ухватио политике а не науке,каје ли се и један.

Name

И у Тузли

01.09.2023 19:59

...су врхунски доктори!

ОДГОВОРИТЕ