На штали направио електрану да избјегне пљенидбу

– Бобар Банка у стечају мјесецима безуспјешно покушава да, на основу судске одлуке за невраћени кредит од 326 хиљада КМ, преузме некретнине од фарме „Панифлекс“ са Пала, у власништву породице Љубомира Мрде, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 29.08.2023 | 18:42
На штали направио електрану да избјегне пљенидбу

Камен спотицања је соларна електрана постављена на кров штале од 790 квадрата која је припала банци, а коју је инсталирало предузеће „М Фарм“ такође са Пала.

Директор „М Фарм-а“ је Владмир Минић, Мрдин близак пријатељ и сарадник који је са „Панифлексом“ имао уговор о најму и који на све начине покушава задржати електрану на крову и тако помоћи да банка не заплијени имовину.

Минић је прво у мају ове године банци послао понуду да он за 38.000 марака купи објекат који је иначе процијењен на више од 97.000 марака, што је Одбор повјерилаца одбио.

Затим је прије двије седмице поново послао понуду тражећи објекат у најам нудећи да мјесечно плаћа кирију од 300 марака уз обавезу да га чува и одржава све док се његов статус коначно не ријеши.

Повјериоци банке су га поново одбили. Наиме, поред цијене, за коју сматрају да је ниска, нису жељели да изнајмљују објекат у чији посјед нису ни ушли.

Посао око примопредаје је требао бити окончан још у марту ове године када је банка обавијестила породицу Мрда да планира да преузме свој објекат на који се уписала као власник.

Они су на то првобитно пристали. Писаним путем су јавили да се на лице мјеста може доћи 23. марта ради примопредаје, али до ње није дошло.

„Представник „Панифлекса“ се није појавио на лицу мјеста већ су тог дана у Прачу послали адвоката Санелу Горчић и неколико других лица кој су одбили да предају некретнине банци, наводећи да постоје сметње које се тичу електроинсталација, а које нису предмет досуде“, наводи се у допису који је стечајни управник Бобар банке Душанка Новаковић послала Одбору повјерилаца.

Она додаје да је због одбијања, у међувремену надлежном суду поднесен захтјев за принудно увођење у посјед.

Суд за сада није заказао рочиште по томе.

Са друге стране, свјесна је стечајна управница да би процес скидања електране био сложен и захтјеван, те нимало јефтин.

„Имајући у виду да би банка била засигурно у обавези да приликом било какве демонтаже предујми трошкове уклањања инсталација које нису њено власништво и добије одговарајуће сагласности и одобрења од стране регулатора, а да би трошкови били енормни, стечајни управник закључује да би било сврсисходно у датом случају, уколико се некретнине предају у посјед банци добровољно, закључи уговор о закупу по цијени која се дефинише на расправи“, предлаже Новаковићева.

Одбор повјерилаца је њен приједлог уважио и одредио да се у случају преузимања некретнине, она може издати мјесечно за 500 марака без ПДВ-а.

Иначе, како су у овој банци утврдили објекти „Панифлекса“ се не користе за обављање сточарске производње, што је била једна од њихових основних дјелатности, већ искључиво за производњу струје.

„Панифлекс“ је иначе у власништву Мрдине супруге Борке, а сви рачуни су им блокирани још од 2019. године.

Љубомир Мрда није желио да разговара са новинаром ЦАПИТАЛ-а.

„Ја сам у пензији, а за ову тему сам погрешна адреса“, поручио је кратко он.

Подсјећамо, Мрда је истакнути члан СНСД-а који је дуго времена био директор предузећа „Електродистрибуција“ са Пала.

Такође, замјеник је предсједника Надзорног одбора Олимпијског центра Јахорина, а био је и савјетник министра спољне трговине и екомонских односа БиХ Сташе Кошарца.

(<стронг>Цапитал) Фото: Цапитал

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Марија

29.08.2023 19:11

Не да се Мрда. Ни да се мрдне, ни додирне... Ужас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

29.08.2023 21:03

На ста је све сељак спреман, добро зна како је немати!

Name

Деба

30.08.2023 09:18

Нема горег кад се сиромах обогати а сељак постане сеф

Name

Савјетник

29.08.2023 19:40

Лопов,смеће људско репрезентативац у саставу Клосарца,стразно ста смо доцекали

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

29.08.2023 19:46

Мрднуо Мрда неколико милиончића па отишао у пензију.А све што је писано о лоповлуку заборављено. Није мала ствар бити члан лоповског СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.08.2023 23:36

Срам те било, овај човјек је све ово урадио за добробит србског народа! Ти би да останемо без струје, сад кад забрањују угаљ ! Ваки патријота у Срба никад није било ! Знаш шта значи ,кад ти на кров неко натакари нешто а ти од тога имаш малу пинку !

Name

Зора пуца

29.08.2023 19:52

Циганија је то мало већа, како то вели 'наш' врли прецедник, којем вријеме истиче. Неумитно и неумољиво као пијесак у кварцном сату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

29.08.2023 20:51

Једини нацин да се зиви је да преварис.Назалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

29.08.2023 20:52

Зна човјек рупе у процедурама и Законима. А бити поштен на своју штету, више нико не цијени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

29.08.2023 21:15

Одбор повјерилаца...ух.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

29.08.2023 22:26

Значи пензија, погрешна адреса ! Добро да занам, када дођу мени да плијене, да се позовем на твој случај, јер имамо потпуно индетичан случај !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

29.08.2023 23:28

Шта све човјке неће урадити, када је патриотизам у питању ! Псссст, ни једне !

ОДГОВОРИТЕ