Налогодавци напада на Ковачевића и даље непознати

– Апсолутно сам незадовољан радом Окружног тужилаштва Бањалука и убијеђен сам да није било озбиљне намјере да се дође до налогодаваца, поручио је данас новинар Владимир Ковачевић.

Република Српска 28.08.2023 | 15:52
Налогодавци напада на Ковачевића и даље непознати

Он је поводом пет година од напада на њега који је изведен 26. августа 2018. године испред тужилаштва одржао конференцију за новинаре са намјером да укаже на то да тужилаштво није учинило ништа да нам открије имена налогодаваца.

„Знамо да су нападачи врло брзо ухваћени, да су осуђени и да су одлежали казне. Тиме су очигледно задовољни у тужилаштву, јер је чињеница да нико није прстом мрднуо да нађе налогодавце. Из тужилаштва су ми неколико пута рекли да су учинили све што је у њиховој моћи да открију имена налогодаваца, а то „све што је у њиховој моћи“ своди се на то да су извршиоце напада питали да ли постоји налогодавац и задовољили се њиховим одговором да не постоје“, рекао је Ковачевић који је у вријеме напада био новинар БНТВ-а.

Он је додао да је на првом саслушању након изласка из болнице рекао на кога сумња и због чега сумња, али да тужилаштво никада није узело изјаве од тих особа.

„И даље сумњам на исте особе, али не могу да кажем њихова имена зато што за то немам доказа“, поручио је Ковачевић.

Он је подсјетио да су послије напада на њега тадашњи министар унутрашњих послова Драган Лукач и предсједник РС Милорад Додик изјавили да напад није политички мотивисан.

„Било би логично да их позове тужилаштво и пита на чему темеље те своје тврдње. Ако знају да није политички мотивисан, онда можда знају и чиме јесте“, оцијенио је Ковачевић.

Он је поручио да не гаји илузије да ће се открити налогодавци, јер су за убиство Славише Крунића осуђени само извршиоци, а нико не поставља питања ко су налогодавци.

„Ако се не траже налогодавци убиства човјека који је иза себе имао армију, не гајим илузије да ће се тражити они који су наручили моје убиство“, рекао је Ковачевић.

Он је рекао да је срео једног од двојице нападача на њега и размијенио погледе с њим.

„Немам проблем с тим што су они на слободи. Они су кажњени примјерено, одслужили су своје казне и у том дијелу је направљен добар посао, јер је послата порука како ће завршити потенцијални будући нападачи, односно пуки извршиоци напада на новинаре. Али истовремено је послата порука могућим наручиоцима напада да то слободно могу да раде, јер ће неко други одговарати и за њих“, рекао је Ковачевић.

Не може бити пријатно када се сретнете с људима који су покушали да те убију, додао је он, али не осјећа неки посебан страх.

„Постоји нелагода, али она није никакав мој ексклузивитет, јер мислим да сви ми који се бавимо новинарством, носимо ту нелагоду, али не зато што радимо нечастан посао, већ због тога како се тај посао од стране оних који управљају животима у Републици Српској, презентује јавности“, рекао је он.

На питање на кога сумња да је налогодавац и да ли те особе долазе из политичког или пословног свијета, Ковачевић је поновио да не може да говори о именима, јер би то била клевета зато што нема доказе.

„Није нека сиротиња гледала дневник, па јој је засметало моје извјештавање и платила је некога да ме сачека испред зграде?! Ваљда је све јасно“, заклучио је Ковачевић.

Подсјећамо, за покушај његовог убиства осуђени су Марко Чолић на пет година и Недељко Дукић на четири године затвора. Они су Ковачевића сачекали испред његове зграде и металним палицама му нанијели тешке повреде главе.

Суђења Чолићу и Дукићу вођена су одвојено, јер је Дукић био у бјекству. Он је послије предаје признао кривично дјело.

Треба нагласити да су РТРС и Алтернативна телевизија у вријеме док је Ковачевић био у болници на својим порталима пренијели текст у којем је, између осталог, написано да је нападнути новинар припремао пузајући државни удар као и да је од УСАИД добио 80.000 долара.

Ковачевић је због клевете тужио и РТРС и АТВ, а Основни суд у Бањалуци за исти текст је прогласио РТРС кривим, а АТВ невиним. Поступак против РТРС-а је окончан правоснажно у Ковачевићеву корист, а на пресуду у корист АТВ-а упућена је апелација Уставном суду БиХ.

(Цапитал) Фото: Цапитал

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Плавсицка професор

28.08.2023 16:10

Напао га је резим под зна се ко има палицу и одговорност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.08.2023 16:39

Пресуда је донесена и санкционисани су затворском казном они који су одговорни! Очито овог младог човјека злоупотребљавају поједини сперткароши које срам и стид треба да буде што то раде овом младом човјеку и што га слуђују са којекаквим причама. Зато он треба да каже тим појединцима сиктер од мене багро једна и немојте на мом проблему да правите властиту промоцију и глумите душебрижнике! Само храбро и одлучно треба да им каже све то у брк!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

28.08.2023 17:12

Ма ста казес? Није битно ко је наруцио напад.

Name

Ре Милан

28.08.2023 17:43

Е,багро једна лазљива? Ко је убио Драгицевица,кад све знас?

Name

Ре

28.08.2023 18:32

Нису ова двојица сама одлучила да нападну Ковачевића. Неко је њих наручио да то ураде. Наручиоци постоје исто као и за Круница. Крунић је за живота изјављивао да му се пријети из одређених кругова. Твоје размишљање је типично ботовско.

Name

Ре Милан

28.08.2023 18:51

Хахахахахаха...јеси ли то сам смислио? Хахахаха

Name

Ре Милан

28.08.2023 19:24

Зар мозе неко овако глупо размисљати? Па,птице на грани знају да лазес.

Name

Ре Милан

28.08.2023 19:29

Ко те не зна скупо би те платио! Увијек вуцес комплексе увлацења у гузицу, јос од основне сколе. Никада ниста ниси створио у зивоту осим паметовања на овим страницама. Колико сендвица ти дају за коментаре у корист резима?

Name

Ре Милан

28.08.2023 21:06

Колики мораш бити нечовјек да тако нешто пишеш јадан си ти.Ко је убио Вукелића,Крунића,Ђуровића,Давида и покушао да убије поменутог новинара има ли налогодаваца у томе је ствар а ти лупеташ секташу један.Замисли идиоте да је твој неко у питању Јадо јадни.

Name

Ре Милан

29.08.2023 10:09

Дал се стидис?

Name

Стоп

28.08.2023 20:32

Људино драга Налогодавци си познати први налогодавци су ти Досли у посјету требао си пљунути у лице и једнога и другога и истјерати напоље из болницке собе ,Власт стоји из свих организирани напада на слободне медије. Сва организована убиства има потпис Власти.

ОДГОВОРИТЕ