Пронађите најпопуларније брендове ексклузивно у Тропиц и мојМаркет трговинама

Иако Италијани ријеч „гелато“ користе за описивање сладоледа, у многим другим земљама, нарочито оним са енглеског говорног подручја, та два појма не описују исту ствар. На први поглед „гелато“ и сладолед (енг. ице цреам) су поприлично слични – слатки хладни десерти који не захтијевају печење.

Република Српска 28.08.2023 | 13:55
Пронађите најпопуларније брендове ексклузивно у Тропиц и мојМаркет трговинама

Оба се праве са сличним састојцима, али њихове сличности ту завршавају. Између њих постоје значајне разлике када су у питању омјери састојака и текстура, али и производни процеси.

Ако се питате која од ове двије посластице је прва направљена – то је, свакако, „гелато“! Модерни „гелато“ вуче коријене из Италије још из 16. вијека, док су становници с друге стране океана модерну верзију сладоледа упознали тек два вијека касније. Међутим, и „гелато“ и сладолед према мишљењима историчара вуку коријене из азијских култура, гдје се још раније конзумирао дробљени лед уз различите ароме.

Добро, али по чему се „гелато“ разликује од сладоледа?

И „гелато“ и сладолед су смрзнути млијечни десерти направљени од млијека, врхња, шећера, додатка различитог воћа или арома. Главна разлика је у томе што „гелато“ има нижи постотак масноће, више млијека него слатког врхња и производи се процесом спорог мућења. Због тога има мање калорија и мање зрака, што чини његову текстуру гушћом, а укус пунијим и концентрисанијим у поређењу са сладоледом. 

Због своје густоће „гелато“ се обично чува на вишој температури од обичног сладоледа како би се осигурао савршен ниво кремасте текстуре и свиленкасти завршетак који су битне карактеристике сваког гелата. Такође, постоје разлике у начину на који се послужују. Док се сладолед граби на куглу и тако ставља у корнет или посуду, „гелато“ се пљоснатом шпатулом развлачи по корнету.

Ако сте љубитељ једне од ове двије посластице, сигурно ће вас обрадовати податак да од овог љета на нашем тржишту можете пронаћи аутентични „гелато“ бренда Саммонтана и то у двије линије – Бараттолино гелато у чашама и Груви гелато на штапићу, као и добро познати амерички „сладолед над сладоледима“ Хäаген-Дазс, ексклузивно у трговачком ланцу Тропиц и мојМаркет. 

„Увијек се трудимо да идемо неколико корака напријед и да својим купцима донесемо новитете који су доступни само у нашим маркетима. Квалитетни и препознатљиви брендови Саммонтана и Хäаген-Дазс од почетка ове љетне сезоне наишли су на позитивне реакције купаца и велику потражњу.

Томе је свакако допринијела и широка палета различитих комбинација укуса који су по први пут доступни на нашем тржишту,“ навела је Александра Марковић, ПР трговачког ланца Тропиц и мојМаркет.

(ПР)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ББ

28.08.2023 15:19

СРАМОТНО СТЕ СКУПИ, МНОГУ СКУПЉИ ОД ОСТАЛИХ МАРКЕТА И ТРЖНИХ ЦЕНТАРА , ЗАСЛУЖУЈЕТЕ БОЈКОТ И ТО МАЛО ВЕЋИ. СРАМОТА!!! ДУШУ НАМ ЧУПАТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

28.08.2023 16:40

Како у Италији праве разлику између гелата и сладоледа, ако све зову гелато. Ако талијани који су цареви за сладолед не праве разлику, сва даља прича је шупљикава.

ОДГОВОРИТЕ