Умјесто три, пред посланицима два европска закона

Посланици Представничког дома Парламентране скупштине Босне и Херцеговине данас ће на хитној сједници разматрати измјене Закона о странцима, као и Приједлог закона о организацији тржишта вина у БиХ.

Босна и Херцеговина 28.08.2023 | 07:35
Умјесто три, пред посланицима два европска закона

Тим законима потврђује се одговарајућа усклађеност с регулативом Европске уније у области миграција и тржишта вина, наведено је из Савјета министара које је предложило да се оба законска рјешења разматрају по хитном законодавном процесу.

Када је у питању Закон о странцима, њиме се преузимају четири уредбе ЕУ донесене од 2016. до 2021. године у процесу континуираног усклађивања бх. прописа с правном регулативом ЕУ-а.

Усклађивање с уредбама ЕУ

Допунама закона жели се олакшати боравак дигиталних номада у БиХ, а намјера Савјета министара БиХ је додатно продужити њихов боравак у БиХ, због чега је најављена могућност амандманског дјеловања у овом правцу.

Закон се усклађује с уредбама ЕУ-а које се односе на подручја издавања виза, сталног и привременог боравка, образовања, истраживања, учешћа у програму размјене, обављања стручне праксе, волонтирања, запослења висококвалифицираних радника те рада на темељу плаве карте, као и на основи хуманитарних разлога.

С обзиром на значај који сектор вина има у пољопривреди и руралном развоју, Приједлогом закона о организацији тржишта вина у БиХ жели се осигурати већа конкурентност и бољи приступ произвођача из БиХ на европским и свјетским тржиштима, уз боље услове за производњу вина.

Њиме се прецизирају и одредбе о производњи грожђа и вина.

Посланици опозиционих странака из Републике Српске у Представничком дому ПСБиХ затражили су од Народне скупштине РС да се изјасни о Закону о вину тврдећи да тај закон значи пренос надлежности са Републике Српске на државу, што, мишљења су, није у складу с Уставом БиХ.

На дневном реду данашње сједнице је и Приједлог резолуције о спречавању свих облика насиља над женама и узнемиравања жена у Босни и Херцеговини коју су предложили посланици Социјалдемократске партије (СДП) БиХ.

Резолуцијом Представнички дом осуђује сваки облик насиља над женама и узнемиравања жена и апелује на надлежне правосудне органе, да предузму хитне мјере у вези с процесуирањем деликата везаних за насиље над женама.

Овим документом посланици би, уколико га усвоје данас на сједници, затражили од Савјета министара и других надлежних органа да приступе изради докумената везаних за дефинирање оквира политика и мјера за заштиту и помоћи свим жртвама насиља над женама.

Резолуцијом се предлаже да се приступи измјенама кривичног законодавства на начин да се фемицид дефинира као посебно кривично дјело, имајући у виду да је то најекстремнија манифестација насиља усмјереног према женама на основу њиховог родног идентитета.

(Фена)  Фото:Фена

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

вино и гитаре

28.08.2023 08:46

Политицки проблем алкохол којем тору припада вино Болесни умови у торовима це од тога написати "рат и мир" у три дјела. Браво за ВИНО и ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

28.08.2023 12:02

Они неће испунити ни нула, а камоли 2 од 3 нека услова, они то неће ни знају, то су најобичнији сеоски лупежи

ОДГОВОРИТЕ