Враћање надлежности више нико не спомиње: Додик тргује са партнерима у Сарајеву?!

Од блокаде институција до потпуне релаксације и договора представника странака које чине државну власт. Одлуке усвојене у НСРС су погажене, тврди опозиција, као и да СНСД и Додик тргују са својим партнерима у Сарајеву.

Република Српска 27.08.2023 | 20:00
Враћање надлежности више нико не спомиње: Додик тргује са партнерима у Сарајеву?!

„Послије 22. аугуста све ће у БиХ бити другачије, ништа неће бити исто“ рекао је неколико дана прије овог датума предсједник Ррпублике Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик. Тако је и било. За само неколико часова, вишемјесечна сага звана блокада државних институција, сецесија РС, због чега су тражене и додатне НАТО трупе на територију Брчко дистрикта, завршена је повлачењем „српске репрезентације" на своју половину терена, одакле сада крећу реформски процеси.

У једном дану договорено је и усвојено неколико закона у Парламенту БиХ, али без објашњења "селектора те репрезентације". Како је могуће да је Народна скупштина РС недавно усвојила закључке по којима нико од српских представника неће учествовати у раду институција док се не усвоји закон о Уставном суду БиХ, питају се у опозицији овог ентитета.

Опозиција тражи сједницу

„Евидентно је кршење закључака НСРС. СНСД и Додик тргују са својим партнерима у Сарајеву. Закључак око Уставног суда у НСРС да се не преговара док се не усвоје ови закони, није испоштован. НСРС је изиграна по ко зна који пут, то је средство у рукама једног човјека“, каже први човјек СДС-а Милан Миличевић, који је окупио опозиционе прваке затраживши хитну сједницу ентитетског парламента.

Министри из РС у Савјету министара БиХ доставили су нацрте закона о судовима БиХ али и пакет закона о Уставном суду БиХ, гдје би на мјесто страних судија дошли домаћи. Ти закони, како тврде, иду у процедуру у пакету, иако представници „Тројке", који су коалициони партнери са Додиком на државним нивоу, тврде да радна група тек треба да утврди ове нацрте.

„Везано за Уставни суд, договорили смо да се формира комисија, која ће у наредном периоду презентовати приједлог закона о Уставном суду, тачније именовању судија“, рекао је министар комуникација и транспорта БиХ и предсједник Наше странке, Един Форто.

Договор који су прије неколико дана постигли представници владајуће коалиције, дошао је у тренутку подизања оптужнице Тужилаштва БиХ против Милорада Додика, коју је Суд БиХ вратио на дораду, што је Тужилаштво и учинило. Док се чека одлука Суда БиХ, занимљива је изјава Додика након што је ова информација доспјела у јавност. За њега је оптужница састављена на брзину, што потврђује, како каже, и њено враћање на дораду. Прије неколико дана Додик је поднио и пријаву против тужиоца Недима Ћосића.

Додик: „Ево, пресудите“

„То је снажно паковање. Немојте се изненадити да сутра то пребаци суду на Бањалуку, да Бањалука одлучује као у неком претходном случају, па да кажу ето Додик је то намјестио па се извукао. Али ево нећу да се извучем, ајде пресудите ако мислите да има“, прозвао је Додик правосудне институције БиХ.

Опозиција у РС тражи одговор да ли је деблокада институција БиХ резултат политичке трговине. Позивају власт у Бањалуци да на посебној сједници дају одговоре на ова питања.

„Јасно је да СНСД са своји коалиционим партнерима из Тројке и ХДЗ-а, креће у усвајање закона мимо одлука Народне скупштине РС. Они газе одлуке НСРС и продају интерес РС. Тражимо у року од седам дана став да ли те одлуке још вриједе“, каже предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Аналитичари не сумњају у добробит усвојених закона и најаву деблокаде европског пута али је, кажу, изгубљено пола године на ширење страха и кризе. Након постизања договора, види се, како истичу, да је све то било неосновано.

„Још горе од губитка пола године јесте урушавање значаја најзначајније институције у Републици Српској а то је Народна скупштина. У претходном периоду је управо на иницијативу Додика и СНСД-а усвојено низ одлука у Народној скупштини које су са посљедњим дешавањима на државном нивоу потпуно игнорисане. На овај начин се ´српска репрезентација´ у Сарајеву игра са угледом и значајем најзначајније институције у Републици Српској и директно учествује у њеном урушавању“, каже аналитичар Велизар Антић, наводећи да стратегије које се примјењују могу бити веома опасне.

Враћање надлежности нико више не спомиње

„Милорад Додик и СНСД имају једну стратегију коју бих назвао топло-хладно, која је јако опасна за Републику Српску, јер због својих дневно-политичких калкулација доноси одлуке које немају никакав јасан план већ се мијењају од данас до сутра. И то не би ни било проблематично да остаје на нивоу политичке партије. Огроман проблем настаје у оном тренутку када СНСД у своје дневно-политичке игрице увлачи и Народну скупштину“, закључује Антић.

У Парламенту БиХ експресно су усвојена три закона из европске агенде, одмах након договора владајуће већине на државном нивоу. Закони би требали бити потврђени наредне седмице на сједници Дома народа. Поред овога, именован је и министар финансија у Савјету министара Срђан Амиџић (СНСД), који је на то мјесто сјео након што је Зоран Тегелтија (СНСД) именован за директора Управе за индиректно опорезивање БиХ. И тај концепт и политичку кризу око враћања надлежности из области пореза, војске и правосуђа, што је прије двије године дефинисано закључцима Народне скупштине, осим опозиције нико више не спомиње. Први човјек СДП-а Нермин Никшић, ипак каже да су политички напади на њих, као дио власти, очекивани.

„Као што смо ми овдје нападнути од опозиције, Милорад Додик је нападнут у РС и то показује да разговори подразумијевају да свако нешто даје и да се нечега одриче“, рекао је Никшић.

(ДW)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

П6

27.08.2023 20:09

Пошаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.08.2023 20:10

Дзабе покусавате Додик је бог за марву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

27.08.2023 23:38

Ако те добро сватам ,,марва", то су Додикови гласаци, јел тако...

Name

Муња

27.08.2023 20:21

Превара до преваре и од тога живе ови владари ,једни другима ,лажу варалице народа свога, А народ ко ' народ висе воли варалице само нека су "НАШИ" Е мој народе......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо Радовановић

27.08.2023 20:26

Два издајника, свако на својој страни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

27.08.2023 20:29

Сви морају схватити да се надчлежности могу вратити једино у Парламаенту БИХ гдје су и изгласане Све остало нас води у тото+алну изолацију.Срби су својим гласовима све изгласали нико им није прислонио шпиштољ на главу да гласајуА зашто??па ради функција не треба бити паметан па сконтатиА сада би ти исти то на силу врачали због привилегијаМожете мислити да се све врати на РС Хиљаде и ј+хиљаде радних мјеста за ухљепе сђи за народ мање лове јер треба доста вечи буђет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дусан

27.08.2023 23:42

Болан засто се китис Српским именом јер ти немас ни С од Дусана!

Name

Горан

28.08.2023 10:57

Нетачно. Референдум је највеће достигнуће демократије и изнад парламентарних одлука. Пошто је БиХ заједница два ентитета, тј. два суверена медјународна објекта, сваки ентитет референдумом укида одлуке и ентитеској парламента и парламента заједнице.

Name

@Горан

28.08.2023 14:25

Нетачно. Нешто што је пренесено у надлежност државе, са ентитета, од стране државног парламента, може се вратити у надлежност ентитета само од стране истог органа. Референдум на нивоу ентитета о питању које је у надлежности државе нема апсолутно никакву правну снагу. Добро звучи то твоје, али нажалост нетачно је.

Name

окy

27.08.2023 20:41

На инцијативу додика се доносе закони у скупстини па на инцијативу истог се и мјењају поново ти закони па ста.Сто ви опозиција немате појма ни о цему то вам није додик крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимна

27.08.2023 20:47

Данас једно,сутра друго,прекосутра треће..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

27.08.2023 20:51

ДАШАК ВЈЕТРА ЈЕ ОД 2006 ГОДИНЕ УЗ ПОМОЋ СИЛА ЗЕМАЉСКИХ А У ЗАДЊИХ 15,16 ГОДИНА И БОЖАНСКИХ ПРЕРАСТО У ОРКАН, СРПСКИ, АЛ БОЈИМ СЕ ОДУВАЋЕ,НАС СРБЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

27.08.2023 22:38

НЕ ЛУПЕТАЈ.ОПОЗИЦИЈА ДРЗИ ДВЕ ТРЕЦИНЕ РАСПРАВЕ НА СЈЕДНИЦАМА НАРОДНЕ СКУОСТИНЕ,ИЗНОСИ КОНСТРУКТИВНЕ ПРЕДЛОГЕ,АЛИ СКУОСТИНСКА ВЕЦИНА НИСТА НЕ УСВАЈА.СРА ПО ТЕБИ ТРЕБА ДА ОПОЗИЦИЈА ПИСТОЉИМА РЈЕСАВА СЛУЦАЈ.А ДОБРО ЗНАС ДА ОВА ВЕЦИНА НИЈЕ ИЗАБРАНА ВОЉОМ НАРОДА ВЕЦ КРАДЈОМ И КОРУПЦИЈОМ.ПРЕСРАНИТЕ ВИСЕ ПИСАТИ ДА ОПОЗИЦИЈА НИЈЕ СПОСОБНА СМИЈСНИТИ ВЛАСТ,ИЗА ОВИХ СТОЈЕ СТРАНЦИ И ПОДРЗАВАЈУ ИХ,ВИДИ СЕ ЈЕДНО ПРИЦАЈУ А ДРУГО РАДЕ ,САД СУ ДЕГРАДИРАЛИ И СВЕ ИНСТИТУЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРОСКЕ.

Name

Наравно да тргују

27.08.2023 21:13

Не контам шта сте мислили да ће радити

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

27.08.2023 21:34

Тражите сиједмицу. Ово је више од манипулације. Ово је народски речено зајебанција, непоштовање НСРС И НАРОДА. МАЛИПУЛАЦИЈА И ПРЕВАРА, ПОЛИТИЧКА ИЗДАЈА. А.МОЖДА И СТАТУСНА И НЕКА ДРУГА ШТЕТА ПО РС. Све године тензије на нивоу Б и Х, а сада све супротно. И то све кроји И ПРЕКРАЈА, исти Додик и СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

27.08.2023 21:50

Ко сиса неуставне одлуке нсрс. То је уставни суд рс вец ознацио као политицке без обавезе и правног знацаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стопосто

27.08.2023 22:41

НСРС је нижи регионални орган. Не могу те одлуке важити на државном нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

28.08.2023 10:56

Не разумијеш уредјење заједнице по имену БиХ

Name

Драган

27.08.2023 23:22

Засто се залоте на додика он се 20 година понаса исто цовјек нон стоп лазе али немозе против себе такав је од родјења И ја му скидам капу зато сто је 20 година ист није са промијенио али ста је са онима Који 20 година гласају за њега ,он неваља а они су добри, ко Јр овде луд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.08.2023 08:32

Политика је закон могућега с не жеља и нереални обећања. Дали мислите да је реалан повратак надлежности???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

28.08.2023 14:30

Правно могућ, политички нереалан, јер се мора изгласати на државном парламенту.

Name

Анас

28.08.2023 15:38

У цему је недоумица? У политицком, пословном и мафијаском свијету трговина утицајем је једини нацин да се зараде милијарде за двадесетак година...

ОДГОВОРИТЕ