Додик трага за новцем: Ко ће преузети пројекте

Предсједник Републике Српске Милорад Додик трудио се да изгледа задовољно када је у понедјељак, 21. августа, најавио да ће Мађарска и Кина надокнадити новац за четири важна пројекта чије је финансирање само десетак дана раније обуставила Њемачка.

Република Српска 26.08.2023 | 15:47
Додик трага за новцем: Ко ће преузети пројекте

Непуне двије седмице након саопштења, власти у Републици Српској тврде да имају друго рјешење за велике инфраструктурне пројекте. Након повратка из посјете Мађарској, гдје је боравио заједно са чланицом Предсједништва Босне и Херцеговине Жељком Цвијановић, Додик је најавио могућност мађарских улагања.

“Поносан сам да имамо могућност да ту причу гурамо даље. За остале пројекте разговарамо са Кинезима”, рекао је Милорад Додик на конференцији за медије након повратка из Будимпеште.

Рекао је и да је са Мађарском договорен аранжман од 118 милиона евра, од чега би 70 милиона било уложено у неки од пројеката попут вјетропарка “Хргуд” код Берковића, чију градњу је требало да финансира њемачка КФВ банка.

Економска аналитичарка Свјетлана Ценић каже да власт Републике Српске већ извјесно вријеме преговара са различитим кинеским компанијама о њиховим инвестирањима у Републику Српску. Она каже и да то није једноставно.

“Кинези су тражили државне гаранције јер је Република Српска у дефициту. Кинези никада не дају грантове”, каже она и додаје како не вјерује да ће услови бити повољни за Републику Српску.

Њемачка Влада обуставила је започете пројекте у Републици Српској, вриједне више од стотину милиона евра. У саопштењу Амбасаде Њемачке у БиХ од 9. августа наводи се да је позадина одлуке о обустављању “наставак сецесионистичке политике Републике Српске и њеног предсједника Милорада Додика”.

Навели су да је обустављање реакција на одлуке Народне скупштине Републике Српске о враћању надлежности и стварању властитих институција.

Додик је о намјери Републике Српске да приволи Кинезе да преузму њемачке пројекте говорио одмах након што је њемачка Влада објавила да одустаје од пројеката у Републици Српској.

“За пут који иде од Добоја до Вукосавља добио сам понуду од кинеске компаније да то направи путем концесије. Не требају нам чак ни донације из Европе ако се одлуче за то. Даћемо им под концесију, они ће то експлоатисати 30 плус 15 година и након тога пут предати Републици Српској, а ми нећемо плаћати никакво финансирање. Вјероватно ћемо се на ту страну окренути”, рекао је Додик прије посјете Будимпешти.

Из Владе Републике Српске су за Детектор потврдили да су обустављена четири пројекта, односно да је Њемачка пустила да прође рок за имплементацију – изградња вјетропарка “Хргуд” код Берковића, вриједности 64,2 милиона евра, двије фазе ревитализације Хидроелектране “Требиње 1”, вриједности око десет милиона евра, те пречишћавање отпадних вода у Градишци, вриједности 14,3 милиона евра.

У писаном одговору из Владе нису навели која замјенска финансијска средства очекују, али су нагласили да се ради о значајним развојним пројектима од великог значаја за унапређење капацитета у производњи електричне енергије и побољшање квалитета живота становника Градишке.

За одлуку Кине важни су и геополитички односи, тврди Ценић.

“Ако ће се замјерити на другој страни и угрозити неке своје велике пројекте, они ће добро одмјерити исплати ли им се. Видјеће да ли треба да се замјерају Западу због минорних ствари. Сваки пројекат је битан, али ипак је овдје мало тржиште.

Са друге стране, треба добро провјерити те фирме кинеске јер међу кинеским фирмама има оних које су на црним листама, неке и на кинеским црним листама јер се баве мешетарењем и праве штету и кинеским интересима”, сматра Ценић.

Сам предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић састајао се и са представницима кинеских фирми које се налазе под санкцијама Сједињених Америчких Држава и Свјетске банке.

Аналитичар Аднан Хускић не вјерује да ће Кина, уколико јој то буде понуђено, без размишљања прихватити пројекте које је започела Њемачка.

“Ради се о нереалној пројекцији, да не говорим да се овдје ради о пројектима који су енергетског карактера, што значи да ви имате, између осталог, и технологије које се битно разликују између држава и не мислим да је то баш тако како је то господин Додик представио да ту неко спремно чека”, каже Хускић.

Наглашава да треба посматрати разлоге због којих би Кина преузела пројекте.

“Кина ће реаговати ту уколико има сопствени финансијски интерес у свему томе, и онда се мора поставити питање шта се то тачно нуди тим неким алтернативним изворима као што је Кина или алтернативним партнерима у тим великим пројектима”, каже Хускић.

Кинеско преузимање пројеката од Њемачке може осим финансијске значити и политичку подршку руководству Републике Српске, сматра политичка аналитичарка Тања Топић. Она каже да није тајна да политика Милорада Додика има прећутну подршку Кине, али све више и институционалну.

“Видјели смо то и у Савјету безбједности Уједињених нација кад је Кина стала уз Русију и не признаје високог представника у БиХ. То јесте политичка подршка руководству Републике Српске”, каже Топић и подсјећа да је у прољеће ове године одржан и састанак делегација Комунистичке партије Кине и СНСД-а.

“Тако да се политички утицај и подршка остварују кроз економски утицај Кине, који је изражен у областима енергетике, саобраћаја, и присутност кинеских компанија. Без обзира на идеолошке позиције које је, посебно код СНСД-а, тешко дефинисати”, каже Топић.

Република Српска је до сада са кинеским државним компанијама сарађивала на неколико пројеката. До сада је највише пажње скренула изградња аутопута Бањалука – Приједор, финансиран од кинеске компаније “Схандонг“, а гдје је Република Српска дала одређене гаранције у виду плаћања годишње накнаде за расположивост аутопутем у износу од 30 милиона годишње, у наредних 30 година.

Детаљи из уговора остали су тајни јер га Влада одбија објавити, правдајући то “жељом кинеског инвеститора” и поред пресуда судова у Бањалуци који су Влади сугерисали да детаљи из уговора са Кинезима не могу бити тајни.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић се у сриједу, 16. августа, поново састао са представницима кинеске компаније “Схандонг Интернатионал”, са којима је разговарао о активностима на изградњи аутопута Бањалука – Приједор.

Новинари, као и приликом претходних састанака, нису имали прилику да постављају питања јер након састанка није организована конференција за медије.

Амбасада Кине није се званично оглашавала о преузимању четири пројекта које је обуставила Њемачка.

(Детектор.ба)  Фото:БН

Коментари / 74

Оставите коментар
Name

Милан

26.08.2023 16:12

Ма јок преузеће финансирање тих пројеката опозиција и поједини опозициони медији у Републици Српској јер они баш "цвјетају" кад виде да се реализују пројекти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци

26.08.2023 17:18

Влада проси од Мадјарске и Кине, а у Слатини се најављују нека потемкинова села која це влада финансирати са 300 000 000 марака, сто није ни цудо јер је Слатину заробио странац (из Пискавице) који се на целу јавне установе налази пуних 20 година, иако по закону мозе само два мандата по цетири.

Name

Ре Милан

26.08.2023 17:37

Ста си ти написао ,а ста си хтјео да кажеш неможеш тако зарадити сендвич пресмјешан си.

Name

РеМилан

26.08.2023 17:43

Бар има правде мој Милане. Породица Додик ће бити још богатија а ти ћеш бити и остати бинеда. И материјална и морална.

Name

Бели

26.08.2023 18:27

Не ма дјабе ни код старе бабе. Исправка само ЕУ и УСА јос не наплацују помоц него и помогну. Па сетајте око Русије Кине Мадјарске, нема фајде,губљење времена.

Name

Ре

26.08.2023 19:06

Хоце, даце оне милионне фунти сто су добили

Name

Зна се

26.08.2023 19:34

Па код тебе је сав нас новац и код тајкуна из СyНСД . Сто не тразис код њих и код себе.

Name

Ре

26.08.2023 19:52

За биједу ти не треба мозак милане. А да це неко да те финансира, неце. Јесцес оно сто си посијао....

Name

Милан за Ре Милан

26.08.2023 19:58

Разумио си ти одлично чим се оглашаваш!

Name

Бојан

26.08.2023 20:37

Милане да будем искрен овај пут ниси зарадио сендвиц.

Name

😂😂😂

26.08.2023 21:01

😂 смијех није законом забрањен😂😂😂

Name

Ре Милан

26.08.2023 21:18

Опет Милан јабука златна🤣

Name

Ре Милан сендвић

26.08.2023 22:01

Е мој Милане ниси заслужио ни чај а камоли сендвич.

Name

Квиз

26.08.2023 22:53

Особа Б, Како да намлатимо тудје паре? Особа Ц, исто питање? Куха глава, куха глава!

Name

Ре

26.08.2023 23:02

Како се зову два просјака на семафору?

Name

Ре

26.08.2023 23:24

Има ли ко да удијели гладној сиротињи?

Name

Ре Милан

27.08.2023 18:13

Милан звани хахахахаха.

Name

МК

26.08.2023 16:20

Хоће ал у к..цу.Нису они тако наивни.Једна је цијена кад они траже а друга кад ти молиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоооооој

26.08.2023 18:37

Ајд ја цу преузети пројекте,јел сад уреду?

Name

Е мој Милокраде

26.08.2023 16:25

Па кад заврсе кинези ауто пут па после 45година убирања плодова кинеза..од тог ауто пута це остат калдрма..нама..тј тамо неком..јел ни ти нес ама.бас толко зивјет..хејеј..ал заболе те цундара..ста те и брига поале 45година..ста се бит бит це..ал це бит и тад БиХ..сам нека друга це будала тразит неовисност РС..хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

26.08.2023 18:38

Е бас. Цуј 45 година хахаха

Name

Ре

26.08.2023 20:31

Бас ахахахаха и Нусиц би цркао од смијеха да ову сељад цује. И њега су пресисали са хумором!

Name

Како је

26.08.2023 16:30

Лијепо видјети заставу РС-а иза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

26.08.2023 17:18

Тако је,и мени се свидја застава а и нас Миле то обозава и наравно воли јер и он је босанац.

Name

Беји

26.08.2023 18:36

Ово не иде на добро гдје само надјосе 3 заставе,/ Не смијем реци БИХ заставе./

Name

ре како је

26.08.2023 18:39

Па нецес је ни видјети у БиХ,вец ето у ентитету се несто ми кур...о,па масемо са њом,

Name

Петар

26.08.2023 16:31

Признат це он Схмита врло брзо. Кад схвати да од ткз јарана са Истока нема повољније. Мозда је ово Миле плански одрадио. Само унистена и слаба Реп Српска му не мозе ниста за све његове криминалне радње и пљацке десетине милиона долара.. Мафијас си Милораде. Тески

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Петар

26.08.2023 21:47

Какве десетине милиона процјене су да је Милокрад тежак око три милијарде евра.Укро је он много више од десетине милиона.

Name

Снага ума

26.08.2023 16:35

доДицк и предсједник владе Мањковиц...Све струцњак до струцњака... Само за сјести и плакати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ллллл

26.08.2023 17:34

Пазите ста писете, нови закон.

Name

Хамбург

26.08.2023 19:50

Трази, трази нецес наци. Неталентовано, бас ето паре расту испод камења. Паре се зарадјују, гле цуда, радом или знањем, а не тразењем од гоља, јер ко од гоља трази, гори је од гоље! Само напријед са гољо политиком, пристаје вам!

Name

Саггитариус

26.08.2023 16:42

Ко је РС важнији економски партнер, и гдје више извозимо у Кину или у Њемачку? Гдје има више запослених наших грађана у Кини или у Њемаћкој? Њемаћка је до сада преко тз. приступних фондова уложила у РС стотине милиона км. бесповратних односно донаторских средстава, колико их је уложила Кина??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2023 22:59

ЕУ је од задњег покоља до данас дала толико новца да смо требали бити у равни Свицарске, али ето, дзаба будалама помагати Не требају дати висе ниста, тразите од сидјипингије, мозда ували свој мали, у комплексаса велики није!

Name

Душан

26.08.2023 16:50

Чим РС нађе лову ето кинеза и Мађара да радеА да ти они финансирају ђабалеску ко ЕУ нема шансиМогу дати кредите по високим каматама и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2023 17:22

Бице један мали па велики, мозда не тим редом...

Name

😂😂😂

26.08.2023 16:52

Јел смијање није клевета? Мислим, смије ли се цовјек насмијати у РС? Нпр наси политицари су познати као цеститои и постени људи-😂😂😂.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2023 17:21

Хахахаха, бас смијесно, цуј то зовес људи...

Name

ре ре

26.08.2023 18:40

А како би их ти назвао?

Name

Биједник

26.08.2023 23:25

Просим лијево, просим десно!

Name

БЛ

26.08.2023 16:57

Босна и Херцеговина 🫡

ОДГОВОРИТЕ
Name

гарант

26.08.2023 16:57

Чуј даће им концесију на 30+15 година.Значи 45 година неће бити никакве користи од аутопута осим за кинезе. Додик свакако рачуна да неће живјети још 45 година. Упс , хоће ли ми доћи тужба за клевету да прејудицирам да неће нико имати корист осим кинеза да председник нама лепе и вечне неће живјети толико

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

26.08.2023 17:00

само да се зна да кинези не дају да кажете шта сте се договорили, нико него ви и они

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

26.08.2023 17:11

Преседнице пуно успеха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2023 17:22

И робије!

Name

ре ре

26.08.2023 18:42

Опааааа,ево га први,па доказуј засто робија.

Name

Ре

26.08.2023 23:28

Просјацење треба забранити.

Name

Лаус

26.08.2023 17:16

Каква му је ово застава иза ледја

ОДГОВОРИТЕ
Name

оки

26.08.2023 18:44

Од твоје дрзаве у којој зивис,откад су Цокори Лаус?

Name

Ги

26.08.2023 17:21

А јест леп председник, пролепсо се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јајо кликерас

26.08.2023 17:23

Пара нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биједник

26.08.2023 23:26

Али то није разлог да просим из навике!

Name

Зна се

26.08.2023 17:24

Мадјари хоце само власниатво дакле да преузму све сто има неку вриједност прије свега у енергетском сектору а Кинези дрзавне гаранције којих нема. Ако би на неки нацин Бурле успио да им ували пројекте то би било горе него овај закон по ком сви треба да суте и климају главом а кад се власт промијени а хоце обице се тим истим о главу. Ал бојим се тад це бити прекасно за све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

26.08.2023 17:27

А ста ако Њемацка тузи РС и добије на суду и да морамо платити са каматама. Не знам нисам сигуран али постоји ли та могуцност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

26.08.2023 17:29

Ето као да наши нису под санкцијама.. Сви на црној листи ,од Додика до Цвијановичке.Ајте не глумите море ту...Па није народ толико луд ...Ето Кина више воли Вишковића црнолисташа него Њемачку..Ви вашим лажима и измишљотинама идете на живце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мадјар

26.08.2023 17:29

Ста це Мађарска финансирати када и сама проси код ЕУ. И њима ће пипе заврнути врло брзо. А онда, окрећи се Москви. А тамо ће добити као и до сада, муда од лабуда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

26.08.2023 17:34

У Приједор више нећу отићи никад из ината. Шта год будем требо у том крају, наћи ћу начин да не одем лучно, а ако баш будем моро ићи лично, отићу возом ил споредним путем. Па тако, Радована дије внаго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

26.08.2023 18:50

Ја у БЛ одавно не долазим,ако несто им теба,бањалуцани мени сами додју.

Name

Бојан

26.08.2023 17:45

Потонули смо дубоко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.08.2023 18:48

Све је исто,од кад рат заврси,ниста се промјенило није,једемо златним касикама како нам је и обецано,ко обеца то?

Name

Ало

26.08.2023 21:09

Има пара сто он има у свом богатству. Та секта снсд којој народ даје нека сада се и они нагузе.

Name

056

26.08.2023 18:46

Пусти Миле то Висковицу,он це назвати телефоном пријатеља и ријесити то,као сатор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђиђи миђи

26.08.2023 18:52

"Шта да вам кажем, не знам шта да вам речем"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

26.08.2023 19:23

30+15 то је 45 година тада це пут предати РС Па зар мисли да мозе толико издрзати кинека градња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

26.08.2023 19:25

Мој Милане дак је такви ици це нам лоса а има вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Насер Кељменди

26.08.2023 19:29

Кољико фаљи, да уљетим?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возућа

26.08.2023 19:53

Трага за новцем, није одавно освјежио тајни текући!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Ронхилл

26.08.2023 20:21

Ова фотка је врх, гледа овај Мадјар у криминалца Бурлета и мисли какве овај крмак бљувотине сере на уста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влашћу обесправљени грађанин

26.08.2023 20:42

“Знајте, ни једна странка се не бори за народ! Ни једна! Не треба човек да се бави политиком.* Кад Србима буде најтеже само ће Господ да плаче за Србима. Данас српски православни народ не може да се препозна, неки Срби као да су из самог пакла изашли.” Старац Тадеј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

26.08.2023 20:46

Вентилатор за Сингапурћане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борко

26.08.2023 20:47

Идиот

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истуна

26.08.2023 21:30

Наши је цркву гдје ће се Богу молити.Орбан је клаун у ЕУ а Кинези одеру и кожу коме дају зајам.Тешко нама,умјесто да будемо Европа ми отишли у земље трећег свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врцо

27.08.2023 00:05

Па ја,говорио сам ја њему није ово ронхил мани се,он ће мени онако шеретски нека нека лако ћу ја са народом народ глуп па глуп шмит је проблем,бар да је склопио посао са оним малим што изводи специјалну операцију,аххахахах могао је да продаје ауспухе за њиове звијери од аута,аааааххххахааааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

БорацРС

27.08.2023 08:23

Кад толико како он каже воли Републику српску што не дигне са неког од својих рачуна једну милијарду и помогне овој јадноји опљачканој Републици српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

27.08.2023 09:18

И велики и мали ће добити

ОДГОВОРИТЕ