Танка понуда свињетине, стиже велики скок цијена

Због све сиромашнијег сточног фонда у Српској фармери ће бити приморани да се окрену увозу свиња, чија је цијена у Европи већ скочила и до 40 одсто, што ће довести и до поскупљења месних прерађевина.

Република Српска 26.08.2023 | 14:36
Танка понуда свињетине, стиже велики скок цијена

У протеклом периоду у Српској је еутаназирано више од 45.000 свиња због афричке куге. Фармери и прерађивачи кажу да је поскупљење све извјесније, јер је на тржишту Српске све тања понуда живих свиња, меса и прерађевина од домаћих животиња.

Тај раст ће, тврде они, погурати нагоре и цијене других врста меса, јер ће се користити као замјена за свињетину.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић истакао је за Глас Српске да је производња готово стала, јер је знатно смањен број крмача, због чега ће понуда бити јако танка.

"Све то ће се одразити на цијену и то у наредних мјесец дана. Цијене ће ићи нагоре, али у разумном нивоу, имајући у виду континуирани пад куповне моћи грађана", рекао је Маљчић и додао да ће се на јесен у Српској осјетити драстичне промјене у свињогојству.

Нешто што се дешава у региону и Европској унији сигурно неће, каже, заобићи Српску.

"Наши клаоничари ће прије купити увозно скупље него нешто домаће што би сад поскупјело примјера ради 20 одсто", тврди Маљчић.

Власник Месне индустрије "ЗП комерц" Ђорђе Росић казао је да до поскупљења свиња, као и меса и прерађевина, мора доћи јер је сточни фонд у Српској преполовљен.

"За сада иде провјерено и прерађено месо са домаћих фарми, а колико ће га још бити нико не може гарантовати. Што се тиче цијена, извјесно је да ће у наредним данима доћи до корекције, јер то диктира ситуација у региону", казао је Росић.

Замјеник директора Месне индустрије "Тулумовић" Јована Тулумовић казала је да је месо берзанска роба, чија се понуда и потражња мијењају на седмичном нивоу.

"Цијена меса зависи од много фактора, од енергената до сточне хране. На то не можемо утицати и цијене прилагођавамо стању на берзи", казала је Тулумовићева и додала да месо за даљу прераду увозе из Европе.

Власник ланца бањалучких месница "Код Лазе" Лазо Шешић тврди да не би требало доћи до драстичног поскупљења меса у радњама, због слабе куповне моћи становника.

"У месници се за десет дана не може продати једно прасе", казао је Шешић и додао да су тренутне цијене свиња 4,20 КМ по килограму живе ваге без ПДВ-а, прасића до 25 килограма седам марака, а тежих шест марака.

Предсједница Удружења за заштиту потрошача "Топер" из Добоја Снежана Шешлија истакла је за Глас да не оправдава никаква поскупљења живих свиња, меса и прерађевина те позива надлежне да се укључе и кроз додатне подстицаје за фармере то спријече.

"Знам да је сточни фонд преполовљен због афричке куге свиња и да је производња под упитником, али зато би надлежни требало да приликом увоза свиња на неки начин стимулишу фармере да цијене у Српској остану на нову од прије неколико мјесеци. Дође ли до поскупљења, а све су прилике, грађани ће се одрицати традиционалне хране и свињокоља, који се приближава. Више неће правити залихе сланине и сувог меса за зиму, него ће живјети од данас до сутра", казала је Шешлија.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштило је да су фармерима у петак исплаћене 1.666.833 КМ за санацију штете узроковане афричком кугом кроз откуп здравих свиња на зараженом и угроженом подручју.

"Средства су исплаћена по основу закључка Компензационог фонда и наставак су исплате средстава у укупном износу од четири милиона КМ, која су, са овом уплатом, укупно исплаћена произвођачима за откуп здравих свиња", навели су из министарства и додали да је на овај начин откупљено око 7.500 здравих свиња, чиме је у знатној мјери спашен сточни фонд.

Влада Српске је раније одобрила и исплатила три милиона КМ произвођачима свиња за штету насталу еутаназијом свиња.

(Глас Српске)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

26.08.2023 14:55

Ускоро ће се свињетина јести само под шаторима владајућих странака.Ето им нових гласача који се продају за свињско ухо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

26.08.2023 16:35

Као афричка куга није захватила фарму свиња Дарка Илића бившег начелина Управе за организовани и зешки криминалитет, који се води као савјетник министра МУП-а прима 3.500 КМ плату, а није са на послу појавио преко 4 године.

Name

Го веган

26.08.2023 15:06

У БЛ маркетима превладава увозна свињетина из Аустрије, Њемацке.... Теско наци домаце. Сад јос треба да поскупи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

26.08.2023 19:21

Ако сте хришћанин не морате да се бринете. Има довољно посних дана кад не морате јести скупо месо, него биље,кромпир, паприке, итд..

Name

ТЕШКО НАМА

26.08.2023 15:10

Своје здравије од оног што купујемо су идиоти побили и затрпали. Сад увозимо бјеосвјетске крепалине и масно би требали плаћати даби се појединци уградили и добили профит. Бољи смо стандард имали у току рата и економски били стабилнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја сам "сељацина"

26.08.2023 15:27

Гдје сте сада ви увозни лобисти који сте кукали да сте од нас сељацина плацали прасце за Бозиц 12км? Е сад цете добити увозне храњене гмо храном по 25км,или пеците пиле за Бозиц. Стам вас било и вас који тако прицате и власт у Бл којој це ускоро крај. Народу је досло до грла. Ја се несикирам са себе и моју породицу. Два замрзиваца пуна свињетине,пилица и витавих прасаца. Сикирам се за вас који цете плацати по 25 км гмо прасце. Хахаха. Заиста ми само зао дјеце сто це то јести. Власт је циљ постигла. Сад це увозит и продават по 3x скупљој цијени. Само ви наставите за њих гласати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

26.08.2023 17:16

Немој се ти секирати за мене, већ за себе када испразниш те замрзиваче. Да, срамота је колике сте цијене набили зимус, али видиш да несрећа никад не долази сама.

Name

Реалиста

26.08.2023 22:24

Нема то коме рећи али нема везе, јешће они кромпир и бијелу рибу за празнике, нека, здравије је.

Name

Ре ја сам ,,сељачина"

27.08.2023 08:56

Баш тако пријатељу..поздрав од сељачине из околине Ваљева

Name

Хахахахаха!

26.08.2023 15:33

Хахахахаха! Клемпе гину ко љесе... Нико их не конзумира, нити жели. Хахахахахаха!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИЦО

26.08.2023 15:37

Ја сам силом Прилика вец 12 Година ВЕГЕТЕРИЈАНАЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борко

26.08.2023 15:43

Као да неко спрема рат па да не буде довољно резерве хране. На другу годину рата помрло би се од глади. Могуце да це страни извозни лоби да удари и на осталу стоку у БиХ . Из БиХ су извезли све постене и образоване и способне људе. Ово је нека врста привредног рата објављен БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2023 17:14

Извоз људи, увоз стоке!

Name

Драго

26.08.2023 16:43

И онако је народ дебео. Мало се смрса а и здравије је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

26.08.2023 22:25

Месо не дебља него хљеб и слатко.

Name

БЛ

26.08.2023 16:58

Добро па сам вегетаријанац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

26.08.2023 19:18

Обзиром да су се свиње клале нон-стоп, ражњеви вртили по шумама,водама и викендицама, и кад треба и кад не треба, није чудо да буде кило прасета 20 км. Треба да буде. Да се више науче људи кад се једе а кад се не једе месо, и да се науче да је храна вриједност а не ћејф, задовољство и про...се...равање.Фејсбук и инстаграм некад изгледају као месаре,а знамо како су наши стари живјели.У њихово вријеме луксуз је био испећи кокош.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

26.08.2023 22:25

Тако је, сад ће то бити луксуз.

Name

Ре Младен

27.08.2023 09:00

Младен, подршка и твом коментару..и теби поздрав из Србије

Name

в.д. коментатор

26.08.2023 20:35

Прије сам погледао одакле долази свињетина у Корт маркету. Узгојено у БиХ, заклано у Њемачкој па онда увезено. Која је ту логика???

ОДГОВОРИТЕ