Шта се догодило: "Нема државе имуне на атентате”

“Ми више о њему нећемо слушати, он је дефинитивно макнут из јавног простора и то је готова прича. Како је макнут, је ли жив, то можемо нагађати, али праву истину никада нећемо сазнати”, рекао је Огорец.

Свијет 26.08.2023 | 10:56
Шта се догодило: "Нема државе имуне на атентате”

Маринко Огорец, војни аналитичар, у Новом дану је анализирао несрећу у Русији и погибију шефа Wагнера Јевгенија Пригожина, чија смрт службено још није потврђена, али су руске власти навеле да је он био на попису путника у том авиону.

Огорец сматра да се све околности вјеројатно неће до краја разјаснити те да ће истрага донијети резултате које руски политички и војни врх очекују. “Никад нећемо сазнати што се стварно догодило”, каже он.

Појавиле су се и теорије завјере према којима је Пригожин можда још увијек жив.

“Ми више о њему нећемо слушати, он је дефинитивно макнут из јавног простора и то је готова прича. Како је макнут, је ли жив, то можемо нагађати, али праву истину никада нећемо сазнати”, рекао је Огорец, и додао:

“Wагнер је Путину још увијек требао, Пригожин му није требао. Кад му је Пригожин постао вишак, он га се ријешио. Историја је пуна политичких атентата. Не постоји ни систем ни држава која је имуна на атентате – сјетимо се браће Кеннедy и Мартина Лутхера Кинга.”

Што ће бити с Wагнером након Пригожинове смрти?

Огорец наводи да Wагнер још увијек има значајну улогу у Африци те да ће група опстати и да ће добити новог власника.

“Они ће радити за оне који их плаћају. Хоће ли их нови господар повући из Бјелорусије или ће их увући у украјински рат или их послати у Африку, то ћемо тек видјети, али њима то није битно, они ће и даље радити за своју плату, без обзира гдје били ангажовани”, истакнуо је.

Украјинска морнарица и војна обавјештајна служба извели су ове седмице “специјалну операцију” у којој су се јединице искрцале на Крим који је Русија окупирала још 2014. Огорец је коментарисао и је ли реалан сценарио да Украјина врати Крим под своју контролу.

“Конкретни начини да се Крим врати зависиће о резултатима ове противофанзиве. Ако ће се циљеви противофанзиве остварити, постоји шанса да Украјина врати Крим, али за сада се то не назире”, закључио је Огорец.

(Н1/фото: Сцреенсхот: Тwиттер)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ре

26.08.2023 11:55

Руска историја је пуна атентата, то "руска" је изоставио... Од Цара па на даље а и прије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

26.08.2023 15:32

Али и терора државе над народом у Русији.

Name

Саггитариус

26.08.2023 13:17

Сваки режим има добро разрађен метод индоктринације маса коима управља, и посједује веома ефикасне методе како уклонити људе који му сметају! Наравно да Русија не представља изузетак који потврђује ово правило, напротив, она га веома ефикасно примјењује, што је историјски доказано!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кмкок

26.08.2023 13:19

Ајде да сачекамо резултате истраге...превише се ови западни пропагатори упињу да нас увјере како је ово руско дјело....нешто ту не штима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цастле

26.08.2023 13:24

Зашто нико не прича зашто су ти проклети агресорски Руси уопште окупирали Крим и дио Украјине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

26.08.2023 14:17

Па Крим никада није био украјински, Крим је увијек био Русија.

Name

Ре Маро

26.08.2023 15:40

Од кад је то увијек ? Не мислиш ваљда од постанка свијета ? Стољећима прије Руса на Криму су живјели Татари .

Name

Циста пропаганда

26.08.2023 14:30

Да би постојала контраофанзива прво мора постојати офанзива са руске стране. А то ниста не лици ни на једно ни на друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИТО

26.08.2023 22:31

Мислим да се русима нежури, да хоће то би већ давно урадили милом или силом.