Режим покушава да оправда кршење закључака НСРС

Он каже да НСРС није гласала ни за „блицкриг“, ни за процес, како такође сада правдају још једно гажење Републике Српске, а поготово не за пролонгирања, својствена режиму. 

Република Српска 25.08.2023 | 14:25
Режим покушава да оправда кршење закључака НСРС

Народна скупштина Републике Српске није изгласала „виталне принципе“, како немушто нову превару режима назива Стевандић, него врло јасне и конкретне закључке који кажу да нема ни разговора о законима из 14 приоритета ЕУ док се не усвоји закон о Уставном суду – рекао је посланик ПДП у Народној скупштини Републике Српске Славиша Марковић. 

Он каже да НСРС није гласала ни за „блицкриг“, ни за процес, како такође сада правдају још једно гажење Републике Српске, а поготово не за пролонгирања, својствена режиму. 

- Јадно је и смијешно слушати српске министре из Савјета министара БиХ како говоре да су представили приједлоге закона о Уставном суду и одласку страних судија, а онда их демантује њихов и „тројкин“ заједнички министар Хуртић ријечима да се о томе није ни расправљало, нити је то била тачка дневног реда – каже Марковић. 

Истиче да су јадна оправдања да закључци НСРС нису погажени, јер ће закон наводно бити донесен у октобру, будући да је у закључцима дефинисано и да је то морао бити први закон на сједници ПД ПС БиХ. 

- На крају крајева, добро знамо шта значе њихова пролонгирања. Пролонгирали су оснивање Агенције за лијекове Републике Српске, што је такође изгласала НСРС, а до сада су урадили само то да именују свој кадар на позицију директора Агенције за лијекове, али БиХ. И успут постигну и да министар здравља Републике Српске добије санкције САД. Па маестрално! Гдје је „пролонгирана“ Војска Републике Српске? Ни на видику, а при томе су повећали буџет Оружаним снагама БиХ. Гдје су „пролонгирани“ УИО и ВСТС Републике Српске? Ено их у директорској фотељи и на усвајању закона, али на нивоу БиХ – каже Марковић. 

На крају, истиче Марковић, суштина је да и овај и овакав Уставни суд ради без судија из Републике Српске, због чега је прије два мјесеца и почела читава заврзлама и још једна превара. 

- Једино што до октобра могу урадити јесте да именују судије из Републике Српске, будући да је конкурс давно завршен, а одлазак страних судија и реформа Уставног суда који редовно ради на штету Републике Српске биће само још једно мртво слово на папиру погажених закључака понижене Народне скупштине – поручио је Марковић. 

(БН) Фото: Архив

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

тито

25.08.2023 15:08

Обрвану,ајде и ти нешто реци у овој години.Оправдај наше паре што узимаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма Дај

25.08.2023 15:13

Јесте више досадни ви из ПДП-а, ви превише озбиљно сватате ту "народну скуфштину",то је само онако, про форме, оно што Миле рекне, то се пика, то је светиња ! Ви само галамите, и то кад све прође !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

25.08.2023 15:43

Ок, а ста сте ви, опозиција, урадили по свим тим питањима? Осим сто сте сво вријеме редовно примали и радо тросили веома лијепе плате, инаце исплациване да би било ста од тога сто си навео спријецили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

25.08.2023 16:25

Колико се овом човјеку вјерује да је опозиционар, види се по коментар има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

25.08.2023 16:28

Опозицији предлажем да предложи закључак да у Уставном суду буду све стране судије,и да остану све док су судије под притиском политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

25.08.2023 17:43

Резимски цовјек одвајкада !!!

ОДГОВОРИТЕ