Новинари се не осјећају безбједно у Републици Српској

– Нема новинара у Републици Српској који се ових дана осјећа безбједно када иде на посао након вербалног напада предсједника Милорада Додика на све оне који раде овај посао, а над којима он нема никакву контролу.

Република Српска 25.08.2023 | 13:05
Новинари се не осјећају безбједно у Републици Српској

 Ово су за портал ЦАПИТАЛ потврдили сви новинари бањалучких редакција које смо контактирали истичући да је Додик овим иступом дао зелено свјетло својим фанатицима да слободно нападну медијске раднике када им се за то укаже прилика.

Додик се на прес конференцији одржаној у суботу након подизања кривичне пријаве Тужилаштва БиХ против њега због необјављивања одлука Високог представника којег не признаје Република Српска у Службеном гласнику РС, обрушио на новинаре неколико слободних медија.

Додик је новинаре портала ЦАПИТАЛ, Бука и телевизија Н1 и БН оптужио да раде за стране амбасаде и да су примили донације од четири милиона фунти да руше Републику Српску.

Секретар Клуба новинара Бањалука и новинарка Ал Јазеер-е Балкан Љиљана Смиљанић каже да не зна ко се од колега може осјећати безбједно послије оваквих ријечи предсједника.

“Ово нарочито ако узмемо у обзир активности власти у посљедњих готово годину дана, од криминализације клевете до најава још рестриктивних закона. Очигледно је да рад одређених новинара и медија “мрси рачуне” и због тога су на мети. Из ранијих сличних обраћања предсједника знамо да је то и “зелено свјетло” за присталице власти да се исто понашају, што је неприхватљиво“, каже Смиљанићка.

Каже да је тешко одредити какав потез је најбољи у овој ситуацији, али оно што је сигурно је да новинари свој посао раде професионално и у интересу јавности, без обзира на то какво је понашање власти.

Извор страха и аутоцензуре

“Насиље, вријеђање није прихватљиво од кога год долазило. Знам да су овакве ситуације извор страха и аутоцензуре, али морамо да наставимо да указујемо на оно што је лоше. То је први корак у процесу побољшавања ствари за све нас, који живимо овдје“, каже Смиљанићка.

Уредник портала Бука Елвир Падаловић такође сматра да ситуација није нимало угодна.

“Када неко прогласи новинаре за непријатеље или за некога ко руши институције, а поготово у контексту узимања неких милиона у ту сврху, то није нимало угодно. Могу да кажем да су оптужбе бесмислене и клеветничке, али и хушкачке. Овакве оптужбе заиста могу створити атмосферу страха и безнадежности јер ја не знам ко нас штити у овом случају“, каже Падаловић.

Додаје и да се новинари могу међусобно подржавати и то је максимално, да могу стизати декларативне поруке подршке, али да је то све.

“Ми смо свакако подузели одређене мјере у смислу физичке сигурности и раније с обзиром на све што нам се догађало у претходних неколико мјесеци“, каже Падаловић подсјећајући на напад у марту када су изгребани аутомобили уредника Буке Александра Трифуновића и новинара Блица Николе Мораче.

Иначе, нападач који је оштетио аутомобиле касније је признао да су га на то подстакле Додикове ријечи које је чуо на телевизији.

Лов је отворен

Главна и одговорна уредница Независних новина Сандра Гојковић Арбутина сматра да позив новинара никада није био ни угодан ни удобан, те да сав наратив иде томе у прилог. Виде се етикетирања, омаловажавања и блаћења па све до доношења закона који су писани углавом да прогоне новинаре.

“Послије суботњег преса је јасно на кога ће се закон односити. Све је јасније да је лов отворен, да је дат сигнал свакоме да има право да крене на медије проглашене непријатељима, јер је то национални интерес. Свако има право да удари на новинаре у овом тренутку националне хомогенизације“, каже Гојковић Арбутина.

Новинар телевизије БН Милан Ковач, који је редовно на удару Милорада Додика и његових сателита, каже да је ово само наставак Додиковог односа према медијима над којима нема контролу и који критички извјештавају.

“Да ли су напади на медије бруталнији или не, то увијек зависи од датог политичког тренутка у којем се он налази, не од институције. Представници власти и људи који су на највишим позицијама моћи настављају да означавају новинаре као непријатеље и рушитеље. Због извјештавања и бављења темама које нису угодне за власт у Српској, БН ТВ има често проблема када им постави питања о трошењу јавног новца и намјештањима тендера, мада Додику није ни потребно питање да би се обрачунавао са медијима“, каже Ковач.

Адвокат Јокић: Непријатно и опасно

Бањалучки адвокат Александар Јокић каже да је Додиково понашање крајње непримјерено и опасно када овако отворено и злонамјерно етикетира новинаре и редакције.

“Ако и нема елемената бића кривичног дјела у његовим ријечима, онда сигурно има политичког подстицаја на вршење дјела. Већ смо свједочили када су након сличне изјаве нападнути Александар Трифуновић и Никола Морача. Зар је наша реакција на насиље само дан жалости и застава на пола копља? Ово је давно престало да буде само политички фолклор и постало опасно понашање на граници подстрекавања на вршење тешких кривичних дјела“, каже Јокић.

Док је себе изједначавао са Републиком Српском, новинаре који истражују корупцију и криминал његове власти је оптужио да су издајници, страни плаћеници и најавио обрачун са неистомишљеницима над којима нема контролу.

Редакције телевизија Н1 и БНТВ, те портала Цапитал.ба и Бука.ба оцијенили су да је последњи напад и пријетње које је против ових медија изнио Милорад Додик на конференцији за новинаре у суботу у Бањалуци, отворени институционални позив за прогон и линч новинара.

“Одлучно одбацујемо све оптужбе које је изнио предсједник Републике Српске, а за увреде и нападе разматрамо могућност колективне тужбе“, наводи се у саопштењу ових редакција.

(Цапитал) Фото: Цапитал

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Рамбо

25.08.2023 13:16

Кретен це моци тако да лапрда и то неце бити клевета?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

25.08.2023 14:48

Риба смрди од главе

Name

Петар

25.08.2023 13:16

Нека пишу објективно и истинито и нико им ништа немозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.08.2023 14:26

Петар@ Није тачно, без обзира ако пишеш истину онај ко се нађе "исклеветан" може поднијети тужбу, а на суду ће онда бити доказивање, закон је сулуд, највјероватније неспроводив или ће га режим спроводити селективно.

Name

бањалука

25.08.2023 14:43

Гдје ти живиш? У којој бајци?

Name

Ре петар

25.08.2023 16:18

Ко је власник истине који одређује шта је објективно и истинито ?

Name

Ја знам народну

25.08.2023 13:24

Пас који лаје не уједа. Новинари су огледало друства и коректив бахате власти. Да ли би смо иста знали шта се у друштву дешава да нема новинара. А као и сви радници и они имају право на рад. А ако некога увриједе или изнесу лаз постоје судови и тужбе. Све јасно к’о дан а брука је да један Предсједник било чега пријети било коме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За знам народ,

25.08.2023 14:47

Све до рекао, ако лажу и клевећу ту је суд,суштина закона је управо то.

Name

Ха Ха

25.08.2023 13:32

Са 4 милона фунти, не може се направити километар пута а камо ли срушити Република Српаска ! Миле повећај цифру, бар ти се разумијеш у финансије ! Тачно је то, да се полуписмена руља прима на причу о "издајницима и страним плаћеницима", е, једина опасност пријети од њих, "новокомпонованих патриота", које мисле да је патриотизам комшији зачепити губицу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.08.2023 14:22

Он да се разумије у финансије узео би себи ,солидно ,а и дао народу ,а не бити проклет и довести исти до руба пропасти .Толико о томе .А ту смо веċ дотакли и његову улогу :колико је србин и због чега све то .А знамо и његово образовање ,начин на који је дошао на власт ...

Name

Ре

25.08.2023 14:44

Још они у Тузланском хотелу чекају а неплаћају рачуне ,јели то лаж од нашег свевишњег, само што он казне плаћа са наше грбаче.

Name

Само

25.08.2023 13:39

Тузити,па нека свако одговара за своје поступке ,нема изузетака ако их буде онда зна се ,,,УЛИЦА,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

25.08.2023 14:44

Не иде сад тузба вец кривицна пријава а о прихватању пријаве одлуцује тузилац.

Name

Хм

25.08.2023 13:51

И не само они......

ОДГОВОРИТЕ
Name

врцо

25.08.2023 14:30

Могу комотно са тим законом да обришу дјечију гузу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.08.2023 14:32

Они који продају основну слободу да би купили мало више сигурности не заслужују ниједно и изгубиће обадвоје.Бењамин Френклин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

25.08.2023 14:41

Не само новинари.Не осјећају се сигурно ни остали људи,само су задовољне улизице ,полтрони и глупаци(на жалост чине већину).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

25.08.2023 14:41

Овде се нико не осјећа сигурно ни новинари (пријете им), ни обични радни људи (не знају хоће и колику плату примити), ни пензионери (не могу да живе од пензије) ни болесни (не знају ко их лијечи) ни борци (они су тек настрадали).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.08.2023 16:51

Сви редом најебали!!!

Name

Раде

25.08.2023 15:06

Па,просто.Сви који мрзе Републику Српску и не могу се сигурно осјећати.Логично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Раде

25.08.2023 19:36

Људи воле Републику Српску, али не воле лопове на власти.

Name

Xxxx

25.08.2023 15:29

Па кад видим које се телевизије буне, онда ми је све јасно, све нападају власт Српске, и кад треба и кад нетреба, сад це мало морати пазити ста прицају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"

25.08.2023 15:48

Петре преиспитају свој мозак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

25.08.2023 15:51

Овдје се нико не осјиећа сигуран. Ни Новинари, ни обични људи. Ако ниси у вези са СНСД. А ПО ФИНАНСИЈАМА, САМО БОГАТАШИ СИГУРНИ. НЕМА НИ ИНСПЕКЦИЈЕ НИ СУДИЈЕ, ДА ИМ СМИЈЕ ИШТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

25.08.2023 16:16

Немој па се немас цега бојати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ww

25.08.2023 16:37

Ни обичном. Човјеку није лијепо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омерта

25.08.2023 18:23

Коначно ћемо мудро ћутати😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

25.08.2023 19:05

Ако се угроженост може назвати нешто када лажете и клевећете па вас други због тога тужи а после тог вас суд огласи кривим због тога, онда је потпуно тачно да се небезбиједним од лица правде требају осјећати сви они који злоупотребљавају новинарску професију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несто размисљам

25.08.2023 23:51

Предвидја ли будуцност новинарство,поред надолазеце вестацке интелигенције?

ОДГОВОРИТЕ