Гдје шкрипи, ЕИБ-а није исплатила цијели грант за мост на Сави

- Европска инвестициона банка (ЕИБ) није исплатила остатак гранта за изградњу моста на Сави код Градишке јер још траје провјера да ли су испуњени неопходни услови, речено је "Независним" из ове банке, која је званична банка ЕУ.

Република Српска 25.08.2023 | 10:20
Гдје шкрипи, ЕИБ-а није исплатила цијели грант за мост на Сави

Подсјећања ради, предузеће "Интеграл инжењеринг" мост је изградило још почетком прошле године, а у јуну је одржана и званична церемонија, којој су присуствовали званичници Хрватске, БиХ, РС и ЕУ, која је одобрила три милиона евра гранта за овај пројекат.

Из ЕИБ-а нам ни након слања додатних питања нису објаснили због чега се касни с овом исплатом, да ли због евентуалних нових санкција према Републици Српској од стране ЕУ, или због унутрашњих процедуралних проблема унутар БиХ или унутар ЕИБ-а.

Из ЕИБ-а су нам само појаснили да су примили званичан захтјев Министарства финансија и трезора БиХ за исплату новца и да се спроводи процедура.

Чињеница је да се са исплатом касни, што нам је и потврђено из Министарства комуникација и транспорта БиХ, које је било инвеститор поменутих радова. Они кажу да ће извођач радова бити исплаћен или када стигне остатак гранта, или када Савјет министара БиХ усвоји одлуку да се новац исплати "Интегралу".

Они истичу да дуг за извођење радова износи 890.000 марака, а да је укупан износ који треба намирити 1,7 милиона евра. С обзиром на то да би се "Интеграл" могао обратити судским путем за накнаду за изведене радове, у том министарству истичу да би рјешење Савјета министара БиХ да се новац исплати могло избјећи евентуално суђење.

"Министарство је у мају Савјету министара БиХ упутило приједлог одлуке о утврђивању намјене дијела средстава уплаћених од дозвола за кориштење радиофреквентног спектра за пружање услуга путем мобилних  приступних система", нагласили су и додали да су Савјету министара послали три накнадне ургенције за уврштавање приједлога ове одлуке у дневни ред.

У Министарству финансија и трезора су нам истакли да су све процедуре прописане актима ЕИБ-а у потпуности испоштоване.

"Када је ријеч о исплатама, не само овог гранта, из ЕИБ-а, како су нас обавијестили, јесу њихове унутрашње процедуре. Захтјев за исплату друге транше у износу од 1.847.409,67 евра, са свом потребном документацијом, достављен је ЕИБ-у у јануару 2023. године. Није било захтјева за додатним информацијама, што значи да је захтјев комплетан. Напомињемо да и на другим пројектима, углавном грантовима, и у РС и у ФБиХ имамо сличну ситуацију", истакли су они.

У ЕИБ-у се ограђују од евентуалног судског поступка у БиХ у вези са намиривањем трошкова извођачу радова.

"Важно је напоменути да ЕИБ није страна споразума о извођењу радова у односу на овај конкретни пројекат. Одговорност је на инвеститору да све трошкове према уговарачима измири на вријеме", рекли су нам они.

Између редова, може се закључити да ЕИБ сматра да инвеститор није требало да потписује уговор о извођењу радова без обезбјеђења комплетног финансирања, с обзиром на то да је грант инструмент ЕУ да охрабри и промовише оне инвестиције које сматра да су у њеном интересу, а не да буде услов за затварање финансијске конструкције.  

На нашу молбу да нам ЕИБ објасни који су услови које треба испунити, одговорили су неодређено. Кажу да постоји неколико услова који до у детаље разјашњавају шта је потребно обавити да би банка могла исплатити грант.

"Ради се о условима и захтјевима о томе да бенефицијар обезбиједи документацију и информације које ће омогућити банци да се увјери да су имплементацијом, односно радовима на пројекту и испуњеношћу осталих захтјева везаних за пројекат, који се односе на регулаторне, техничке, еколошке и аспекте јавних набавки, у могућности да исплате грант", истакли су нам у банци.

Што се тиче конкретног гранта, истакли су да га је обезбиједила Европска комисија из Заједничког фонда за западни Балкан, у којем ЕИБ има улогу да прати исплату ових средстава и обавља мониторинг њихове имплементације. 

(<стронг>Независне) Фото: Независне

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Истина

25.08.2023 10:40

У те паре се не може уграђивати. Одмах настају проблеми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зато

25.08.2023 10:41

што ЕУ бирократија од кад су уведене санкције (незванично) РС сматрају да све треба обуставити иако је то пројекат који је започет прије више година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

25.08.2023 11:14

Отишао је газда Интеграла тихо и без помпе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамбург

25.08.2023 12:12

Ма не, нису санкције, ето пропала ЕИБ, исто као Њемацка:)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

25.08.2023 12:17

Не платити људима завршен посао је злочин. Срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фед

25.08.2023 12:22

Послат це Русија братском народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

25.08.2023 12:39

Све најљепше. Лијепа Цура, лијепо име. И лијеп јој Момак. Вукан и Зорана. Па још. Црнка и Херцеговка. Најбољи људи на СВИЈЕТУ су по мом мишљењу Херцеговци. Све људске врлине. Од увијек. Било и биће. Од Бања Луке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

25.08.2023 13:00

Шта име везе сад че то финасирати Мађарска како трече Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

25.08.2023 14:15

Како оно Додо рече Нису они увели санкције србима веч да би се оправдали како немају лове више уи да пропадају измислили да су срби криви А Додо заборавља да су ЕУ дале ФБИХ 300.мил ебрича неповратнигх срдстава за пројекте....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идите пм

25.08.2023 15:25

ЕИБ требало замолити да више не охрабрује и подржава и покушат правити им било какве препреке код нас ако је могуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

25.08.2023 21:18

ЕУ је објавила да зауставља финансирање пројеката у РС Па сви смо то читали коме није јасно нек се обрати ЦК СНСД.еа или Доди лично.за одговор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

26.08.2023 16:04

Замислите посао се уради и неће да вам исплате средства која су кредитна средства!? То више није безакоње, то су класични фашисти који у ЕУ институцијама о томе одлучују! Камо среће да те у ЕИБ-у Интеграл хоће тужити Европском суду за људска права и да ангажују најбоље адвокате и обећају им одређени проценат од тог износа, ти адвокати у Њемачкој какви су они би за паре тужили и рођеног тату и маму, и зато ти адвокати ако их потјерају има да тим који одлучују у ЕИБ-у изађе све на нос због њихових хирова и њиховог фашистичког односа према Републици Српској, и још ће платити са пјесмом све то што нису хтјели платити и још и камете на то!

ОДГОВОРИТЕ