Одговорност је на мандатару Спајићу и партијама

- Председник Црне Горе Јаков Милатовић изјавио је за “Вијести” да од мандатара Милојка Спајића очекује одговоран однос и транспарентност у процесу предлагања Владе, а од посланика и посланица у Скупштини суверено одлучивање о предлогу и програму Владе у складу са изборном вољом грађана и грађанки.

Регион 25.08.2023 | 07:44
Одговорност је на мандатару Спајићу и партијама

“Као што је целокупној јавности познато, након историјске победе на председничким изборима, чиме је отворена нова страница демократског развоја у Црној Гори, нисам активно учествовао у изборној кампањи која је претходила парламентарним изборима нити сам учествовао у досадашњим преговорима који се тичу формирања 44. Владе Црне Горе.

Предлагање мандатара за састав Владе обавио сам у складу са утврђеним Уставним обавезама, у веома кратком року, и након спроведених разговора са свим политичким субјектима заступљеним у новом сазиву Скупштине Црне Горе,” рекао је Милатовић.

У изјави наводи да је процес политичких консултација по први пут пратила инклузивност и транспарентност, а ставови свих политичких субјеката благовремено и прецизно су представљени јавности. Подсетио је да је 10. августа након формалних консултација доделио мандат за састав Владе Спајићу.

“Одговорност за даљи процес формирања Владе лежи на мандатару и политичким субјектима који воде преговоре. Свој вредносни став о томе каква треба да буде нова Влада саопштио сам у више наврата - Црној Гори треба инклузивна извршна власт до које ће се доћи једнако уважавајући глас сваког грађанина и грађанке појединачно, без мешања било ког спољног фактора у тај процес,” рекао је Милатовић.

Са програмског становишта, додао је, сматра да приоритети будуће Владе морају бити усмерени на брз улазак Црне Горе у ЕУ, борбу против организованог криминала и корупције и одржив економски развој.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

БОБ РОЦК

25.08.2023 08:53

Црна Гора је држава старија од Србије, очували су Српство кад смо свуда били кметови или напуштали читаве територије бјежећи од Турака,Мађари а и Швабама, и Катунима, зар треба да им у влади одлучују људи који не признају своју матичну државу и неки В... или још горе Додик који је у "слободи" иселио својом политиком више Срба из "РС" за 25 година него Турци за 400 година, дај станите више

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стао сам

25.08.2023 10:45

Ста да станемо?

Name

Круна

25.08.2023 10:23

Ниста ти ниси схватио овигледно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко пали са Марса

25.08.2023 18:38

Изгубљрни слуцајеви у простору и времену, само цекају ста це им страни месетари наредити а кпји нису ни кадри у својим дрзавама иста паметно и мудро цинити.