Почиње СП у кошарци: Србија против Кине

- Светско првенство у кошарци, у Јапану, Индонезији и на Филипинима, прво у три државе, почиње данас утакмицама првог кола у групама А, Д, Е и Х.

Кошарка 25.08.2023 | 07:26
Почиње СП у кошарци: Србија против Кине

Прве утакмице на 19. Мундобаскету биће одигране од 10 сати, у групи А састаће се од 10 селекције Филипина и Италије, док ће у исто време у групи Е састати Финска и Аустралија.

Ово је други Мундобаскет, који се заредом одржава у Азији, пошто је Кина била домаћин СП 2019. године.
 Уједно ово ће бити први пут у историји да на завршном турниру неће бити репрезентације која је домаћин, пошто се Индонезија није квалификовала за ово такмичење.

Србија ће на СП играти у групи Б са селекцијама Кине, Порторика и Јужног Судана, а први меч одиграће у суботу против Кине од 14 часова.

У другом мечу првог кола групе Б састаће се Порторико и Јужни Судан.

Друго коло у групи Б на програму је 28. августа, а састају се Кина - Јужни Судан и Порторико - Србија.

Последње коло у групи Б је 30. августа, а Србија игра против Јужног Судана, док се у другом мечу састају Кина и Порторико.

Србија ће бити ослабљена на СП, пошто за "Орлове" неће играти Никола Јокић, Немања Недовић, Василије Мицић, Никола Калинић, Алексеј Покушевски, Огњен Јарамаз, Урош Трифуновић и Ален Смаилагић.

Бројне кошаркашке звезде неће из разних разлога играти на СП, а међу њима су, између осталих, Јанис Адетокумбо, Костас Слукас, Тајлер Дорси, Ник Калатес, Кристапс Порзингис, Џамал Мареј, Рики Рубио, Домантас Сабонис.

У свету кошарке ово ће бити преседан јер ће се најбоље селекције света први пут надметати у три државе, што до сада није виђено.

Такође, овогодишње првенство је четврто које ће се играти на азијском континенту.

Пре тачно 45 година, односно 1978. Филипини су угостили 14 најбољих тимова света. Чекало се 28 година да поново Азија буде организатор, 2006. су домаћини били Јапанци, а 2019. Кинези, уочи пандемије вируса корона.

ФИБА је препознала овај континент као развојни и доделила им је домаћинство и 2027. године, када ће организатор бити Катар.

Поред Филипина, још само четири државе могу да се похвале тиме да су два пута организовале планетарну смотру.

У питању су Аргентина (1950. и 1990. године), Бразил (1954. и 1963. године), Јапан (2006. године и сада) и Шпанија (1986. и 2014. године).

Поред тога што ћемо први пут у историји гледати Светско првенство у три државе, први пут и један од домаћина неће учествовати на овом такмичењу.

У питању је селекција Индонезије. ФИБА је направила преседан када је реч о овој репрезентацији - захтевали су да заврше међу најбољих осам екипа у Азијском купу, међутим до тога није дошло.

Поражени су од Кине у осмини финала и на тај начин ће у својој држави бити посматрачи и из првих редова ће гледати најбоље селекције.

Репрезентација која долази са азијског континента никада није освојила Мундобаскет, а најтрофејнији тим су Американци који су 12 пута освајали медаљу - пет пута злато, три пута сребро и четири пута бронзу.

Југославија је освајала 10 пута одличја - пет пута злато, три пута сребро и два пута бронзу. Филипини као један од домаћина могу да се похвале тиме да у својим ризницама имају једну медаљу и једина су азијска селекција која је то успела да уради.

Бронзу су освојили на другом Светском првенству далеке 1954. године у Бразилу, када су у мечу за треће место победили Француску резултатом 66:60. 

Кроз године, системи такмичења су се мењали, а ово ће бити други узастопни шампионат на којем ћемо гледати 32 репрезентације.

Пет селекција стиже из Африке, седам са америчког континента, осам из Азије и Океаније и чак 12 из Европе.

Селекције су распоређене у осам група. У првој фази свака селекција ће одиграти по три меча. По два најбоља тима из сваке групе обезбедиће пролаз у наредну фазу, у којој ћемо добити нове четири групе по четири тима.

По две најбоље екипе из сваке групе у другој фази обезбедиће пласман у четвртфинале.

Џакарта, Окинава и Манила ће бити домаћини, а главни град Филипина је у прошлости донео срећу нашем националном тиму.

На шампионату света 1978. године, играном у Манили, наша репрезентација је турнир завршила без пораза, уз биланс 10-0.

То је било друго злато за нашу селекцију у том тренутку, а укупно пета медаља на осам одиграних првенстава света.

Као и тада, сада само под другим именом, наши репрезентативци ће попут својих претходника играти у доврани "Аранета колосеум".

Тог 14. октобра 1978. године, Југославија је у великом финалу поразила СССР, а ове године, на том месту ће играти прву и другу фазу турнира. 

Титулу светског шампиона брани селекција Шпаније, која је пре четири године у Кини у финалу СП савладала Аргентину 95:75.

Финале је на програму 10. септембра.

(Тањуг) Фото: Политика

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БОБ РОЦК

25.08.2023 09:01

Требало би да побједе, и сите, а камоли гладне Кинезе, знате ли да у тој диктаторско, комунистичко земљи све више влада глад, осим наравно владајуће партије, и оних у градовима пишу објективне новине једно 300 милиона врло богатих, нема жита зато се окрећу против Руског цара хранитеља гладне АФРИКЕ који блокира извоз жита, зна ли се то или ћете и ви из БН-а пуштати лажне вијести јер мрзимо Америку и Европу зато што су нас бомбардовали

ОДГОВОРИТЕ