Санк Петербург: Цвијеће испред бившег штаба Вагнера

 - Присталице лидера Вагнер групе Јевегнија Пригожина, за кога се верује да је погинуо у авионској несрећи у среду, од поноћи су почели су да полажу цвеће и одају почаст испред некадашњег седишта групе у Санкт Петербургу. 

Свијет 24.08.2023 | 13:31
Санк Петербург: Цвијеће испред бившег штаба Вагнера
Импровизована спомен-обележја појавила су се испред бившег седишта приватне војне групе у четвртак око поноћи, а на снимцима који су се појавили у јавности види се како ожалошћени доносе цвеће, свеће и нашивке са Вагнеровим логом лобање, преноси Москоу тајмс.
 
И у сибирском граду Новосибирску становници су изашли да одају почаст настрадалом команданту Вагнера, наводи новински сајт Сота. 
 
"Момци, тренутно немамо речи. Хајде да подржимо Јевгенија Викторовича (Пригожина) и све наше команданте. Сада нам је потребна ваша подршка", рекао је један од окупљених присталица, који тврди да је члан Вагнера.
Полиција у Санкт Петербургу није ометала скуп, али је проверавала лична документа ожалошћених и новинара, наводи Сота.
 
"Он је човек од речи. Урадио је много не само током специјалне војне операције, већ и у одбрани интереса Русије у свету, посебно у Сирији и Африци", рекао је он.
 
Вагнер је отворио седиште у Санкт Петербургу у новембру, а на то се гледало као на део све већег јавног профила паравојне групе и Пригожина у месецима након руске инвазије на Украјину.
 
Страница ПМЦ Вагнер центра на друштвеним мрежама у јулу је саопштила да се сели из седишта, само недељу дана након што је Пригожин извео неуспели државни удар против руског војног врха и био приморан да оде у суседну Белорусију у замену за одбачене оптужбе за побуну. 
 
Посматрачи и светски лидери спекулисали су да је претпостављена Пригожинова смрт сигнал председника Владимира Путина осталим члановима владајуће елите да неће толерисати нелојалност. 
 
Дописник вести РБЦ је приметио да је цвеће јутрос наставило да пристиже у бивши Вагнеров центар, након што су запослени уклонили цвеће положено преко ноћи. 
 
Руски званичници саопштили су да су Пригожин и неколико његових блиских сарадника били у приватном авиону "Ембраер Легацy", који је летео из Москве за Санкт Петербург, а који се у среду срушио на северозападу Русије. Међутим, смрт шефа Вагнера још није званично потврђена.
 
(Тањуг) Фото: АП/Архива

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Маxо

24.08.2023 15:33

Ја сам прије више од године рекао: "Почетак ограничене руске војне операције је почетак краја тзв. Руске Федерације", то мислим и данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болестан

24.08.2023 16:30

Народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота!

24.08.2023 18:54

Умјесто да подрже Путина Руси праве фракције и доводе братску Русију до ивице грађанског рата! Па срамите се Руси кони сте за Пригожина! Ма стид вас и срам било! Срби су уз Путина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Никад се не предај!"

25.08.2023 08:57

Хоће да каже, не предајте ме, не дајте ме, у помоћ. Требају ми средства

ОДГОВОРИТЕ