Мјештани Лазарева жале се због честих нестанака струје

Мјештани бањалучког насеља Лазарево жале се на константне прекиде напајања електричном енергијом, што проузрокује много штете, али и утиче на здравље становништва.

Република Српска 23.08.2023 | 20:31
Мјештани Лазарева жале се због честих нестанака струје

Они који су електро струке кажу да су инсталације дотрајале и да се због тога константно дешавају кварови. Осим у овом дијелу града, исти проблем имају и многи грађани Српске.

Константни прекиди у напајању електичном енергијом годинама муче мјештане бањалучког насеља Лазарево.

Мјештанин Миленко Савичић, који је стручњак у овој области, каже да се инсталације само поправљају. Иако су истрошене, не мијењају се новим дијеловима.

„Ево 21. то је прекјуче, био је један квар на МБТС трафостаници у Дервишима и ујутру наравно није било струје, навече од 12:30 и цијели дан до негдје 14:15 следећег дана. Ја сам, пошто сам из електро струке, отишао сам да питам људе шта је одприлике у питању, квар које природе. Људи су ми рекли у питању је високонапонска склопка на трафо-станици.

Та високонапонска склопка задаје велике проблеме и самим људима који раде на терену, они ју стално поправљају. Људи су чак се обраћали и свом техничком руководиоцу тражећи нову склопку да замијене, међутим они су се оглушили о тако нешто, јер би једноставно ми били боље обезбијеђени са снабдијевањем електричне енергије непрекидно, а и ти људи би имали мање интервенција“, каже Савичић.“

Штета на кућанским апаратима, пропадање замрзнуте хране, немогућност кориштења пријеко потребних медицинских уређаја, све ово мјештани трпе већ неколико година. Кажу струје не буде и по пар дана. 

„Људима су почели да се отапају наравно замрзивачи, ви знате да је тешка економска ситуација, људи су нешто зимнице припремали у те замрзиваче. Отопи се замрзивач, поново замрзавају, чак су поједини мене питали гдје се може агрегат наћи, значи алтернативни извор електричне енергије. Па су људи почели да размишљају о томе да носе код пријатеља те намирнице“, истакао је Савичић.

Мјештани су се више пута обраћали надлежнима у Електрокрајини. Одговор често нису добијали, или су им говорили да је у питању квар и да не знају које врсте. 

„Ми смо много пута интервенисали, молили званичне да ријеше те наше проблеме, али нико нам није излазио у сусрет. Уговор који смо потписали ми потрошачи и електродистрибутери, односно они који нас снабдијевају електричном енергијом, да у једној клаузули стоји да ће нам испоручивати непрекидну, континуирану и квалитетну електричну енергију. Нажалост, ми немамо континуирану испоруку електричне енергије“, каже овај мјештанин.

Из предузећа Електрокрајина, међутим, кажу да ово насеље нема проблем са испоруком електричне енергије. Како наводе, у овом дијелу послује велики број привредних субјеката, који се не жале. Међутим свјесни су да је стање електромреже лоше.

„У „Електрокрајини“ смо свјесни да је стање електро мреже у приградским, а посебно руралним подручјима, далеко од идеалног и да је неопходна обимна реконструкција мреже. Предузеће, међутим, располаже са ограниченим средствима за инвестиције које се реализују у складу са годишњим планом и приоритетима.

При томе треба имати у виду да је укупна дужина мреже којом управљамо чак 22.500 километара на подручју 21 локалне заједнице, чија би реконструкција у кратком времену захтјевала инвестиције које се мјере стотинама милиона КМ“, наводи се из овог предузећа. 

Са константним прекидима у напајању, осим у овом дијелу града, боре се многи становници Српске, најчешће у руралним подручјима. Електромрежа је застарјела, а од обнове, чини се, нема ништа. 

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ниста цудно ако се зна...

23.08.2023 20:48

Да је руководилац Предраг Дрљача, неписмен, некултуран и потпуно криминализован. Брат Ненад техницки директор на састанку са инзињерима казе "дајте нарудзбеницу да потписем да набавите шлингу" шлинга је инаце висак кабла који се оставља при инсталацији за слуцај да некад затреба при поправкама и слицно...толико о струцности. Њихова и Чавићева стручност је довела до тога да цијела Крајина остане без напајања 3 дана. То није било дон1993. Године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Некад

23.08.2023 21:17

Је то био Буџак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанка

24.08.2023 07:42

Дааа, стварно се питам да ли је тај народ толико слијеп и луд да га ниста не дотице и да цуте за све...

Name

Х

23.08.2023 22:17

Фирма је катастрофа откад је Чавић преузео.Немају они више ништа једва крпе крај са крајем ал битно је да има за њега и Дарку Лазаревић који ради из тајности и дан данас води набавку обилази добављаче јебо их онај ко их довео да ово униште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.08.2023 02:50

Не заборави Ковацевица, Пртровица и остале струцњаке милионере који су такодје упропастили електро- енергетски сектор.

Name

Момир

24.08.2023 08:44

Има и за извршне директоре који искориштавају фирму максимално. Такође има и за Ћошку који наплаћује за Чаву а наравно има и он проценат. Све у свему Чава велики стручњак једно велико разочарење, фирма је постала ствар за извлачење и богаћење 7-8 особа а осталих 1300 људи ко шиша за шта. Узима се на свему што се може...

Name

"град" Бооњоо Лууукооо

23.08.2023 23:41

Толике паре ОТИМАТЕ од цијеле напаћене Републике Српске, и опет НИСТЕ У СТАЊУ осигурати ОСНОВНО?!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.08.2023 00:55

Дракулић је тотално запостављен...ми имамо шљункару у насељу плис паркинг за камионе, шлепере, цистерне, приколице са стоком...од буке, самовоље и бахатости појединаца не може се дисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шарговац Туњице

24.08.2023 07:20

Иста ситуација је у огранку Белећке улице у Шарговцу и дијелу Туњица.

ОДГОВОРИТЕ