Пронашао златан прстен стар 500 година са тајном поруком!

Британац Енди Тејлор је помоћу детектора метала открио прстен стар готово 500 на пољопривредном земљишту у Нотингему, близу Шервудске шуме.

Занимљивости 22.08.2023 | 15:26
Пронашао златан прстен стар 500 година са тајном поруком!

За пронађени прстен са поруком се верује да је закопан пре неколико векова, а стручњаци претпостављају да је део скривеног блага које је закопао локални представник монархије - шериф из Нотингема.

Прстен са поруком

Златан прстен, тежак око 15 грама, верује се да је направљен око 1560. године, а на њему је урезана тајанствена порука "И меан ригхт", што значи "Мислим исправно".

Прстени са порукама су били веома популаран поклон у 16. веку, често су поклањани као израз љубави са урезаним тајним љубавним порукама или стиховима песама.

Енди је открио накит непосредно пре него што је његов пријатељ Грејем Харисон открио прстен са печатом који се верује да припада бившем шерифу. Прстен је носио грб породице Џенисон, чији су чланови пре неколико стотина година били врховни шерифи Нотингема.

Прстен са поруком ће бити понуђен на аукцији касније ове године и очекује се да ће достићи цену од око 2000 до 3000 фунти.

Енди каже да је случајно наишао на предмет током догађаја који је организовао клуб за детекцију метала на пољопривредном земљишту.

„Било је веома вруће и одлучио сам да се вратим до аута по пиће. Имао сам среће. Баш кад сам се окренуо, добио сам снажан сигнал“, испричао је.

„Ископао сам рупу и тамо је био прстен. То је било узбудљиво откриће. Кад чујете тај сигнал, никада не знате да ли ћете открити древно благо“, додао је.

Енди верује да су прстенови које су он и Грејем пронашли припадали истој особи, а сазнао је и да је реч о другом највећем прстену те врсте према извештају Британског музеја.

Љубавна порука

Чарлс Хансен, власник аукцијске куће „Хансонс Ауцтионеерс“, верује да је прстен можда био поклон високог статуса.

„Поруке исписане унутар прстена биле су тајне, знале су само особе које су их носиле и поклониле, тако да никада не можемо бити сигурни шта је „И меан ригхт“ значило власнику прстена“, рекао је.

„Његова тежина указује да је власник био богат. Вероватно је био дарован као знак љубави или поштовања пре готово 500 година. За сваког заљубљеника у историју, то мора бити изванредан дар“, додао је.

(прва.рс / Фото: Профимедиа)

Коментари / 0

Оставите коментар