Неће ваљда закон о ПДВ имати судбину закона о акцизама

Из клуба СНСД је дошао амандман да се брише ова одредба која би пролонгирала могућност за подношење пријава за ПДВ и нажалост на Комисији за финансије и буџет је усвојен тај приједлог и ми сад причамо о приједлогу закон у који је уврштен и тај амандман", каже Босић.

Босна и Херцеговина 22.08.2023 | 14:49
Неће ваљда закон о ПДВ имати судбину закона о акцизама

Посланик СДС у Представничком дому Парламента БиХ Младен Босић, у име предлагача о приједлогу измјена Закона о порезу на додату вриједност, је рекао да се издвајају двије суштинске ствари у приједлогу.

"Једна је повећавање лимита за улазак у ПДВ систем са 50.000 КМ на 100.000 КМ и друга је била да се пролонгира подношење пријава, па самим тим и плаћање ПДВ-а са 10-ог у мјесецу на 30, у мјесец.

"У расправи и дискусији разних удружења и невладиних организација свих који су у њој учествовали овај приједлог закона је добио јединствену подршку. Прије свега зашто што је логичан и тешко је наћи аргументе зашто га не прихватити. Међутим из Клуба СНСД је дошао амандман да се брише ова одредба која би пролонгирала могућност за подношење пријава за ПДВ и нажалост на Комисији за финансије и буџет је усвојен тај приједлог и ми сад причамо о Закону у који је уврштен и тај амандман", објаснио је Босић, током расправе о овом законском рјешењу на сједници Представничког дома.

Он наглашава да је избачена могућност пролонгирања за подношење пријава.

"Мени је жао што је тако, јер тај приједлог има основу да покаже да институције постоје ту због грађана. Нажалост овдје у политичкој реалности у БиХ је супротно", казао је он и додао да га је највише изиритирао одговор УиО БиХ која се до сада није удостојила да се укључи у расправу.

"Они су послали своје мишљење које је потписао директор Зоран Тегелтија. Прво на шта упозоравају да није консултован Управни одбор Управе, иако сви у БиХ знају за овај закон. У свом одговору као да се љуте откуд неком другом право да неко други дискутује око ПДВ, каже Босић.

Он је упитао: - Шта раде све ове године у УИО БиХ? Ниједан приједлог промјене закона нису предложили. То је слика тога да људи ништа не раде, а имају дебеле повластице.

"Рекли су да је угрожена макроекономска и фискална и стабилнсот БиХ ако људи свакако треба да плате обавезе, али не на тај датум који им је наређен 10-ог, него да се то пролонгира до 30-ог у мјесецу, јер сада ко не плати до 10-ог платиће драконске казне", навео је Босић.

Он је рекао да се нада се да овај закон неће пратити судбину закона о акцизама, гдје је било договорено да се он обори на Дому народа.

(БН) Фото: Архива

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дарко

22.08.2023 15:33

Е због овог лика додик влада од 2014 год. Ал боске има плату 7000 КМ, боли га уво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

22.08.2023 15:37

Човјек намјерно и свјесно гура да се смањи ПДВ који је иначе најнижи у Европи и да дође у питање пуњење буџета и тиме испата плата и пензија и да изазове социјалне немире неби ли у томе опозиција покушала се домоћи власти пошто на регуларан начин не могу побиједити ни уз помоћ себи наклоњеих медија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАДИЈА Р.

22.08.2023 17:46

ПОШТОВАЊЕ ГОСПОДИНЕ БОСИЋУ. ПДВ је релативно нови "намет на вилајет"! То су измислили богати и глобалисти да пљачкају и затиру сиротињу и обични народ. СНСД је група намјесника, похлепе и отимачине. Зашто им хрвати и муслимани дају ту моћ није јасно,ма ту су ти странци ,ионако освајачи,тлачитељи. Тужно ми је гледати свако јутро,двије кифле и мали јогурт и ПДВ. Нема на видику неког да нас од тога спаси !? Ђокићу,Додику,Шпирићу ...треба баш пуно. Ми овдје,старији,баш смо смањили потрошњу. Хвала вам на залагању ГОСПОДИНЕ БОСИЋУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

22.08.2023 18:05

Где то уживаш паметњаковицу у Сарајеву наравно српски патриото

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

22.08.2023 21:07

Босићу у праву сте, СНСД је штеточина... исто ће бити као са акцизама...

ОДГОВОРИТЕ