Стоп за сужавање простора за рад удружења грађана

Почела је кампања „Право на активизам”, а један од најважнијих циљева ове кампање је зауставити даље сужавање простора за рад удружења грађана.

Република Српска 22.08.2023 | 14:04
Стоп за сужавање простора за рад удружења грађана

Такође, циљ ове кампање, коју проводи Хелсиншки парламент грађана Бања Лука, је радити на стварању бољег окружења у којем се удружења препознају као кредибилни актери у заштити људских права, борби против корупције и насиља, те промовисању демократије. 

Више се не може толерисати да се удружења и њихови представници/це од стране власти етикетирају као „агенти страног утицаја”, да се умањује простор за рад/дјеловање и то баш од носилаца власти који су друштво задужили преко бројних страних кредита до друге врсте задужења и у периоду када су демократска и људска права нарушена на многим пољима.

Подсјећамо да је Влада РС 23. марта 2023. усвојила Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, а којим се предлаже оснивање посебног регистра непрофитних организација које се цјелокупно или дјелом финансирају од стране других држава или међународних организација, што представља додатну пријетњу за слободан и несметан рад удружења грађана, а тиме и за владавину права и развој демократије у Републици Српској и Босни и Херцеговини. 

Овакав нацрт има за циљ да угуши критичке гласове из удружења грађана и медија, који су регистровани као удружења. 
Поред тога, неке од одредби нацрта закона су дискриминаторне и опасно задиру у уставом загрантована права на слободу удруживања и политичког дјеловања. 

Ако већ хоће да праве ретроградне спискове, онда нека иде „СВЕ ПО СПИСКУ“, па да видимо колико то средстава наше институције заиста добијају од страних донатора.

Кажемо НЕ таквом рестриктивном закону, којим се гуши активизам и критички став. Удружења ће остати коректори власти, а активисти на побољшању демократије и људских права, као и борци против корупције и насиља.

(БН) Фото: Илустрација

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мислим,

22.08.2023 14:26

А не мора да значи, гледајући буџете појединих општина које помажу разним удружењима да их има и превише и да поједини и сами не знају чиме се баве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

22.08.2023 15:43

Сасвим нормални закљуцак.Удрузења има на стотину који заиста немају појма циме се баве,једино знају да примају плату управо из будзета којим располазе власт.

Name

Мислиш

22.08.2023 18:07

перу новац из буџета....?