Због пожара на сјевероистоку Грчке ванредно стање

Због великог пожара у близини Александруполија, главног града округа Еврос у покрајини Тракији на североистоку Грчке, који је избио у суботу у раним јутарњим сатима и увећао се због јаких ветрова који дувају у околини, власти су прогласиле ванредно стање.

Свијет 20.08.2023 | 12:00
Због пожара на сјевероистоку Грчке ванредно стање

У саопштењу ватрогасне службе се наводи да постоје два главна фронта ватрене стихије на југозападу и југоистоку, а онај код Лутра Траианоуполија највише забрињава.

Како јавља дописник ЕРТ, ветрови су поново олујни у региону Пефке, што доводи до тога да се мала жаришта поново претварају у веће, активне пожарне фронтове, преноси Катимерини.

Извештач ЕРТ наводи да је фронт овог пожара био близу селу Пефка и да је све око тог места изгорело.

Градоначелник Александруполија Јанис Замбукис, рекао је за Катимерини да је ситуација данас у извесној мери побољшана јер куће више нису угрожене.

"У пожару тренутно горе углавном шуме и оранице, подручја у којима нема насеља. Оно што нас интересује јесте да се уклони претња по насеља Дорискос и Монастираки. Следи састанак Координационог тела на коме ће учествовати све инстанце ангажоване у акцију гашења (општина, регион, ватрогасна јединица, војска) и размотрати како ћемо даље", нагласио је Замбукис.

Од јутрос је, према извештају грчке метеоролошке службе, ветар ојачао у односу на протеклу ноћ и очекује се да ће дувати током целог дана и достићи јачину од седам бофора (између 50 и 61 километара на час).

Са првим дневним светлом полетела су четири авиона и седам хеликоптера и почели да гасе пожар.

"Ватра је током ноћи много пута мењала правац, али надам се да ће данас бити боље", рекао је градоначелник Александруполиса.

Снаге Ватрогасне службе су појачане и сада је на терену укупно 176 ватрогасаца, од којих је 28 стигло из Атине, плус 10 војних пешадијских јединица и 48 ватрогасниг возила.

Поред тога, грчка војска је као помоћ у гашењу пожара послала 4 противпожарна авиона ЦЛ-415, један авион ПЗЛ, 2 групе од по 20 припадника војске и две групе са по 10 припадника грчких оружаних снага плус додатна ватрогасна возила.

У разговору за грчки дневник Катимерини представник за штампу ватрогасне бригаде Јанис Артофиос описао је пожар као "дивљи, тежак, јак и агресиван".

"У три сата ујутру пала је јака киша са више стотина електричних пражњења. Ветар је веома јак скоро целога дана", рекао је Артофиос.

Густи дим који је стигао до града Александруполиса ствара веома озбиљан проблем, због чега је са броја 112 послата порука да становници остану у својим домовима са затвореним вратима и прозорима.

(Тањуг) Фото: рте.ие

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

А света гора!?

20.08.2023 17:27

Брига ме за остатак Гр!

ОДГОВОРИТЕ