Не очекујем да ће Турска обуставити подршку Приштини

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да очекује да ће током сусрета председника Србије и Турске Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана у Будимпешти бити направљен помак у добрим политичким и економским односима, али не и такав да ће Анкара смањити и обуставити подршку лажној држави Косово у изградњи тзв. косовске војске.

Србија 19.08.2023 | 08:38
Не очекујем да ће Турска обуставити подршку Приштини

Дрецун је то рекао за Тањуг одговарајући на питање шта ће за Србе на КиМ значити то што у октобру команду Кфора преузима турски генерал и на констатацију да ће се Вучић и Ердоган током викенда састати у Будимпешти.

Дрецун је нагласио да би први човек Кфора, без обзира на то које националности био, требало да се понаша у складу са мандатом датим Резолуцијом 1244 и да у складу са њим обезбеди сигурно окружење свима, посебно Србима.

"Имајући у виду понашање Турске, која, чини ми се, у одређеним фазма злоупотребљава веома добре билатералне односе наше две земље да би пружила подршку лажној држави, морамо да имамо одређен степен резерве према томе што команду Кфором преузима турски генерал", рекао је он и подсетио да је турски контигент најбројнији, да је увећан са 3.500 на 4.500 људи и већ распоређен на северу.

Додао је да паралелно имамо јачање контигента и из Албаније, што, оцењује, није нимало случајно. 

"Турски и албански војници, ако би дошло до кризе, као што је ова на северу КиМ, неће стати на страну српског народа. Турска је земља која гради добре политичке и економске односе са Србијом. На том пољу очекујем да ће бити направљен напредак у сусрету Ердогана и Вучића, али не и да ће Турска смањити и обуставити подршку не само лажној држави Косово него и изградњи тзв. војске Косова", рекао је Дрецун.

Према његовим речима, тог трентука, када је Турска ту формацију која је незаконита и супротна Резолуцииј 1244 наоружала офанзивиним средствима, постала је један од дестабилизујућих фактора не само на КиМ, већ и у региону.

"Нико не може да оспори чињеницу да, ако се таква војска ствара, не ствара се да би ратовала са Северном Македонијом и Албанијом, већ са српским народом и да би могла да пружи подршку у реализацији пројекта Велике Албаније", навео је Дрецун.

Истиче да је улога Турске двосмерна - има позитивне аспекте када је у питању билатерално партнерство са Србијом и крајње негативну улогу  када се пружа подршка лажној држави Косово, која је претежно муслиманска.

На питање колико је реално да се избори на северу одрже до краја године, посебно након поруке амасадора Квинте и поруке из Брисела да то мора бити учињено што пре, каже да ће притисци зпада ићи у том правцу како би се створио привид враћања Срба у институције, посебно на северу, али без испуњавања услова и разлога због којих су изашли.

Подсетио је да је то било зато што већ једну деценију није формрирана ЗСО, због терора над Србима и њиховог хапшења и додао да ниједан услов није испуњен.

На делу је, каже, Куртијева игра, којом жели да створи привид деескалације, а Србима да наметне потписивање грађанске иницијативе за смену градоначелника, иако би најједноставније било да поднесу оставке.

"Сада, ако би 20.000 Срба то потписало, било би бесмислено да бојкотују изборе. Онда би Курти у рукама имао њихове потписе, постављао би услове и покушао да прогура лојалне Србе. Изиграо би Србе не испунивши им ниједан захтев и ватио их у институције, како би се онда рекло да је испунио своје а да сад Србија треба да реализује оно што запад сматра споразумом, а ми предлогом немачко-француског споразума", рекао је он.

Нагласио је да су Американци већ дефинисали циљеве, чланство тзв. Косова у ЕУ и НАТО-у, као и да више не говоре о чланству у УН, јер знају да то не могу да прогурају у овој фази.

"Ако би натерали Београд да односе са Приштином гради на поштовању принципа територијалног интегритета и суверенитета, а што би значило признање, изманеврисали би чланице ЕУ које не признају Косово, не би морали да признају, али се не би противиле чланству Косова у НАТО", рекао је он.

Нагласио је да су избори на северу КиМ први корак на отварању тог пута, кроз чланство у НАТО и додао да се нада да ће српски народ бити мудар да не наседне на преваре Куртија.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

БОБ РОЦК

19.08.2023 10:28

Ти си јадан осиједио борећи се за Србе, а нас све мање, свуда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

19.08.2023 10:30

Кога у животу брига шта ти очекујеш и зашто је то уопште битно никоме мајсторе

ОДГОВОРИТЕ