Преображење: Велики празник и најава јесени

Преображење Господње је један је од великих Христових празника, када, према народном предању, зором почињу да се преображавају и гора и вода, и то најављујује скору јесен.

Република Српска 19.08.2023 | 08:11
Преображење: Велики празник и најава јесени

По хришћанском учењу, Преображење је тренутак када се Христос на гори Тавор пред апостолима преобразио и засјао као сунчева светлост, а уз њега су се појавили старозаветни пророци Мојсије и Илија.

Тако се божанска природа сина Божјег учинила видљивом. Преображење, које се у Православљу убраја у 12 великих Христових празника, слави се на Истоку од седмог века. Западна црква унела га је у свој календар тек 1457. године

У црквеним богослужењима празнује се седам дана, током којих се певају песме посвећене овом јеванђелском догађају. Данас се на крају Свете Литургије служи обред свештања грожђа.

Увек пада у време Госпојинског поста, па је и празнична трпеза увек посна, обогаћена рибом и вином.

Преображењем се завршава летњи годишњи циклус обичаја и започиње јесењи. На овај дан се преображава, односно битно мења природа.

Каже се да се преображава и камен у води и лист у гори. Реке и језера постају хладније, па се завршава и сезона купања, што се некада веома поштовало.

Уколико жене и девојке устану пре сунца и “помало пораде од сваког женског посла”, верује се да ће се преобразити у вредне домаћице.

Не ваља данас касно устати ни током дана спавати. У многим местима одржавају се вашари.

(РТС) Фото: Wикипедиа/Принтсцреен

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ре

19.08.2023 09:34

Па ми смо у РС цијелу годину у јесени, гдје ништа није родило од воћа због криминалаца звијески у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

19.08.2023 10:28

Очекујемо да се преобрази и велики водја и од сутра крене у заливање баште, чување унука ( има их хвала богу) и да ми мало одахнемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богами нема јесени

19.08.2023 12:58

Најављено преко 30 сваки дан, ноћне преко 20

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИГ ТОИН

19.08.2023 13:25

Преобразба је нужна

ОДГОВОРИТЕ