Рођак рођаку у Брчком "средио" да му одузму земљу

У Брчко дистрикту се под кринком јавног интереса и због недоречених правила о експропријацији задовољавају приватне потребе и одузима земља како би се изградили приступни путеви до кућа политичара.

Република Српска 18.08.2023 | 19:31
Рођак рођаку у Брчком "средио" да му одузму земљу

 Тако, Филип Домић, рођак замјеника градоначелника Брчко дистрикта Анте Домића, тврди да му је одузето земљиште преко кога Анто Домић стиже до своје куће. Филипово земљиште Скупштина Дистрикта је наиме програсила парцелом од јавног интереса.

РОЂАК "СРЕДИО" ДА МУ ОДУЗМУ ЗЕМЉУ

Рођаци Домић су били блиски, одрасли су заједно и становали скупа током школовања. Филип је Анти усмено обећао да може несметано користити макадамски пут дуг 160 метара, који води преко његовог земљишта до Антине куће. Све је функционисало док Анто није засјео у градоначелничку фотељу.

Филип прича да је средином априла 2019. године отишао у административно сједиште Брчко дистрикта и тада сазнао да му је земљиште одузето. Безуспјешно је покушавао да ступи у контакт са рођаком на функцији како би сазнао о чему се ради. А онда је одлучио да стави рампу на пут до куће Анте Домића.

"Кад сам ја сазнао да је он извршио продају моје земље ја сам ставио рампу. Настојаћу да то на цивилизован и најнормалнији начин, судским путем, правно, ријешим. Ако неко се усуди да продаје моју имовину трећем лицу, то је онда кривично дјело и ја имам право да забраним право пролаза", прича Филип Домић.

ПРИСТУПНИ ПУТ АНТЕ ДОМИЋА

Услиједиле су бројне полицијске интервенције, тужбе, пресуде, жалбе, против-тужбе...а случај је и даље на Суду. Анто Домић, у вријеме када је био градоначелник, предложио да се за изградњу и асфалтирање пута који води до његове породичне куће у Скакави Горњој из буџета издвоји 15 хиљада КМ.

Посланици су прихватили градоначелников амандман па се тај пут нашао на листи капиталних пројеката иако се њиме стиже једино до градоначелникове куће. Затим су посланици Скупштине средином априла 2018. године једногласно донијели одлуку да је изградња тог пута у јавном интересу. У чему је јавни интерес, нису образложили. Та скупштинска одлука отворила је пут за одузимање приватних парцела на траси пута, па и Филипове.

"Апелациони суд је по нашој иницијативи утврдио да је одлука Скупштине нестатутарна и ставио је ван снаге. Међутим Скупштина је поново донијела исту такву одлуку", каже адвокат Дарко Милићевић који заступа Филипа Домића

Филип Домић каже да се на њега врши притисак на све начине да одустане од своје земље.

"Они врше притисак на све могуће начине. Правним насиљем, полицијом, Скупштином, селом, градом... Ја више не знам шта да радим са тих људи. Изволите, учините по закону".

ЗАКОН НИЈЕ ЈАСНО ДЕФИНИСАН

Закон о експропријацији имовине у Брчко дистрикту није јасно дефинисао појам јавног интереса нити поступак његовог утврђивања.

"За разлику од ентитета у Брчко дистрикту Скупштина је та која утврђује шта је јавни интерес. При томе и статут ни закон нису прописали на који начин се утврђује када постоји односно не постоји јавни интерес да се нека некретнина експроприше. Довољно је да скупштинска већина одлучи о томе шта је јавни интерес. То наравно отвара могућност за евентуалне злоупотребе, каже Милићевић.

На крају, Филип Домић се обратио и Уставном суду БиХ како би затражио заштиту својих права.