Српски повратници на Озрену забринути за безбједност

Српски повратници у селу Тумаре на Озрену забринути су за своју безбједност, након што је јуче пронађена свезана њихова 50-годишња мјештанка. Овај случај је упалио аларме, јер потрага за другом старијом мјештанком Јованком Ђурић која је нестала 30. јула, још траје без конкретних резултата.

Република Српска 17.08.2023 | 17:46
Српски повратници на Озрену забринути за безбједност

Безбједносна ситуација у селу Тумаре које припада општини Лукавац измиче контроли. Ријеч је селу које је забачено, а у њему махом живе српски повратници. Од почетка повратка у ово село 1.999. године мјештани кажу да имају проблема, али последњи случајеви су их посебно узменирили.

“Посљедњи случај нас је све потресао, за ову Симић Радмилу, мислим да се Радмила зове. Информације су лоше, жена је нађена свезана у голом стању. Шта да очекујемо данас, ко је следећи на реду. Осамнаести дан како је Јока нестала, полиција, тужилаштво још нико није добио листинг од телефона”, каже Анђељко Петровић, мјештанин Тумара.

Кћерка нестале Јованке Гордана Бабић, каже да досадашње потраге нису дале резултат и изразила незадовољство радом надлежних:

“На полицију имам примједбе. Нису у старту све урадили, нису узели отиске, нису обезбиједили кућу. Ми смо улазили, после каже нарушили сте интегритет, не можемо ништа да урадимо”

“Ово је дефинитивно посао за полицијске органе и тужилаштво да се овај случај што хитније ријеши јер може имати несагледиве посљедице”, каже Љубиша Мијатовић, предсједник МЗ Тумаре.

Страх који се увукао у ово село ипак није јачи од воље мјештана да остану на својим имањима.

“Ово што се десило јуче и прије 15, 20 дана нас је вратило уназад, ми више нисмо сигурни овдје, али ми се одавде ненамјеравамо покретати. Ово је жалосно”, каже мјештанка Ђурђија Бјеларевић.

“Нажалост кад сам се вратила човјек ми је оболио, кћерка исто. Обоје преминули, сад сам сама, али нећу одавде отићи”, каже мјештанка Драгица Цвијановић.

Из полиције увјеравања да ће заштити мјештане.

“Полиција интензтивно ради, не можемо због истаге говорити о детаљима. Учинићемо све да буде ситуација  безбједна. Ми ћемо патроле редовно слати овдје, обављати с мјештанима разговоре”, каже  начелник ПУ Лукавац, Зоран Теофиловић.

Начелник општине Лукавац Един Делић је рекао да нико не жели да се било ко осјећа несигурно, те позвао све безбједносне агенције у помоћ да се стане у крај вандализму. Мјештане Тумара позива на сарадњу.

Према подацима мјесне заједнице Тумаре, прије рата у овом селу је живјело око 700 Срба, а на ширем подручју Доње и Горње Бријеснице око 2.500. Тренутно их је само око стотину.

(БН9 Фото: БН

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Одговорни су

17.08.2023 17:58

Три краља, верске заједнице и цркве, странци, сви они цине зло у бих, добро је забрањено цинити, и онда необразовани екстреми делују нпр.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wалтер

17.08.2023 18:16

Те људе треба заштитити по сваку цијену. Комшије Бошњаци морају помоћи да се нађу починиоци .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истоцно Сарајево

17.08.2023 20:38

Не треба све окретати на национално, мозда се зена изгубила у суми, лопови и разбојници мозда због користољубља, манијака свугдје има, немојмо само дизати тензије бога вам , мозе зена бити и дементна, низ ствари, лично мислим да су лопови у питању , истрага це показати своје надам се

Name

ЗВОРНИК РЕПУБЛИКА СРПСКА

17.08.2023 21:11

РЕПУБЛИКА СРПСКА ❤️❤️❤️

Name

ре Источно Сарајево

17.08.2023 21:32

Друже, свака част на коментару. Нек мјештани Тумара кажу шта им се то лоше догађало задњих 25 година, да ли им је икад безбједност била угрожена. Сигурна информација, око 17,00 сати, је да је провалник ухапшен. Незнам које је националности, али ружан и немио догађај. Жена је сигурно престрашена и у шоку, може имати трауме и психичке проблеме али за утјеху је да нема физичких повреда. Нормално је да су људи преплашени али једно је истина и читаоци овог портала морају знати није ни Љубиша Мијатовић добар човјек. Није он џаба 20 година пресједник МЗ. Велики је то интересџија, националист и шовинист.Дође у Лукавац и шепури се ко паун а општинари га држе ко мало воде на длану. Желим свако добро свим повратницима (које смо давно престали звати тако јер су људи своји на своме) да их здравље добро служи и да немају никаквих проблема али више од пола ових навода у чланку није тачно. Објавите ово нека читаоци овог портала знају праву истину.

Name

Ре

17.08.2023 18:16

А Ацо Бијељина?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈоЈа

17.08.2023 20:41

Децак је развио српску и руску заставу и питао има ко ста против ... имас ли ти мозда ста против ? У федерацији је свакодневница напад на србе или њива обиљезја цак је било и убистава врати ти мало филм назад пусти ти Ацу

Name

Па да

24.09.2023 11:04

Јојооо правис се наиван па онда плацес кад неко добије по носу, немој тако јојо буди паметан

Name

Обицан цовјек

17.08.2023 18:37

На цијелом подручју БХ повратнике треба чувати као зјеницу свога ока,то су храбри и добри људи којима треба помоћи у њиховом опстанку у повратничким мјестима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.08.2023 20:56

Тако је

Name

Цоде

17.08.2023 19:03

Назалост бит це свега а највисе захваљујуци политици сваки дан подпирују ватру и онда се надју баксузи који једва цекају да направе белај а политицари да имају о цем полемисат да се макну од битнијих тема .меми ко повратнику је врло теско кад процитам овакву вијест јер и ми смо пролазили сваста обицмо су поврстници свуд вреца за ударање .свима могу рец маните се глупости и радите несто паметно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

17.08.2023 19:04

И ста да погадјамо коме сметају повратници? Сви знамо коме, али се сви правимо блесави, због "братства и јединства". То смо ми, а друга страна би то све дала на велика звона целог континента. Какви смо, добро пролазимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

17.08.2023 19:38

Нека додје Ацо, да мало то "оцисти"! Хахахаха... будале... и ви васи глупи цланци... неки криминалац напао немоцне особе, и то је све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па Добро

17.08.2023 21:52

Ако је криминалац , криминалом се могао бавити у Турији, и ту има немоћних особа, није морао ићи у Тумаре ! Нај лакше се правит будала, а можда се и не правиш !

Name

нозина

24.09.2023 11:05

Знас ти добро за своје па да. Кад насе нападају ником ниста. Хајд не сери

Name

Дакиц

18.08.2023 18:34

Ово нема везе с религијом то је само или си човек или нецовек

ОДГОВОРИТЕ