Експлозија новог соја короне у Грчкој

Нова варијаната корона вируса, односно подсој омикрона назван Ерис, забринула је стручњаке, посебно како долазе јесен и зима на северној хемисфери и креће сезона респираторних инфекција.

Свијет 16.08.2023 | 23:49
Експлозија новог соја короне у Грчкој

Нова мутација потврђена је у најмање 45 земаља а једна од њих је Грчка, која због Ериса бележи пораст броја оболелих и хоспитализованих.

Како пише локални портал Прототхема.гр, због празника очекује се да ће порасти број заражених и пријема у болнице, а стручњаци то приписују управо Ерису.

Грчке здравствене власти изразиле су забринутост због брзог ширења Ериса, којег је светска здравствена организација (СЗО) класификовала као “варијанту од епидемиолошког интереса”.

Најраширенији на Криту

Тренутно је најраширенија на Криту, са 41 случајем потврђеним између 31. маја и 27. јула, преноси “Грик сити тајмс”. Ерис је откривен у чак 69 одсто нових случајева на Криту, где је већ упућен апел за благовремено преписивање антивирусних лекова, док су је здравствене власти у Јапану, Британији и САД оценили као "веома заразну".

- Нови удар епидемије вероватно је повезан са чињеницом да се заједница удаљила од програма вакцинације против корона вируса, а посебно би требало да буду опрезни хронични болесници и старије особе, те да по могућности врате свакодневну употребу маске и поштовање удаљености - упозоравају стручњаци.

Очекује се раст броја заражених и хоспитализације

Процењује се да ће се прослава Велике Госпојине 15. августа, и опуштања током празника одразити наредних дана и на случајеве корона вируса. Очекује се да ће се пораст броја инфекција и пријема у болницама наставити, а стручњаци то приписују подваријанти Ерис.

Пажња је усмерена на старије и угрожене групе становништва које ће на јесен врло вероватно да буду позване да приме бустер дозу вакцине, као што се сваке године ради са вакцином против грипа, наводи Прототхема.гр.

Стручњаци указују да су антивирусни лекови савезник у избегавању тешке инфекције и да се морају узети на почетку болести, пре него што се симптоми погоршају.

"Чини се да ће Ерис доминирати у Европи"

Према професору хигијене и епидемиологије Грчке академије наука Гикасу Мајоркинису, проценат подваријанте Ерис показује на узлазни тренд у Европи и чини се да ће доминирати.

- Већ смо прешли бројку од 50 земаља у којима је откривена нова варијанта и из детаљне анализе спроведене у Уједињеном Краљевству показало се да је она одговорна за пораст случајева и хоспитализација. Слична је ситуација и у Сједињеним Државама – рекао је он, додајући да је и у Грчкој нова подваријанта вероватно одговорна за избијање случајева последњих недеља.

"Корона и даље узрок забринутости"

"У најновијем извештају националне здравствене службе ЕОДИ наводи се да Ерис (ЕГ.5.1) представља 11 одсто случајева. Међутим, процењује се да је укупан проценат већи и да није обухваћен геномским проверама ЕОДИ-ја. Оно што је сигурно је да је већина случајева подваријанте која је до сада идентификована са подручја Крита, пише Прототхема.гр.

- Појава Ериса служи као подсетник да је САРС-ЦоВ2, заједно са његовим мутацијама и подваријантама, и даље узрок забринутости – рекла је Матина Пагони, председник Удружења болничких лекара Атине и Пиреј (ЕИНАП).

Тренутно нема доказа који би сугерисали да Ерис изазива тежу болест јер су симптоми пријављени као благи и ширење варијанте остаје под контролом, без преоптерећења здравственог система, наводи “Грик сити тајмс”.

Јесен долази

Ипак, научна заједница је посебно забринута због потенцијала Ериса да се шири даље заједницом током предстојеће јесење сезоне, кад се људи врате на послове, школе се отворе а људи крену да проводе више времена унутра због хладнијег времена.

Пагоини је истакла потребу да се грађани, посебно они из високоризичних група, информишу о варијанти и примене релевантне заштитне мере. Подизање свести и промовисање придржавања мера превенције биће кључни у ублаживању потенцијалног утицаја варијанте Ерис како се Грчка припрема за јесењу сезону, наводи “Грик сити тајмс”.

(Блиц) Фото: АЦХИЛЛЕАС ЦХИРАС / ЕПА 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Мирослав

17.08.2023 00:33

Ста нам то опет спремају? Опет рад од јутра до сутра, кад се исцрпис, кад висе нерасудјујес брзо, кад постанес апатицан, онда пауза 3 до 4 дана, па опет. Ко то јос једном мозе прегурати, или се мозе, а да тога нисмо свесни. Нека нам Бог помогне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

17.08.2023 07:35

Срећом нисам бацила маске које су ми преостале од короне.Опет Јово наново...

Name

Ре

17.08.2023 11:37

Ослабио рат у Украјини сад це примирје па ста да раде у медјувремену хајде опет вирусе и бактерије.

Name

Q

17.08.2023 06:38

Ј.бала их Свјетска здравс. организација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тарабић

17.08.2023 06:42

смак света

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

17.08.2023 07:21

Јел би ми сад морали вјеровати у то јел

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

17.08.2023 14:57

Ха ха ха,ала нас зајебавају,као да смо мала дјеца

Name

Дејвид

17.08.2023 08:18

Остало им јос мишомора. Чиста зарада. Изгледа да треба јос пензионера побити. Вазно је само увалит га у болницу и докрајцит. Па написат да је умро од короне. У ствари, еутаназија пензионера и свих који су на троску дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

17.08.2023 14:30

Није тако било, умирали су и млади, и то у одлицној кондицији, и психицкој и физицкој. Молим вас не приписујте такве ствари, онима сто су скоро две године сваки дан, дали све од себе да би помогли, и спрецили фаталан исход. И поред надљудске борбе за зивоте, неки су изгубљени, назалост. Непоновило се , било је рузно, тузно, јадно, као у паклу.

Name

Аска

17.08.2023 23:05

Мирославе, једи говна!!!

Name

Мирослав

18.08.2023 00:38

Аска, Хвала, примитивно је, али вам опрастам.Кад би знали другације, другације би написали.

Name

Значи

17.08.2023 09:07

Рат у Украјини се приводи крају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не

17.08.2023 09:31

Напротив, теска времена за градјане Европе затварање инфлација а пљацка итд..

Name

Јао јао

17.08.2023 10:07

Никада се висе није поигравало са људском интелигенцијом као сто је данас.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

.Милкица.

17.08.2023 16:38

А знамо вец унапријед јос одавно да се циркус поново спрема...

ОДГОВОРИТЕ