Акција "Виза" у Бањалуци: Претреси на више локација

Полицијски службеници Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са Полицијском управом Бањалука спроводе акцију кодног назива "ВИЗА" усмјерену на откривање и доказивање кривичних дјела високотехнолошког криминалитета.

Република Српска 16.08.2023 | 10:54
Акција "Виза" у Бањалуци: Претреси на више локација

У овим активностима су под надзором Окружног јавног тужилаштва Бањалука, а на основу наредби Основног суда Бањалука извршени претресе на више локација која користе сљедећа лица: С.С., С.С., Д.Д., О.М., С.Д., Н. Т., Н.З. и Д.Б., а који се сумњиче да су извршили кривична дјела „Неовлаштено кориштење личних података” из члана 157. став 1 КЗ РС и кривично дјело “Прање новца” из члана 263. КЗ РС.

Приликом претреса пронађени су предмети који се могу довести у везу са наведеним кривичним дјелима (већи број рачунара, преносних рачунара, мобилних телефона, СИМ картица, података о картицама за безготовинско плаћање, УСБ преносне меморије и др.).

Наведена кривична дјела су извршена на тај начин што су горе наведена лица путем маркета на „Даркнету“ дошли у посјед информација о картицама за безготовинско плаћање, након чега су извршили терећења предметних платних картица чији је издавалац банка „Банцо БИСА“ С.А са сједиштем у граду Ла Паз у Боливији, те без ауторизације легалног имаоца платне картице извршили 392 нелегалне трансакције у износу од око 17.000 КМ.

Све сумњиве трансакције искориштене су за допуњавање пре-паид бројева телефона оператера телекомуникација у БиХ, гдје су након тога путем СМС порука преко ВАС сервиса дио уплате са претходно допуњених пре-паид бројева телефона пребацивали на налоге који су креирани код правних лица задужених за игре на срећу, а потом вршили исплате готовог новца у њиховим пословницама.

У наредном периоду  против наведених лица биће  поднесен извјештај о почињеним кривичним дјелима Окружном јавном тужилаштву Бањалука, саопштено је из МУП-а РС.

(Н1)  Фото:МУПС РС/Илустрација

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Приједорчанин М.

16.08.2023 11:16

Полиција и судски органи само ходају око политичких кримоса ко киŝа око Крагијевца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

16.08.2023 12:36

Ова хапсења полиције су постала безсмислена и немају никаквог ефекта. То је само замајавање народа да као несто раде. Кад нема права иправде и правне дрзаве све је безсмислено. Ово је класицна анархија ,раде ста хоце без икаквих посљедица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

16.08.2023 17:53

Ово су неки балавци, њих 8 за 17000 паде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.08.2023 20:55

Па такве полиција хапси, не оно кад њих 8 подијеле 17 милиона, онда су то угледни градјани.