Трамп оптужен да је покушао да поништи изборе у Џорџији

Велика порота у америчкој савезној држави Џорџији подигла је оптужницу против бившег предсједника САД Доналда Трампа због покушаја да поништи свој пораз од демократе Џозефа Бајдена на предсједничким изборима 2020. године.

Свијет 15.08.2023 | 07:48
Трамп оптужен да је покушао да поништи изборе у Џорџији

То је четврта кривична пријава против Трампа и друга која га терети да је покушао да промијени резултате гласања 2020. године, објавио је Ројтерс.

Оптужбе, које је подигла окружна тужитељка округа Фултон Фени Вилис, нове су у низу правних проблема за Трампа који је фаворит у трци за републиканску предсједничку номинацију за изборе 2024. године.

Тужиоци су подигли оптужницу против Трампа и његових сарадника од 11 тачака, укључујући оптужбе фалсификовање и рекетирање.

Поред Трампа, оптужено је још 10 особа, укључујући бившег Трамповог шефа кабинета Марка Медоуза, као и адвокате Рудија Ђулијанија и Џона Истмана.

Случај због којег су оптужени односи се на телефонски позив од 2. јануара 2021. године у којем је Трамп вршио притисак на највишег изборног званичника Џорџије Бреда Рафенспергера да “пронађе” довољно гласова да преокрене резултат избора у тој држави, гдје је Трамп изгубио са малом разликом.

Рафенспергер је одбио да то учини.

На вебсајту суда округа Фултон било је објављено да је Трамп, између осталог, оптужен за уцјену државних званичника, завјеру за давање лажних изјава и захтијевање од јавног званичника да прекрши своју заклетву.

У округу Фултон биле су јаке мјере безбједности око суднице у центру Алтанте, а окупио се и велики број медијских екипа.

Трамп негира оптужбе, наводећи да су све оптужбе против њега политички мотивисане и да представљају, како наводи “лов на вјештице”.

(Тањуг)  Фото:Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бели

15.08.2023 09:11

Овог психопату це растурити по судовима УСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

15.08.2023 11:01

То је само доказ да у САД ниста боља ситуација није него код нас кад је у питању политика.Кадија те тузи,кадија ти суди...

Name

Овај це имати

15.08.2023 11:33

Висе оптузница од Додика..само сто су тамо ефикасни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

15.08.2023 11:58

Са тим човеком на власти је најмање људи у свету погинуло за те четири године, Америка најмање продала оружја и нормално да је он сметња, треба га спречити да победи на следећим изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кун'-фу Панда

15.08.2023 12:08

Могу радити ста хоце, ово је само показатељ немоци њихове. Не могу га спријецити никако да опет буде предсједник

ОДГОВОРИТЕ