Влада нема рјешење око осигурања за 46.000 запослених

Влада Републике Српске још не нуди трајно рјешење проблема здравственог осигурања за 46.000 запослених грађана Републике Српске.

Република Српска 14.08.2023 | 12:23
Влада нема рјешење око осигурања за 46.000 запослених

До сада смо чули да су из Фонда на вријеме упозоравали, да никога не могу издвајати, да ће рокови бити продужени и да се посланици не могу бавити тим јер су на одмору. Све смо чули само не то да ће натјерати дужнике да плате дуг.

То је саопштила Тања Вукомановић, посланик ПДП у Народној скупштини Српске.

– Док проблем чека да надлежнима постане приоритет, љекари лијече без здравственог, труднице се питају како ће платити пород, а породиље хоће ли беба моћи да прими вакцину. Да све буде још горе, посљедњих дана послодавци савјетују труднице да дају отказ како би имале здравстевно осигурање преко бироа за запошљавање. С друге стране, имамо велики проблем јавних предузећа и установа који су дужници – каже Вукомановићева.

Истиче да су сва неефикасност која се толерише унутар јавног сектора, страначко постављање кадрова и гурање проблема под тепих, довели то тога да Република Српска дугује сама себи, јер су највећи дужници јавна предузећа, којима је управо она послодавац.

– Колико Српска може поднијети дуга? Може ли овим темпом доћи до колапса, јер док Република Српска дугује сама себи, тај цех плаћају запослени. Ако је Република Српска стабилна, зашто се онда на њу не могу “ослонити” здравствени радници – пита Вукомановићева.

Да новца има, али да радници нису приоритет, каже Вукомановићева, најбоље показује примјер Универзитеткског клиничког центара Републике Српске, који, иако за порез дугује 50 милион КМ, додатни новац издваја за гаражу и за, вјеровали или не, туристичку промоцију, тачније виртуелну шетњу комплексом.

– Можда УКЦ Српске ставрно постане туристичка атракција, с обзиром на то да мало гдје у свијету љекари немају здравствено осигурање – поручује она.

(БН) 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Дудуцење по кукурузима

14.08.2023 12:30

Болница укц је одавно, у бијелој магли, виртуална!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.08.2023 19:28

Како нема рјешења. Подићи кредит и уплатити доприносе. Свакако нисмо презадужени.

Name

БЛ

14.08.2023 12:40

Засто би то понудили кад рс није трајна категорија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Солун

14.08.2023 12:44

Нека се пожале ономе коме су морали донијети селфи са концерта Баје малог книнџе и митинга подршке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реакција

14.08.2023 13:32

Нема влада решење за запослење пола милиона незапослених, то је најгоре, ти неосигурани којима се нередовно уплаћује осигурање барем имају редовну плату, а незапослени су на улици и контејнерима па ако шта тамо нађу и преживе. Све док пола народа нема никакво запослење ти што немају осигурање немају право да се буне, јер су пречи они који немају кору хлеба.

Name

Ре

14.08.2023 14:13

Бас тако.

Name

За реакцију,

14.08.2023 15:42

Није истина да је пола милиона незапослених, то је вечина оних који не желе радити, ако се увозе људи за рад, посла има само треба заврнути рукаве, не него је лакше лежати и кукати. На скоро свакој трговини натпис да требају радници, а не нико неће, нисте ни жедни ни гладни кад вам је такво понашање.

Name

Леми

14.08.2023 12:52

Ста има да они тразе ријесење.Ко не уплацује здравствено и пензионо,катанац на врата и тјерај даље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

14.08.2023 13:23

Закон је веома јасан. Послодавац је у законској обавези да уплаћује доприносе. Ако то није случај, треба да га се тужи. Зашто обични људи имају толики отклон да оду код адвоката и подигну тужбу? Не само по овом питању већ сваком другом питању гдје су нарушена њихова права. Закон је предвидио правну могућност да се у овом случају правно борите са послодавцем. Судска пракса каже да у оваквим споровима радник добија у 99% случајева. Зашто се не понашате одговорно према себи? Када би сваки послодавац био суочен са десецима тужби по овом питању, врло брзо би кориговао своје понашање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

14.08.2023 13:27

Ај ти предлози ресење одмах цес бити преседник Српске Републике насе лепе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.08.2023 15:43

Бљузго има ко плату за то прима. Зар це ти сераниц,стевандиц и васиц неста ресити.

Name

Гаразе

14.08.2023 13:31

Продајте "Ђајићеве" гараже на Паприковцу за цијену коју сте се задужили (35 милиона марака) и са тим новцем платити дуг Здравственом фонду, УИО и ПИО фонду. Ето вам трајног рјесење. Него то не одговара Ђајићу и компањонима јер су се уталили бар за 5 милуона марака и плус изимаце 30% од нсплате гаража. То само луд не види да је тако. Ето вам рјесења, само сто нико луд не би платио гаразе 35 милиона јер реална вриједност градње без земљиста је мозда 5 милиона КМ. Питам се само ста има ту да коста 35 милиона КМ? Бетон и жељезо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто,

14.08.2023 13:33

Се ти запослени сами не потруде ријешити властити проблем, нека туже послодавца. Они би да се не замерају, а другом потурају свој проблем. Бар данас фали радника, тако кажу, јер се увозе, па онда за те паре можете наћи нови посао. Или је ово само да се нешто каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

14.08.2023 13:51

Ко се колеба о одласку,довољно му је да ово прочита. Наравно на трули запад из овакве љепоте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралан

14.08.2023 16:12

Имаш ли ти рјешење драга дјевојко? Кренуо сам је виђати да стоји као икебана иза Станивуковића, и по томе је упамтио. Вјероватно је слијепи послушник, па јој сад пишу шта ће да прича. Као она нешто рекла, има свој став.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колективни отказ

14.08.2023 16:56

Па запослени у Домовима здравља и УКЦ, гдје су вам синдикати да цивају васа права? Ста сте цекали до сада? Дајте сви колективно отказе и не долазите на посао мјесец дана па цете видјети резултате...односно проблем це бити ријесен. А колико сте узели "мита" за те паре могли сте само себи уплатити здравствену заститу која није веца од 60 КМ мјесецно. Отидјите пред Про Интер и Додиково имање и Вилу и видјецете гдје су паре од доприноса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орао

14.08.2023 21:33

Сада је влада заузета око испрацаја Милокрада досли они сто суга довели на власт ,досли милокрада да воде посети га да остави новац стоје оплацкао од народа и дрзаве и бице довољно

ОДГОВОРИТЕ