Због масакра у Градачцу, данас окупљања у БиХ

Као подршка свим жртвама насиља, данас ће се широм Босне и Херцеговине одржати мирно окупљање и протестна шетња.

Босна и Херцеговина 14.08.2023 | 09:06
Због масакра у Градачцу, данас окупљања у БиХ

Мирни протест са почетком у 18 часова на Тргу Алије Изетбеговића у Зеници се организује поводом недавног вишеструког убиства у Градачцу гдје је Нермин Сулејмановић убио три особе, након чега је исто толико их ранио и у на крају починио самоубиство.

Вријеме је да кажемо: “Стоп насиљу и стоп фемициду у овој држави”, наводи се у најави мирног окупљања на друштвеним мрежама, које организује Емина Бабић, вијећница у Градском вијећу града Зенице.

Иницијатива грађанки и грађана Мостара организује мирни протестни скуп грађанки/на Мостара данас у 18 часова на Шпанском тргу у Мостару.

Како су навели у саопштењу, овим мирним протестима настоје заједно скренути пажњу јавности на проблем фемицида, насиљу над женама, али желе и изнијети захтјеве упућене свим носиоцима власти како на локалном, кантоналном, тако и на државном нивоу.

– Захтијевамо од надлежних органа да поступају у складу с Законом, а све носиоце власти у Босни и Херцеговини да проблему фемицида и све чешћој појави фемицида у БиХ приступе озбиљно.

Захтјевамо увођење правне дефиниције фемицида, увођење фемицида као кривичног дјела у све законске и подзаконске акте, те хитно усклађивање кривичних закона с Истанбулском конвенцијом и ревидирање казнених пракси, као и осигуравање превенције и заштите од насиља над женама кроз надлежне институције и мултисекторске протоколе – наведено је у њиховом саопштењу.

– Захтијевамо и досљедну примјену Закона и у случајевима када дође до смртног случаја као посљедице насиља у породици, да се починиоцу суди према одредбама Закона које ће утврдити тежу казну – рекли су они.

– Фемицид у нашој земљи је стварност и из године у године све чешће се, као такво, не може и не би требало занемаривати – нагласили су.

Позвали су све носиоце власти у Граду Мостару, градске представнике, кантоналне заступнике у Скупштини ХНК, невладине организације, грађанке и грађане у Мостару да им се данас придруже на Шпанском тргу у Мостару у 18 часова.

(Аваз) Фото: Друштвене мреже

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

срамота

14.08.2023 10:36

РС је саставни дио БиХ. Хоћемо ли се и ми огласити? Тешко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

14.08.2023 12:22

За мјесец дана ће се све заборавити. До идуће трагедије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

14.08.2023 12:23

У Бијељини 18х!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Протести

14.08.2023 13:08

Неће ништа промијенити,као што нису ни протекли протести ни у чему допринијели,напротив. Све док грађани,не покажу силу,онако масовно организовано,нема нам спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

З

15.08.2023 07:37

Овакве бутине није баш згодно сликати

ОДГОВОРИТЕ