Договор лидера на танком леду

Иако је до сједнице Представничког дома Парламента БиХ, помпезно најављене као кључне са циљем смиривања тензија на домаћој политичкој сцени и напредовања ка чланству у ЕУ, остало мање од десет дана на страначким адресама још мудро ћуте о томе да ли су и које законе евентуално већ усагласили, а надајући се да ће до датог рока и партнери испоштовати свој дио договора.

Босна и Херцеговина 14.08.2023 | 08:40
Договор лидера на танком леду

Наиме, након посљедње сједнице лидера СНСД-а, ХДЗ-а и СДП-а, која је одржана у другој половини јула, најављено је засједање Представничког дома за 22. август, а пред посланицима би требало да се нађе, како је тада поручено, сет европских закона. Тада су формиране радне групе које су требале радити на актима који се односе на владавину права те правосуђу. Лидери странака тада су најавили и да ће се састати прије 22. августа како би све што су договорили потврдили, односно како би закони добили зелено свјетло у Представничком дому.

Према незваничним информацијама “Гласа Српске”, рад на најављеним законима је и те­ како успорен, јер су поједини чланови радних група на годишњем одмору. Због свега тога би, како ствари стоје, састанак лидера, чији домаћин би требало да буде предсједник СНСД-а Милорад Додик, могао бити одржан дан-два уочи засједања Представничког дома, а чак је могуће да то буде и на дан одржавања сједнице, 22. августа.

Сједница Представничког дома у петак је званично и најављена за тај датум, а на дневном реду је као један од закона о којем се претходно водила полемика приједлог измјена закона о Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ, али за сада на списку нема других кључних аката, као ни именовања министра финансија и трезора БиХ Срђана Амиџића, који је приједлог СНСД-а. 

Међутим, постоји могућност додавања додатних аката као и приједлога за именовање Амиџића на дневни ред пред само засједање посланика, односно на Колегију Представничког дома, који се према процедури, одржава уочи сједнице.

Детаљније информације не износе ни у СДП-у гдје наводе да Савјет министара БиХ треба да усвоји законе који би се требали наћи на сједници Представничког дома.

(Глас Српске)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Перо

14.08.2023 10:28

Кад год не знас ста цес оснуј као кобојаги радну групу. То су они сто ниста не раде. Као да видим да и овај пут неце бити ниста, агонија се наставља. Њима добро ,народ јос мало па луд

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

14.08.2023 11:01

Дали то градјане бих и рс уопсте интересује.Свако псање о насим политицарима је сувисно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахаааххх

14.08.2023 13:11

Када су то политичари,склопили договор који су испоштовали??? Надати се досљедности политичара,више је,него траги-комично...

ОДГОВОРИТЕ