Хиљаде људи на Невесињској олимпијади (ВИДЕО)

И ове године Невесињска олимпијада окупила је велики број такмичара из цијелог региона који су се у том херцеговачком граду по 148. пут борили за награде у витешким играма и тркама коња.

Република Српска 13.08.2023 | 17:42
Хиљаде људи на Невесињској олимпијади (ВИДЕО)

Братачки Луг код Невесиња већ 148 година мјесто је гдје најхрабрији  и најспремнији из цијелог региона одмјеравају снаге у разним традиционалним дисициплинама, које датирају из давних времена.

Један од њих је Радован Грозданић из Даниловграда који већ осам година има запажене резултат, а овај пут у Невесиње је стигао са сином који се такође прикључио такмичарима. 

Драго Зубац из Невесиња некада је био успјешан такмичар а сада судија и члан организационог одбора. За Невесињску олимпијаду каже да је са разлогом препозната у региону, јер је круна свих такмичења током године. 

Новинар из Невесиња Драган Граховац овој манифестацији посветио је монографију, а како наводи Невесињци живе за ову олимпијаду која је почела 3. августа, а завршава се такмичењима у Братачком Лугу.

-Усмено предање каже да се овдје почело такмичити још средином 19. вијека. Све је кренуло од пастирске забаве, а прерасло у модерну манифестацију. Олимпијада је важан догађај за све Невесињце, јер планирају и годишње одморе баш у ове такмичарске дане. То управо потврђује колико им значи традиција, витештво, култура, спорт и туризам, каже Граховац. 

Невесињска олимпијада је након змијањског веза и брања траве иве на Озрену треће нематеријално културно добро на УНЕСКО-овој листи из Републике Српске. 

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Борко

13.08.2023 19:49

Вец мало цивилизованије. Оне кориде и борбе бикова су срамота за дрзаву БиХ. И онда кад неко прави слику о БиХ па приказује брда, долине и ријеке и на крају кориду. И све је рекао. Стока од народа. Казу добар народ у БиХ. Ма то само гледа да превари, покраде и глума врхунска. Сваки страни туриста нек пази да не хода сам по планинама и гдје нема народа. Прогутаце га и дан и ноц и мрак. И бице опљацкан. И то је БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леми

13.08.2023 21:26

Засто срамота?То је наса традиција,засто се стидис.Засто њемци не укину октобарфест?Отидји једном тамо па види какве су то свиње од народа,ста раде тамо,како се понасају,пију,поврацају.Ја се поносим насим крајевима,Крајином,РС,Србијом...

Name

Ре леми

14.08.2023 21:29

Јебала те традиција .Кад си толико поносан на своје,шта си тражио у Њемачкој љеба ти ? Нису Нијемци дошли теби него си ти гузицу одвуко њима , па сад пљујеш руку која те храни.

Name

Херц

13.08.2023 20:14

Невесињско поље меко, и мој тамо има неко…

ОДГОВОРИТЕ