Земљу је синоћ засула киша метеора персеида

Годишња киша метеора персеида осветлила је небо широм света на радост оних који воле да виде звезде падалице. Синоћ је и са Авале било забавно посматрати прави небески спектакл. Киша метеора била је видљива и голим оком.

Регион 13.08.2023 | 10:24
Земљу је синоћ засула киша метеора персеида

Феномен доноси до 100 метеора на сат који постају видљиви при сусрету Земљине атмосфере и крхотина које остају иза комете 109П/Сwифт-Туттле.

Како крхотине ударају у Земљину атмосферу, оне сагоревају, што доводи до бљеска познатог као звезде падалице, које се могу видети голим оком.

Небески спектакл дешава се у слично време у јулу и августу сваке године, а ове године је достигао врхунац у ноћи имеђу суботе и недеље.

 
 
 
 
 
Виеw тхис пост он Инстаграм
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

А пост схаред бy Долорес, Оф Цоурсе (@долоресофцоурсе)

Метеори – који могу бити мали као зрно песка или велики као зрно грашка – сударају се са Земљином атмосфером брзином од 215.000 километара на час. Пламтећи остаци не представљају никакву опасност за нас на Земљи.

Метеорска киша важи за један од најбољих астрономских догађаја, а будући да се може посматрати сваке године, један је од активнијих.

Ове године, Насина мрежа Алл Скy Фиребалл, која посматра метеоре помоћу мреже камера, детектовала је први Персеид 26. јула. Метеорска киша носи назив Персеиди јер изгледа да метеори потичу из сазвежђа Персеја – названог по лику из грчке митологије.

(РТС/ББЦ) Фото: ЕПА-ЕФЕ

Коментари / 0

Оставите коментар