Тешко је доћи до младе у Шумадији: Па сад ти погоди!

Како је прије три мјесеца ступила на снагу забрана коришћења ватреног оружја на весељима, у Шумадији која је надалеко позната по својим великим, мрсним и масним свадбама на којима се упркос модерним трендовима и даље поштују обичаји и традиција, гађање јабуке замијењено је на врло маштовите начине.

Србија 12.08.2023 | 22:19
Тешко је доћи до младе у Шумадији: Па сад ти погоди!

Али, опет се показало да су Чачани увијек били и остали веома домишљати, па су врло лако пронашли начине како оборити јабуку без пуцања из пушке и што се каже “прешли су игрицу”. Сада се више не тражи неко ко је перфектан стријелац, већ се тражи мало вјештине, спретности и спортског духа. Судећи према искуствима фотографа, ове ситуације су и те како занимљиве.

– Ових неколико мјесеци свега смо се нагледали, али то су тако супер ситуације које свима измаме осмијех на лице. Са младине стране су толико домишљати, па су задаци за младожењу и његову свиту веома тешки, занимљиви и не тако лако оствариви. Морају добро да се потруде да би дошли до дјевојке – каже фотограф и сниматељ Саша Танасковић.

Он додаје да су недавно снимали свадбу једног кошаркаша, а да су младини као задатак да би дјевојка изашла из куће, одредили шутирање на кош. И то не би било ништа спорно, да тај исти кош нису поставили на толико неприступачном мјесту да лопту кроз обруч не би могао да убаци ни Никола Јокић.

– Било је ситуација кад окаче умјесто јабуке балон и треба да се погоди ваздушном пушком, што је практично немогућа мисија јер се балон све вријеме на вјетру помера. Неки су се пели дизалицом на бендеру.. У сваком случају, идеје су разноврсне и стварно занимљиве. Тешко је доћи до младе у Шумадији (смијех). Оно што је најважније јесте да су сви тог дана срећни, задовољни и насмијани – каже Саша, преноси Телеграф.

Иначе, гађање јабуке на свадбама један је од најстаријих спрских обичаја. То симболизује младића који је спреман за женидбу и спреман да брине и заштити дјевојку коју узима за жену и која одлази из своје куће. Уколико не успије из прве да “скине” јабуку, погађа све док је не погоди, јер док му то не пође за руком, не може да одведе младу.

(Српскаинфо/Фото: РИНА) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Кога

13.08.2023 00:28

брига за Сумадију

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.08.2023 10:19

99% људи у Српској!!!!!!!!!!!!!!!

Name

КРАЉ

13.08.2023 07:07

Какве глупости. А онда се туку. Ма много глупости у обичајима, а не мисли се о свакодневном, нормалном животу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

13.08.2023 10:45

Треба њима још тежих ствари задати!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wелгер

13.08.2023 11:35

На примјер. Са чим опрати масну таву?! :-)))). :-Д

Name

Сваки младозења..

13.08.2023 12:39

..треба прије брака да професионално увјезба дали је у зивоту погодио праву особу а не дал це погодит из пуске ил са лоптом.... јер га зивотнинпромасај лако мозе цитавог зивота костат...Наравно мислим и обрнуто да се даме не љуте...

ОДГОВОРИТЕ