Заштитити ментално здравље ђака радом са њима

Психолог Александар Милић истакао је да је недопустиво да школа постаје извор трпљења, трауматизације и кажњавања.

Република Српска 12.08.2023 | 10:42
Заштитити ментално здравље ђака радом са њима

Припреме за почетак нове школске године приводе се крају, а да би сви што спремније закорачили у септембар, стартује и стручно савјетовање комплетног наставног кадра, чиме почиње спровођење приоритетних мјера за превенцију вршњачког насиља у школама Српске.

То је, према ријечима психолога, добар знак, али истичу да акценат треба ставити на заштиту менталног здравља ђака, што захтијева континуиран рад с њима.

Програм мјера рађен је у складу са закључком Владе Републике Српске у јуну, након трагедије у београдској Основној школи “Владислав Рибникар”, а тема овогодишњег савјетовања, како је истакао директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, је “Брига о дјеци је наша обавеза и одговорност” са једном од подтема “Програм мјера о превенција вршњачког насиља у школама”. Према његовим ријечима, овогодишње савјетовање ће бити другачије у односу на сва претходна, а једна од двије суштинске разлике је то што ће присуствовати заједно сви наставници, стручни сарадници и директори.

"Такође, једна од подтема биће и “Педагошка документација и њен значај у васпитно-образовном раду”, а савјетовање ће држати инспектори-просвјетни савјетници из Завода. Планирано је да буде одржано по регијама од 16. до 24. августа у око 150 група", рекао је Дамјановић.

Предсједник Актива директора основних школа са подручја Источно Сарајево, Пале, Хан Пијесак, Рогатица, Фоча, Чајниче, Вишеград, Рудо и Штрпци Јелене Чанчар рекла је да су свој термин за стручно савјетовање добили те да ће заједничка дискусија добро доћи с обзиром на дешавања у друштву.

"На нивоу наше школе, а вјерујем и других у Српској, одлучено је да додатно буде појачан васпитни рад у смислу акционих активности. Такође један од циљева је појачати и едукативни рад са родитељима, који су у овој причи веома важна карика", рекла је Чанчарева, коју, како истиче, посебно радује то што је, по новом правилнику, од другог полугодишта ове школске године дозвољен већи пријем психолога, педагога, дефектолога и других стручних сарадника, који ће добро доћи, с обзиром на проблеме са којима се друштво суочава.

Психолог Александар Милић истакао је да је недопустиво да школа постаје извор трпљења, трауматизације и кажњавања.

"Активизација ученика је нужна да се не догоди да се обавезе из школе пребацују на родитеље, са којима, такође, треба радити, јер они нису спремни да буду просвјетни радници. Поента је да се дјеца што више активирају на настави, а што мање задатака да буде пренесено на породицу. Превазиђено је то да кажемо да све потиче из породице", рекао је Милић.

Додао је да је суштина школе и наставе укупно оспособљавање дјеце за живот, кренувши од заштите менталног здравља.

"Не смијемо дозволити да дјеца у шестом или седмом разреду улазе у лоше навике и да немамо програм здравог одрастања. За средње школе тај програм постоји, али још није почела његова реализација", истакао је Милић.

Нови програми

Оно што ће школску 2023/2024. годину додатно разликовати од претходних су, истакао је Предраг Дамјановић, и нови програми који су урађени за основно и неколико за средње образовање и васпитање.

"Од наредне школске године у основним школама ће бити примјењивано 15 нових програма, попут продуженог боравка за прву тријаду, затим техничко образовање у деветом разреду и додатна настава руског језика од шестог до деветог", рекао је Дамјановић и подсјетио да се у складу са мјерама за превенцију вршњачког насиља од наредне школске године уводи факлутативно предмет хуманост и безбједност у девети разред основне школе и први разред средње школе. Предмет ће се, каже, реализовати експериментално у 20 основних и 20 средњих школа.

(Глас Српске) Фото: Илустрација ДЗ <спан цласс="пхото_аутор дб тцентер">Ниш

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ко да застити?

12.08.2023 11:26

Па и наставницима и педагозима је угрозено ментално здравље. у школама које су испоставе политицких партија, као и све овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ви

12.08.2023 11:48

Убијате народ па казете бринете, јадна деца кад се суоце са стварносцу васих лази

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како заститити ментално

12.08.2023 14:17

здравље у оваквој земљи? Па овдје је такав амбијент направљен да активно угрожава ментално здравље људи, нароцито ако постено и професинално хоце да раде. О каквом менталном здрављу ви прицате, народ је масовно на средствима за смирење, да прегура дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

12.08.2023 19:19

Завршили за психологе и педагоге у педесетим годинама па паметују.Цијело друштво је болесно.Што више лупетају,дјеца све збуњенија.

ОДГОВОРИТЕ