Укинуте повластице: Рудници остају без јефтиног горива

Предузећа у рударству које је Босна и Херцеговина ослободила плаћања путарине за гориво које користе њихове машине остаће без ове повластице, јер је Савјет за државну помоћ утврдио да је та помоћ незаконита. Од бројних који су је добијали, међу којима је 21 рудник и термоелектрана, задржаће је само „Жељезнице Републике Српске“ и „Жељезнице Федерације БиХ“, сазнаје портал ЦАПИТАЛ. 

Босна и Херцеговина 11.08.2023 | 20:06
Укинуте повластице: Рудници остају без јефтиног горива

БиХ је сваке године доносила посебну одлуку према којој је гориво које се сипа у машине и механизацију, а које се користи углавном у рудницима, ослобођено путарине од 0,40 КМ јер не излазе и не користе јавне путеве.

Ријеч је о значајној финансијској подршци. Ове године је планирано да се одобри 86 милиона литара горива које није оптерећено путарином, чиме се БиХ одриче 34,5 милиона марака из буџета.

Ово ће бити велики финансијски ударац за оне који су до сада користили ове бенефите.

Примјера ради „Рудник и термоелектрана Угљевик“ (РиТЕ) прошле године је добила 12,6 милиона литара горива, гдје им је по основу неплаћене путарине у каси остало преко пет милиона марака.

„Немамо такву информацију, али вам можемо потврдити да нам никакве количине нису одобрене“, казао је кратко за портал ЦАПИТАЛ директор предузећа Дико Цвјетиновић.

Ово је јако лоша вијест за РиТЕ Угљевик с обзиром да су недавно изгубили спор од 131 милион марака те да тај новац морају да исплате „Електрогосподарству Словеније“.

Иначе, поступак је покренуо Управни одбор Управе за индиректно (УИО) БиХ опорезивање тражећи дозволу да и ове године одобри нове количине горива, али су добили негативно мишљење.

Основ је био Закон о акцизама БиХ којим је ово дефинисано, али који, како наводе у Савјета није усклађен са прописима Европске уније и Споразумом о стабилизацији и придруживању. То је била обавеза за коју је постојао рок од четири године и који је истекао.

Такође, како наводе у свом налазу, утврђено је да је помоћ била селективна, да су њени корисници стекли економску предност коју не би имали у нормалним тржишним условима због чега су дошли у повољнији положај у односу на остале учеснике на тржишту.

„Савјет је утврдио да се предметном пореском олакшицом, односно ослобађањем од плаћања путарине стављају у повољнији положај, односно фаворизују само привредни субјекти из сектора енергетике, рудници и термоелектране и два јавна предузећа из сектора жељезничког саобраћаја“, наводи се у рјешењу.

Додају да је утврђено да постоји опасност од нарушавања конкуренције и утицаја на трговину јер се ослобађањем плаћања путарине рудници и термоелектране стављају у повољнији положај у односу на конкуренте у сектору енергетике.

„Рудници и термоелектране се стављају у повољнији положај у односу на друге привредне субјекте у сектору енергетике, посебно оне из сектора обновљивих извора енергије као што су био-горива и био-течности на које се, такође, плаћа путарина али и друге изворе попут вјетра, соларне и геотермалне енергије“, стоји у рјешењу Савјета.

Закључују да је законом прописана забрана додјеле државне помоћи која нарушава или пријети да наруши тржишну конкуренцију, што је овде случај.

На другој страни, много боље су прошла ентитетска жељезничка предузећа.  Наиме, они су једини жељезнички оператери на тржишту па код њих не постоји опасност од нарушавања конкуренције.

На рјешење Савјета за државну помоћ није дозвољена жалба, али незадовољна страна може покренути управни спор пред судом БиХ у року од 30 дана од пријема рјешења.

Економиста Игор Гавран у разговору за ЦАПИТАЛ оцјењује да су објашњења о нарушавању конкуренције потпуно небулозна.

Он пита, како су предузећа која производе соларну или вјетро енергију дискриминисана, када немају исте услове рада нити користе возила која не излазе на јавне путеве.

„Мислим да критериј прије свега треба бити начин кориштења возила односно горива а не врста пословања. То би могло најбоље демантовати и све оптужбе за дискриминацију. Па ако рецимо неко направи вјетропарк и користи гориво за кретање само унутар тога парка без јавних путева нека ни он не плаћа путарину“, сматра Гавран.

Он сматра да ни једно возило које се не користи на јавним путевима не треба плаћати путарине.

„Исто би требало важити и за пољопривредну механизацију која не користи јавне путеве или би се могло сразмјерно одобравати умањење у омјеру у којем се користи изван путева. Једноставно је неприхватљиво да било ко плаћа нешто што не користи. Ако је путарина накнада за кориштење јавних путева, а ви те путеве не користите онда је не требате ни плаћати. На властима је да пронађу модел како да се то регулише – законски или на други начин, али мислим да би било ирационално овакву неоправдану наплату сада поновно активирати“, закључује Гавран.

(Цапитал/ФОТО: Пиxабаy) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ипе

11.08.2023 20:56

Кад може трактор и кобајн,може и рудник.Плави дизел се у пољопривреди још увијек спомиње као недосањан сан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.08.2023 21:11

Ајде сада нападните рударство и термоелектране, ионако су економски уништени, па сад и путарине уз толико силно гориво које купе треба да плаћају, срамота. Не користи рударска механизација путеве са тим горивом које купи да би плаћала путарине, то је невиђен апсурд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дас ауто

11.08.2023 21:53

Хахаха остало у каси, па није ниста остало кад све могуце извукоше, а и одредјени људи покраду тог 20% горива минимално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

12.08.2023 03:12

Ај не лупетај.

Name

Јоја

11.08.2023 22:25

Добро сте се сетили , овде је вазило дајте оним који имају да умају јос висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

јој јоја

12.08.2023 10:49

Сад це због тога да иде поскупљење угља бас пред зиму.Онда це аутоматски да поскупи и струја. Па це на крају да трљају руке, једни због профита а други због зиме. А народ? Народ је ту опет да навија.